– Jeg har spilt psykopater og sosiopater – men ingen så ille som Trump, sier Robert De Niro

(MARRAKECH) Robert De Niro er kinoaktuell i Joker og kommer snart i Martin Scorseses The Irishman – i tillegg til stadig å ligge i krig med Donald Trump. 

Han kan heller ikke dy seg for å komme med et spark mot Trump i når jeg treffer ham i Marrakech:

– Et stupid tv-show som The Apprentice hjalp ham til presidentposten. Jeg så en dokumentar om de to folkene som skapte showet, de skapte den falske fasaden til en som er sjef – en industrileder. Realiteten er at han er en idiot. Han driver diabolsk form for populisme preget av grådighet, fremmedfrykt og selvgodhet under banneret «America First».

– Hollywood har en rik tradisjon med at utenlandske talenter har sluppet til i filmbyen. Tror du det vil fortsette?

– Ikke uten en annen leder i USA. Det handler om å respekter folks rettigheter, selv om man ikke er enig i loven.

Ikke alle liker Robert De Niros politiske engasjement. I november ble en brevbombe sendt til hans Tribeca-kontor. – Det er fullt av galninger der ute, du må være forsiktig – det er alt, sier han.

De Niro har spilt Robert Mueller i «Saturday Night Live». At det vil komme mange filmer om Trump er han ikke i tvil om. Å spille Trump er imidlertid helt uaktuelt for ham.

– Jeg finner alltid noe empati i de karakteren jeg spiller. Jeg finner alltid en mulighet til å se det fra deres side. Jeg prøver hver dag å finne noe empati hos Trump. Det kan være litt her og der, men han er usympatisk på alle områder. Jeg har verken noen toleranse eller tålmodighet til overs for ham. Jeg har absolutt ingen interesse av å fremstille ham.

The Irishman snart klar

Robert De Niro (75) er en som ikke ofte gir intervjuer. I Marrakech er han sammen med sin gode venn Martin Scorsese(76). I løpet av 2019 kommer deres nye fellesprosjekt, The Irishman, både på kino og Netflix.

The Irishman er en av filmhistoriens dyreste filmer. Da innspillingen startet i 2017 var budsjettet 100 millioner dollar. Budsjettet sprenges jevnlig. Siste anslag er 175 millioner dollar. Årsaken til overskridelsene er ekstremt avanserte digitale effekter.

Filmen handler om en irsk leiemorder spilt av Robert De Niro, som tar på seg oppdraget med å drepe Jimmy Hoffa – spilt av Al Pacino. Scorsese har jobbet med filmprosjektet i nesten ti år. I 2003, nesten tretti år etter Jimmy Hoffas mystiske forsvinning tilsto Hoffas livvakt og venn, iren Frank Sheeran, å ha drept ham.

Robert De Niro har vært tilknyttet prosjektet helt siden Scorsese begynte å jobbe med det i 2008. The Irishman er den niende filmen Scorsese og De Niro gjør sammen. Et samarbeid som strekker seg tilbake til Mean Street og fortsatte med Taxi Driver.

– Jeg har vært veldig heldig som har fått jobbe med Marty så mange ganger og å ha dette lange, kreative forholdet, forteller en tydelig følelsesladet Robert De Niro som opplever at filmfestivalen har laget en egen seksjon tilegnet ham – Tribute á Robert De Niro.

– Er du en person som blir lett blir emosjonell?

– Jeg var veldig emosjonell da jeg var yngre. Nå som jeg har bli eldre har jeg blitt mer sentimental. Jeg er syttifem år nå. Du vet hvilken vei det går.

 

Skryter av Netflix

– Marty jobbet lenge med finansieringen – hvem som skulle skyte inn penger og når pengene skulle komme. Da Netflix kom på banen løste alt seg. Igjen andre var villige til å finansiere en film som skulle ha premiere så langt frem i tid. De var innstilt på at filmen skulle lages nettopp slik Marty vil ha den.

– Hvor står du i debatten om Netflix og kino?

– Vi har snakket med Netflix om det. Det er en film som er laget med tanke på kino, og de har lovet å gi den skikkelig kinodistribusjon, forteller Robert De Niro. Han kan også fortelle at til tross for at budsjettet sprenges jevnlig har pengene kommet villig fra nettgiganten.

