ZOMBIEHØST: De 10 beste zombiekomediene

Kinohøstens blodige høydepunkt er de to etterlengtede zombiekomediene The Dead Don´t Die  og Zombieland 2 som leker med etablerte sjangerkonvensjoner.

Varm opp med 10 zombiekomedier som kombinerer blodige zombier ispedd solide doser humor. Jim Jarmuschs The Dead Don’t Die var åpningsfilm på årets filmfestival i Cannes og er første film i en liten bølge av zombiekomedier.

Undersjangeren leker med zombiefilmen ispedd humor og stadig vekk kommer det nye tilskudd. I The Dead Don’t Die, med premiere 23. august, spiller Bill Murray, Adam Driver og Tilda Swinton middelmådige politibetjenter og en samuraifrelst begravelsesagent som må rydde opp da deres fredfulle by blir utsatt for et zombieutbrudd. 11. oktober fortsetter Zombieland 2 hvor vi 10 år senere møter gjengen fra første film spilt av Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson og Abigail Breslin. Denne gangen har de flyttet inn i det hvite hus! Sundance-favoritten Little Monsters, hvor en lærer må beskytte en gruppe barn fra et zombieutbrudd, slippes i Storbritannia i november, men har ikke fått noen norsk dato enda.

Return of the Living Dead

Sammen med George A. Romero hadde John A. Russo skrevet manus til Night of the Living Dead(1968) som startet zombiesjangeren slik vi kjenner den i dag. Russo ønsket å gå videre med en oppfølger uten Romero, men hans tidligere partners advokater ønsket å finne ut av hvem som eide rettighetene til tittelen «Living Dead» i retten. Da dette var løst var Russo ute og Dan O´Bannon hadde gått inn som regissør og ikke minst gjort om manuset til en skrekkomedie. På sin første dag på jobb får Freddy demonstrert hvordan tønner med trioxingass holder på noen døde kropper. Da den ene tønna sprekker, siver en giftig gass ut og havner etter hvert  ned i jorden på en kirkegård like ved. De døde våkner til live og er desperat sultne på hjernemasse. Return of the Living Dead ble sluppet samtidig som Romeros langt mer dystopiske Day of the Dead (1985), men i Norge ble den forbudt. Dette var en satirisk og tøysete hyllest til Romeros filmer med utsøkte effekter og ikke minst raskere zombier som kunne snakke og tenke. Skal være tilgjengelig i de fleste nettbutikker.

 

Night of the Creeps

Dette tilskuddet tøyer og eksperimenterer helt i ytterkanten av zombiesjangeren med en stil som ligger tett opptil John Hughes filmer. Nigh of the Creeps (1986) kom året etter The Breakfast Club(1985) og i hovedrollen finner vi den samme skuespilleren som spilte sønnen Griswold i Hjelp, vi må på ferie til Europa (1985). I 1959 jages et romvesen om bord på et fartøy, men klarer å sende ut en kapsel like før det blir drept. Kapselen havner på jorden, blir funnet av et menneske og noe svart sneglelignende glir inn i kroppen hans. Nesten tretti år senere vekkes et kadaver fra sin cryosøvn og vesenet begynner å forvandle mennesker til zombier. Nigh of the Creeps er svært utypisk og følger ikke zombiesjangerens uskrevne regler, men er likevel en kultperle verdt å få med seg. Nigh of the Creeps ble den gang forbudt i Norge, men er utgitt på Blu-ray i Storbritannia.

 

Dead Heat

Dead Heat (1988) spiller på den såkalte Buddy Cop-formatet med to politimenn som kommer over noe eksepsjonelt. Manuset er skrevet av Terry Black, broren til Shane Black som skrev Dødelig Våpen (1987) og man kan mistenke at brødrene har inspirert hverandre. Den har dessuten en nesten identisk tittel og likt utgangspunkt som Arnold Schwarzenegger-filmen Red Heat som ble lansert kun en måned senere. En ransbølge med kriminelle, som er vanskelig å få tatt livet av, fører to politimenn til et selskap som gjenoppliver døde skurker for å bruke de til kriminelle aktiviteter. Igjen er det annerledes zombier som nesten er menneskelig, avhengig av hvor lenge de har vært døde før de ble gjenopplivet. Helten blir selv drept, gjenopplivet som zombie og må hevne sin egen død. 1980-tallets særegne kreativitet kombinert med praktiske, fiffige effekter gjør dette til en kultfilm og en guilty pleasure fra VHS-formatets glansdager. En scene fra en slakterbutikk hvor dyrekadavre blir gjenopplivet er svært minneverdig og filmen kan stilmessig minne om John Carpenters Big Trouble in Little Chinatown (1986). Dead Heat er tilgjengelig på Blu-ray fra Storbritannia.

Braindead

Lionel møter en søt pike, men forfølges av sin sykt sjalu mor. Under et stevnemøte i en dyrehage blir moren bitt av en aggressiv rotteape, hun blir svært syk, dør og gjenoppstår som zombie. Etter dette baller det på seg med horder av infiserte og Lionel som må holde utbruddet tilbake. Peter Jackson overgår sin egen Bad Taste (1987) med ytterligere oppfinnsomhet i sort humor. Det er teknisk kreativt, innovative effekter, kvalmende genialt og overdrevet. Med sin rekordbruk i antall liter blod var Braindead (1992) splatterfilmens gjennombrudd og en zombiekomedie som fikk stor suksess over hele verden.  Har vært utgitt på DVD i Norge, men Peter Jackson jobber med en nyoppusset Blu-ray som forhåpentligvis slippes i løpet av kort tid.

