Steven Soderberghs skråblikk på Panama-skandalen

Med inspirasjon fra Dr. Strangelove har Soderbergh laget en høyst underholdende film om av de største skandalene i nyere tid. 

VENEZIA: I hans nye Netflix-film The Laundromat møter vi en enke, spilt av Street, som avslører at advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har hjulpet velstående klienter med skatteunndragelser og skjule enorme pengesummer.  Gary Oldman og Antonio Banderas spiller de to advokatene som blir avslørt.

På pressekonferansen i Venezia fortalte Soderbergh at han var veldig opptatt av å finne rett innfallsvinkel til den kjente skandalen.

– Utfordringen var å presentere et komplekst tema på en måte som publikum kan forstå og som var minneverdig. Jeg bestemte meg derfor for å lage filmen som en mørk komedie. Det var den beste inngangen til denne historien. Jeg hentet inspirasjon fra flere komedier, deriblant Stanley Kubricks Dr. Strangelove – som er et godt eksempel på en film som behandler et veldig alvorlig tema på en underholdende måte, fortalte Soderbergh.

Meryl Streep var ikke vanskelig å be til prosjektet

– Jeg har lenge ønsket å jobbe med Steven. Jeg har beundret hans filmografi. Det å være med i en underholdende film om en såpass viktig og kompleks historie var veldig tiltrekkende med prosjektet. Jeg visste hele tiden at Steven ville lykkes med å lage en engasjerende film.

Streep er for tiden å se i andre sesong av HBO-serien Big Little Lies. Hun trives med å være synlig på flere skjermer – ikke bare på kino.

– Jeg liker helst å se en film på et stort lerret. Men samtidig er ikke størrelsen på skjermen så viktig i dag. De unge bryr seg ikke om de ser en film på en mobil eller annen enhet.

Soderbergh er en kjent filmnerd og hentet inspirasjon fra perioden New Hollywood.

– For alle filmskapere i min generasjon er perioden i amerikansk film fra 1966 til 1979 utrolig inspirerende. Filmene var preget av en frihet og dristighet, noe som traff publikum. Filmene som var de beste fra disse årene var også de mest økonomisk suksessfulle. Så for en som meg føltes det spennende å stå på skuldrene til alle disse utrolige filmskaperne.

Oldman, som spiller Panama-advokaten Jürgen Mossack, beskrev innspillingen som unik.

–  Steven opererer kameraet, gjør lyssetting og regisserer. Han er en veldig aktiv person. Vanligvis på filmsett er det mye venting og man må gjerne bruke tid på å øve på scener. Men det var ikke tilfellet her. Steven jobbet utrolig raskt. Jeg likte veldig godt den raske måten å jobbe på! Med en historie som dette er det mye å lese og lære om. Men jeg valgte å spille en versjon av Jürgen Mossack-  istedenfor et realistisk og naturalistisk portrett av ham. Jeg trengte ikke å forandre noen replikker i manuset. Alt var der!

The Laundromat kommer på Netflix 18.oktober.