De Palma-tilstander i Venezia

Det oppstod nærmest Beatles-tilstander da regissøren bak klassikere som Scarface, The Untouchables og Mission Impossible ankom ballsalen på Hotel Excelsior – hvor for øvrig Sergio Leones Once Upon a Time in America ble spilt inn.

VENEZIA: Mange av de fremmøtte – blodfans av regissøren – jublet og nærmest gråt av glede. De Palma ble mottatt som en popstjerne!

Sammen med Rossy De Palma, Valeria Golino og Nadine Labaki deltok han på en mesterklasse.  På spørsmål om hvilken regissør som har betydd mest for De Palma, var han raskt ute med å nevne Alfred Hitchcock – sitt store idol.

– Hitchcock var en regissør som visste hvordan man skulle orientere publikum i det visuelle rommet. Jeg har alltid hentet inspirasjon fra Hitchcock og mange andre regissører i filmhistorien. Jeg ser ikke noe galt i å hente inspirasjon fra andre regissører eller scener, selv om kritikerne ofte har kritisert meg for dette, sier han og fortsetter:

– Ta barnevogscenen i The Untouchables som et eksempel.  Denne scenen var i utgangspunktet tenkt helt annerledes, men på grunn av budsjettrestriksjoner måtte jeg tenke nytt. Jeg gikk derfor tilbake til Panserkrysseren Potemkin og fant inspirasjonen jeg trengte.

Makten endres

De Palma er også glad for at han selv har inspirert andre filmskapere og kunstnere.

–  Her om dagen ble jeg gjort oppmerksom på at den amerikanske rapperen DaBaby har rekonstruert Scarface’s berømte motorsagscenen i en av sine musikkvideoer. Tenk at Scarface har påvirket amerikansk hiphop-kultur! Jeg har mange svarte venner som elsker Scarface.

–  Det finnes svært mange muligheter for unge i dag på grunn av alle strømmetjenester og innholdsprodusenter. Men jeg er ikke så begeistret for at produsenter og manusforfattere har fått større makt. Noen av dagens studioer oppfatter regissøren som en slags innleid teknikker! Det er utrolig trist.

De Palma aner likevel håp.

– Det er så klart lyspunkter. En av filmskaperne jeg virkelig beundrer i dag er Noah Baumbach, som jeg har kjent i mer enn 30 år. I går kveld deltok jeg på kveldsvisningen av Netflix-filmen Marriage Story. Det er en fantastisk film. Det er andre gang jeg ser filmen. Det er en veldig personlig film for Noah. Jeg kunne aldri laget en slik film, og det er derfor jeg liker filmen så godt. Dere bør absolutt se filmen, avslutter han.