–  Jeg ville skape min egen tolkning og ikke se tilbake på tidligere Joker-karakterer

Det fortalte den nye Jokeren, Joaquin Phoenix, på dagens pressekonferanse.  Den nye Joker-filmen ble i dag presentert i Venezia.

VENEZIA: Og for en forfriskende, annerledes og original Hollywood-film det er! The Joker er uten tvil en av de mest omtalte filmene på festivalen og skal man tro buzzen her nede er The Joker allerede en het Oscar-kandidat.

På dagens pressekonferanse kunne den 44-år gamle skuespilleren fortelle at han ønsket å skape en karakter som ikke var identifiserbar. Phoenix leste mange bøker om politiske leiemordere for å forberede seg til rollen som den mentalt skrudde stand-up-komikeren og klovnen Arthur Fleck, som utvikler seg til å bli The Joker.

–  Det som var så spennende med denne karakteren er at han er så vanskelig å identifisere. Det er ikke en karakter du ønsker å definere.  Det føltes som vi lærte noe nytt om karakteren hver dag på settet. Helt til siste innspillingsdag. Jeg opplever ikke Arthur som en bestemt personlighet eller bestemt type. Han er en fiksjonskarakter. Jeg ville ha rom til å skape en helt egen karakter, fortalte han til pressen.

I Christopher Nolans The Dark Knight fra 2008 leverte Heath Ledger en formidabel og intens tolkning av The Joker, av mange regnet som en av tidenes beste filmskurker. Mange publikummere lot seg også begeistre av Jack Nicholsons tolkning i Tim Burtons Batman fra 1989.

–  Jeg gikk ikke tilbake til tidligere tolkninger av rollen. Jeg ville stå fritt og skape noe eget for denne filmen.

Annerledes film

The Joker skiller seg fra andre filmer basert på tegneseriekarakterer. Noe som var viktig for filmens regissør Todd Phillips, som kanskje er best kjent for Hangover-filmene.

 The Joker har nemlig mer til felles med New Hollywood-filmer som Gjøkeredet, Taxi Driver og The King of Comedy enn andre tegneseriefilmer. Faktisk dukker Robert De Niro opp i The Joker – i en rolle ikke helt ulikt den han spilte i The King of Comedy.

– Mitt utgangspunkt var: Hvorfor ikke lage en annerledes tegneseriefilm? Jeg lot meg inspirere av 1970-tallsfilmer som var karakterstudier. Det var en ny innfallsvinkel til denne sjangeren og det gjorde hele prosessen mer frigjørende for oss. Det var ikke lett å overbevise studioet DC Comics. Men vi jobbet veldig hardt fordi vi mente resultatet ville bli veldig spennende og innovativt, fortalte regissøren.

The Joker har norsk premiere 4.oktober.