The Irishman er De Niros niende film med Martin Scorsese i registolen. Filmen er basert på Charles Brands bok «I Heard you Paint Houses». Den følger fagforeningsmannen Frank Sheeran som var leiemorder for mafiafamilien Bufalino. Han drepte Jimmy Hoffa – lederen for det mektige transportarbeiderforbundet – som han både var en venn av og livvakt for. Jimmy Hoffa var heller ingen engel. I 1964 ble han dømt til 15 års fengsel for bestikkelser. Han ble benådet av president  Richard Nixon i 1971 på betingelse av han ikke deltok i fagforeningsaktiviteter på ti år, og ble løslatt etter sju år i fengsel. Hoffa planla å gå til sak for å få opphevet denne betingelsen da han forsvant i 1975. Han skulle møte to medlemmer av mafiaen da han forsvant.

Krevende tidsreise

Sammen med seg i The Irishman har han to av sine aldrende kolleger i tillegg til Al Pacino; Jo Pesci i rollen som leder av Bufalino-familien som De Niro sist spilte mot i Heat i 1995 og Harvey Keitel.

– Det var noe vi alle ville. Derfor tok det lang tid å finne et tidspunkt som passet oss alle. Det var en fantastisk opplevelse, men også en stor utfordring. Ideen var å gå fire, fem tiår tilbake så Marty ville at digitalfolkene i ILM skulle får sitt mest krevende prosjekt – å gjøre oss yngre.

I scenene med handlingen lagt til 1959 skal De Niro fremstå som en trettiåring.

– Det var utrolig spennende. Det ga oss mulighet til å spille inn scener hvor vi skal se unge ut, men uten å bry oss så mye om sminken, så jeg er veldig spent på resultetet.

Som skuespiller er Robert De Niro kjent for ”method acting”. Blant annet tok han jobbsom taxisjåfør i forkant av innspillingen av Taxi Driver. Innstillingen hans til metoden har blitt mer avslappet med alderen.

– Jeg prøver å finne ut hva som er absolutt nødvendig. Da var yngre var jeg mer bekymret, nervøs og mindre avslappet.

– Så det er enklere for deg å være skuespiller nå?

– Det enkle svaret er ja, sier Robert De Niro som ikke kan få lovprist nok det å jobbe med Martin Scorsese. – Når jeg jobber med ham får han ut det beste i meg som skuespiller.

Visjonære filmskapere

– En av mine favorittfilmer er 1900 av Bernardo Bertolucci. Han døde i november. Hvordan var ditt forhold til ham?

– Han var en stor kunstner – forfatter, poet og filmskaper. Han var en visjonær regissør – akkurat som Marty. Bernardo lagde ambisiøse og storslagne filmer. 1900 var ”hans brev til verden” hvis man kan si noe slikt. Han hadde hatt suksess tidligere også med filmer som Siste tango i Paris og The Conformers. Suksessene med disse filmene gjorde at han fikk finansiert 1900. Det var hans store prosjekt. Filmen fikk aldri den oppmerksomheten den fortjente da den kom. Den kom aldri opp i USA. I ettertid er den gått inn i filmhistorien.

Mens De Niro og Scorsese har jobbet med The Irishman har de planlagt Killers of The Flower Moon – en ny film med Leonardi DiCaprio. Innspillingen starter i løpet av året.

– Hva med en oppfølger av Taxi Driver?

– I mange år tenkte jeg på hvor Travis Bickle ville ha vært i dag. Jeg snakket med Marty om det og Paul Schrader kom med et synopsis, men det ble aldri noe mer av det.

Robert De Niro kan ellers fortelle at han har en filmidé på gang med David O. Russell: – Forhåpentligvis kan det bli noe av den, sier han.

Fast i Weinstein-skandalen

I 2017 spilte han The War with Grandpa med en annen skuespiller langt oppe i syttiåra, Hjortejegeren-kollega Christopher Walken. Filmen er ennå ikke kommet ut.

– Den sitter fast i Harvey Weinstein-skandalen, Miramax og alt det der. Jeg vet ikke hva som skjer med den. Det er nye folk som overtar der og fullt av juridiske problemer, sier Robert De Niro som ellers synes det har kommet noe godt ut av skandalen.

– #MeToo og at kvinnelige skuespillere snakker om sine erfaringer endrer Hollywood til det bedre i fremtiden. Mange har spurt meg om jeg har visst noe om det som har foregått, men disse trakasseringene og hva kvinner har blitt tvunget til å gjøre for å få jobber har vært ukjent for meg. Du hører om castingen, men hva som har skjedd underveis har vært helt fremmed for meg. Hadde jeg vist noe hadde jeg både sagt fra og grepet inn og satt en stopper for det. Vi kan rett og slett ikke tolerere noe slikt.

 

FILMER AV SCORSESE MED DE NIRO

Mean Street (1973)

Taxi Driver (1973)

New York, New York (1977)

Raging Bill (1980)

The King of Comedy (1982)

Goodfellas (1990)

Cape Fear (1991)

Casino (1995)

The Irishman (2019)