Shaun of the Dead

I 2004 kom både Zack Snyders nyinnspilling av Dawn of the Dead og den britiske zombiekomedien Shaun of the Dead hvor sistnevntes premiere i hjemlandet måtte utsettes for å ikke forvirre publikum. I Norge valgte distributøren å droppe kino og lanserte rett på DVD. Shaun bor sammen med sin sløve kompis, har en kjedelig jobb og dama hans Liz er i ferd med å forlate ham. Hun synes han er handlingslammet og ikke gjør noe annet enn å henge på puben. Det må en apokalyptisk handling til, et zombieutbrudd, før Liz innser at det er noe ved Shaun og at han kan vise seg å være handlingsdyktig. Edgar Wrights film har en høy kultstatus i dag og er utvilsomt en av de aller beste skrekkfilmkomediene. Dialogen er perfekt og full av referanser til George A. Romeros trilogi. Og ikke minst har den en lignende sosiale kommentar, nå til menneskenes zombieaktige tilværelse. Shaun of the Dead kan streames på HBO Nordic.

Black Sheep

Denne hybriden mellom zombiekomedie og creature feature fra New Zealand var en publikumssuksess på Tromsø filmfestival og ble utypisk nok distribuert på kino av Arthaus. Sauebonden Angus har avlet fram en supersau gjennom genmanipulering. Når et lite lam slippes løs av dyrevernaktivister går alt fryktelig galt. Uheldige ofre som blir bitt av menneskeetende sauer blir sauezombier. Nok en gang illustreres det at de mest interessante zombiekomediene er de som skiller seg fra den klassiske formelen. Spesialeffektene er gjort av Peter Jackson-eide Weta Workshop som også gjorde effektene til Ringenes Herre-filmene. Black Sheep (2006) skal være tilgjengelig i salg der du kjøper film.

Død snø

En liste over de beste zombiekomediene må også inkludere også vår egen Tommy Wirkolas Død snø (2009). En gjeng medisinstudenter legger påskeferien til en hytte i Nord-Norge, men da en lokal kjentmann kommer innom for å fortelle hvordan tyske soldater voldtok og plyndret lokalbefolkningen under krigen, begynner kampen for å overleve. Wirkolas zombier er raske, hissige og svært dødelige i jakten på krigsbyttet sitt. Det er sjelden vare å se en motorsagsvingende kamp mot zombier, akkompagnert av Åge Aleksandersens Din dag, men det fungerer fortsatt ypperlig. Filmen var ikke bare en suksess i Norge, den fikk også internasjonal anerkjennelse og Wirkolas forkjærlighet for splatter skulle gi ham en plass i Hollywood. Tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

Zombieland

Debutfilmen til Ruben Fleischer er fornøyelig underholdning og holder seg fortsatt godt etter 10 år. Et gjensyn er obligatorisk før andrefilmen Zombieland: Double Tap har premiere nå i høst. I Zombieland følger vi den ensomme ulven og nevrotikeren Columbus som har klart å holde seg i live ved å følge et sett med overlevelsesregler. Han møter råtassen Tallahassee, to utspekulerte søstre og begynner en morsom road trip i et dystert postapokalyptisk landskap. Zombieland er den mest påkostede av filmene på listen, er en visuell lekkerbisk og er regissert med fin lun humor. Zombiene er raske, effektene er gode og det er nok splatter. Som en sjeldenhet innen sjangeren har zombieutbruddet fått en opprinnelse i form av kugalskap. En finurlig gjesteopptreden skal følges opp i oppfølgeren uten å røpe detaljer for de uinnvidde. Utgitt på DVD og Blu-ray.

Juan of the Dead

I kjølevannet av den populære Shaun of the Dead kom noe så sjeldent som en zombiekomedie fra Cuba. Juan of the Dead (2011) spiller videre på Georg A. Romeros Dawn of the Dead og byr på lignende vis på en usminket kritikk av styresmaktene. Etter et gjennombrudd på filmfestivalen i Cannes fikk den en runde på de norske festivalene BIFF, FFS og Ramaskrik. Når et virus endrer alle til zombier klarer den ellers mislykkede Juan å gjøre profitt på å rydde opp i de døde ved at gjengen hans kvitter seg med folks smittede kjære mot betaling. Juan of the Dead er en morsom og innovativ zombiekomedie som har opparbeidet seg en status som moderne kulfilmklassiker. Filmen er tilgjengelig på sonefri Blu-ray fra USA.

Cooties

Mens Zombieland hintet til kugalskap bruker Cooties (2014) fjærkre som katalysator for et zombieutbrudd. Clive er lærervikar på barneskole samtidig som et virus forvandler barna til raske og aggressive zombier. Lærerene må forskanse seg mot de rabiate hordene samtidig som de gradvis nøster opp hva som har skjedd. Elijah Woods selskap Spectrevision har de siste årene vært innovatør innen sjangeren. Cooties er nydelig filmet og byr på herlige blodige effekter krydret med store mengder sort humor. Cooties Ble lansert på DVD og Blu-ray i Norge etter en liten festivalrunde.