Photographer: Frode Fjerdingstad Model: David Dencik

David Dencik – fra Thomas Quick til James Bond

(OSLO) –  Jeg gav meg selv rollen som Thomas Quick, forteller David Dencik når vi møter ham på Stordalen-hotellet The Hub i Oslo-sentrum.

Den 44-år gamle svenske skuespilleren har nettopp ankommet Oslo og er i særdeles godt humør, til tross for filmens dystre tematikk.

Dencik har vært med i filmer og TV-serier siden begynnelsen av 2000-tallet. Men gjennombruddet kom med TV-serien om den såkalte «Lasermannen» hvor han spilte den mye omtalte snikskyteren John Ausonius. Siden da har Dencik vært med i en rekke internasjonale produksjoner som i Tinker Tailor Soldier Spy, The Girl with the Dragon Tattoo, Snømannen, Top of the Lake,Quicksand og Chernobyl.

Quick er fortellingen om to journalister som gir alt i jakten på sannheten i det som viser eg å bli Skandinavias største rettsskandale. Thomas Quick (også kjent som Sture Ragnar Bergwall) innrømmet et trettitalls drap og ble dømt for åtte. Journalistens undersøkelse viste at han var feilaktig dømt, Quick trakk tilståelsene og ble frikjent for alle.

Ville ha rollen

Dencik forteller at han har vokst opp og alltid bodd i København. Han kunne derfor ingenting om Thomas Quick-saken før han leste om den i Hannes Råstams bok «Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare» i 2012.

– Etter at jeg hadde oppdaget boken og lest den ferdig kontaktet jeg filmprodusenten Helena Danielsson. På dette tidspunktet hadde jeg opparbeidet meg et visst navn i svensk film, i stor grad takket være rollen som Lasermannen i TV-serien med sammen navn. Helena likte det jeg gjorde der og ønsket meg i rollen, og vi begynte å jobbe med filmatiseringen. Det tok lang tid før opptakene startet, ikke før i 2017. I tiden før innspillingen forberedte jeg meg ganske mye. Jeg leste Råstams bok mange ganger, i tillegg til mange artikler og en rekke dokumentarer om hva som skjedde, forteller han og fortsetter:

– Bergwall er en svært interessant type. Det at han kommer fra Dalarna og har en tydelig dialekt hjalp meg å «finne» karakteren. Jeg måtte forsøke å forstå motivene hans. Hvordan kan noen påta seg skylden for noe man ikke har gjort? Og hvordan kan man bli dømt uten at det foreligger tekniske bevis i det hele tatt? Det synes jeg fortsatt er ubegripelig, må jeg innrømme.  Det skjer hele tiden.  

Intens opplevelse

– Innspillingen var på ingen måte dyster eller psykisk slitsomt. Heldigvis. Men ettersom jeg hadde forberedt meg til denne rollen i såpass mange år, ønsket jeg å få med så mange detaljer som mulig. Opprinnelig var dette tenkt som en TV-serie med en episode om hvert mord.  Slik ble det ikke. Filminnspillingen ble intens. Det var så mange scener vi måtte rekke å gjøre.

– I 2015 kom Bergwallkommissionen med en rapport, som rettet sterk kritikk av hele prosessen som sørget for at Bergwall ble uskyldig dømt. Rapporten fikk stor betydning og endret hvordan etterforskere, psykiatere, advokater og domstoler jobber. Likevel er Thomas Quick-saken fortsatt et stort traume i Sverige.

Bond neste

Neste år ser vi han som den mystiske karakteren Waldo i den tjuefemte Bond-filmen No Time to Die.

– Bond er en franchise som benytter skuespillere fra forskjellige steder i verden. Det er noe som talte til min fordel. Jeg var på audition for Skyfall i 2011. Dessverre fikk jeg ikke den rollen. Men jeg har holdt kontakten med Bond-filmenes castingansvarlig. Hun husket meg da hun jobbet med No Time to Die. Jeg ble fløyet til London og fikk møte filmens regissør Cary Fukunaga. Det tok mange måneder før jeg til slutt landet rollen.

Innspillingen av No Time to Die har vært forfulgt av ulykker. Daniel Craig skadet foten og det skjedde også en ukontrollert eksplosjon. Opprinnelig skulle filmen være ferdig spilt inn i august, men den blir ikke ferdig før i slutten av oktober. Han har likevel hatt det gøy og spennende på Bond-settet:

– Det er noe kongelig over Bond. Denne franchisen er en viktig del av filmhistorien og noe som publikum verden over har et forhold til. Det tiltaler meg.

Måneder i studio

Bond-innspillingen brakte Dencik til Karibien, nærmere bestemt Jamaica hvor forfatteren Ian Fleming skapte James Bond. No Time to Die er tredje Bond-filmen som er spilt inn på den idylliske øystaten.

– Det var en svært lang reise med flere mellomlandinger og jeg mistet bagasjen min. Men når jeg først kom frem til Jamaica var det superkult. Jeg har alltid vært stor fan av reggae, så det var stort å besøke reggaemusikkens hjemland!

Han har også tilbrakt flere måneder på Pinewood Studios, utenfor London hvor nesten alle Bond-filmene er spilt inn.

–  Jeg har nok ikke vært klar over hvor legendarisk dette filmstudioet er før jeg gjorde scener der. Det var utrolig gøy. Man merker hvor ressurssterk denne produksjonen er. Jeg ble mektig imponert over alle de store settene. Det virker ikke som det finnes en øvre grense for budsjett, selv om det sikkert er det, avslutter Dencik.