Korrupsjon er best på film

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble dømt i til 21 års fengsel. For filmskapere er ikke politikorrupsjon noe ukjent tema. Her er de beste innen sjangeren.

Dommen over Eirik Jensen var knusende. Han er imidlertid ikke alene. Filmhistorien er full av korrupte politifolk. Vi har samlet en knippe filmer for deg.

1. Léon (1994)

Regi:  Luc Besson

Med: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

Léon er en effektiv leiemorder som lever et tilbaketrukket liv mellom oppdragene. En dag blir alle i leiligheten ved siden av drept av en korrupt politimann, alle unntatt den lille jenta Mathilda som kommer hjem fra butikken samtidig med at hennes familie blir drept. Når Mathilda merker hva som har hendt med hennes familie banker hun på hos Léon.

 

2. Serpico, den siste ærlige purk  (Serpico 1973)

Regi: Sidney Lumet

Med: Al Pacino

Politimannen Serpico (Al Pacino) blir etter eget ønske forfremmet til etterforsker og forflyttet til en annen avdeling. Hans iver får seg imidlertid en trøkk da han fra første stund oppdager at avdelingen er korrupt tvers igjennom. Politiet tar imot smøring for å snu hodet i en annen retning, og deler byttet seg imellom etter razziaer. Serpico blir uglesett av sine partnere når han nekter å gjøre det samme. Når han så gjør sine omgivelser oppmerksom på at han vil avsløre hele greia, er han ikke trygg noen plasser.

 

3. The Departed (2006)

Regi: Martin Scorsese

Med: Matt Damon, Leonardo DiCaprio og Jack Nicholson i hovedrollene

I den sørlige bydelen i Boston har delstatspolitiet startet en egen krig mot den irsk-amerikanske mafiaen. Den unge sivilpolitimannen Billy Costigan får i oppdrag å infiltrere mafiaens syndikat, drevet av gangsterbossen Frank Costello. Mens Billy raskt får Costellos tillit, får den hardbarkede unge kriminelle Colin Sullivan, som har infiltrert politikammeret på oppdrag fra Frank Costello, mer og mer makt i spesialetterforskningsavdelingen. Etter som Costigan og Sullivan på hver sin side får mer og mer tillit, nærmer de seg å avsløre hverandres infiltrasjon i fiendens leir, og de starter et kappløp for å avsløre den andres identitet.

 

4. Street Kings (2008)

Regi: David Ayer

Med: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie

Tom Ludlow er en veteranpolitimann som har mistet grepet om livet etter at kona døde. Både han, kaptein Jack Wander og de øvrige kollegene i hans avdeling er kjent for å ikke spille etter regelboka når de jager kriminelle. Men så ser hans tidligere partner, Terrence Washington, seg lei av de korrupte handlingene til kollegene, og tyster på Tom til kaptein James Biggs , som begynner å etterforske handlingene til Tom.

 

5. L.A. Konfidensielt (L.A. Confidential 1997)

Regi: Curtis Hanson

Med: Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basinger og Danny DeVito

Dudley Smith (James Cromwell) er sjef for Los Angeles politidistrikt, og svært lojal overfor sine ansatte. Han lukker øynene for vold og korrupsjon innen etaten. Bud White (Russel Crowe) er en politietterforsker som opplever at hans voldelige og kyniske natur ofte er i konflikt med hans mer grunnleggende prinsipper om anstendighet og rettferdighet. Ed Exley (Guy Pearce) er en politimann som har avansert i gradene. Han «går etter boka», og nøler ikke med å sette sine kolleger på plass. Jack Vincennes (Kevin Spacey) er en overfladisk kjendis-etterforsker, som blant annet har en jobb som teknisk rådgiver for en tv-serie. Han er også kamerat med Sid Hudgeons (Danny De Vito), redaktør for skandalemagasinet «Hush Hush». Disse to har gjensidig nytte av hverandre.

 

6. Farlig beskytter (Unlawful Entry, 1998)

Regi: Jonathan Kaplan

Med: Kurt Russell, Ray Liotta og Madeleine Stowe

En psykologisk thriller om en psykopatisk politimann som trenger seg inn i forholdet til et ungt par. Han blir etterhvert besatt av den unge vakre konen etter å ha blitt innkalt for å beskytte dem pga et tyveri. Det utvikler seg til et helvete for paret, men politimannen er overbevist om at hans handlinger er rett.

 

7. Pride & Glory (2008)

Regi: Gavin O`Connor

En families moral blir testet når Ray Tierney undersøker en sak som avslører en forsikringssvindel som involverer hans egen svoger. For Ray er sannheten åpenbar, men Pandoras boks full av korruposjon  som truer med å oppveie ikke bare Tierney-arven, men hele NYPD.

 

8. Forhandleren (The Negotiator 1998)

Regi: F. Gary Gray

En agent for internt anliggender blir besatt av å bringe ned en politimann som har klart å opprettholde et plettfritt rykte til tross for at han er involvert i et korrupsjonsnett.

 

8. Bad Leuitenant ( 1992)

Regi: Abel Ferrara

Mens en voldtekten av en ung nonne undersøkes i New York City, forsøker en korrupt politietterforsker, med et alvorlig rusmiddelmisbruk, å forandre livet og finne tilgivelse.

 

9. Cop Land  (1997)

Regi: James Mangold

Sheriffen i en New Jersey-forstad befolket av politifolk fra New York City oppdager at byen er et samlingssted for mafiaforbindelser og korrupsjon.

 

10. Prince of the City (1981)

Regi: Sidney Lumet

Oscar-nominert filmom en NYPD-offiser som velger å avsløre politikorrupsjon av idealistiske grunner. Karakteren til Daniel Ciello, spilt av Treat Williams, var basert på virkelige NYPD narkotikaforsker Robert Leuci.