«Downton Abbey» er to timer hygge, men ingen kinofilm

3

Kinoversjonen av Downton Abbey er er et storslått kostymedrama, men mangler temperament og spenning – og ender som en to timer lang tv-episode.

I seks sesonger har den britiske serien om en adelig familie i Yorkshire sjarmert tv-publikummet på NRK, og den har hatt 130 millioner følgere over hele verden. Potensialet for en kinoversjon er derfor stort. Å la det være sagt med en gang: Fansen får mer av det samme. Det er også filmens store problem -den oppleves som en lang tv-episode.

Intriger

Handlingen er lagt til 1927. Som i tv-serien handler det om små og store problemer blant både de adelige og ansatte. Denne gangen kommer det brev om at kongen og dronningen kommer på besøk.

Hovedkonflikten er svært så enkel. Butleren, hushjelpene og betjentene fra Downton får  beskjed om at de hverken får servere eller lage maten til den  kongelige middagen – personalet i Buckingham Palace får den æren i stedet. De ansatte føler seg tråkket på av hoffets lakeier og tar saken i egne hender og begår uten tvil forræderi i prosessen.

Parallelt foregår det også et drama i etasjene over. Lady Bagshaw (Imelda Staunton) som jobber for dronningen ankommer. Hun er barnløs og har ingen arving og sitter på en formue. Robert (Hugh Bonneville), som er hennes nevø, er den logiske arvingen. Men Lady Bagshaw har sine egne planer.

Romanser

Downton Abbey (2019) 122min | Drama | 13 September 2019 (Norway) Summary: The continuing story of the Crawley family, wealthy owners of a large estate in the English countryside in the early 20th century.
Countries: UKLanguages: English

Fansen av serien, vil mest sannsynlig være fornøyd med de mange som kommer i forbindelse med den kongelige ankomst. Alle får sine øyeblikk med intriger og romanser. Det er tre romanser, den viktigste involverer den kjære enkemannen Tom Branson (Allen Leech) og en mystisk nykommer spilt av Tuppence Middleton. Komediedelen tar Maggie Smith seg av i rollen som den sarkastiske Violet. Det er til og med et øyeblikk av action når Branson slåss med en irsk attentatmann. Ellers er alt som før.

Downton Abbey handler om en tid da alt var bedre og alle kjente sin plass i samfunnet. Visstnok kommer filmen inn på generalstreiken i Storbritannia i 1926, men revolusjonen kom aldri til de britiske øyer – og blir et vagt bakteppe i filmen.

Noe kinofilm er dette ikke, men sikkert en hyggelig kinotur for de som savner tv-serien.