«Joker» – forstyrrende og intenst mesterverk

6

Joker er en av de mest ikoniske skurkene i tegneseriehistorien. Joaquin Phoenix gir oss en livsfarlig  Joker som vi får sympati med.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) er ikke fornøyd med livet sitt. Livet tilbringer han sammen sin både fysisk og psykisk syke mor (Frances Conroy) i deres nedslitte leilighet. Han er en mann som blir møtt med forakt i samfunnet. Han sliter med å tjene penger til livets opphold som klovn på gata, og drømmer om å slå gjennom som standup-komiker, men latteren – når den kommer er først og fremst på hans bekostning. Han lider av en ukontrollert  latter som stadig skaffer ham problemer.

Ingenting av dette hindrer Arthur i å drømme stort. Drømmen om et liv  standup-komiker lever og han forsøker å skrive vitser i dagboken sin. Midt i kaoset han lever i, begynner Arthur sakte å miste grepet og fornuften.

Joker (2019) 121min | Crime, Drama, Thriller | 4 October 2019 (Norway) Summary: A gritty character study of Arthur Fleck, a man disregarded by society.
Countries: Canada, USALanguages: English

Presses til bristepunktet

Todd Phillips historie handler om en mann som presses til bristepunktet og tipper over og forlater den virkelige og rasjonelle verden og glir inn i sin egen. Phillips glorifiserer ikke mental sykdom. I stedet gir han oss en fortvilet og dypt forstyrret mann som som ikke mestrer den verden som omgir ham.

Handlingen er lagt til 1980-tallets Gotham City. Det er jappetid samtidig som det er offentlig fattigdom. Søppelstreiken har vart i flere uker og både skit og rotter florerer.

Arthur Flecks gradvise nedstigning til galskap har en fjern parallell i Taxi Driver med Robert De Niro som i Joker skinner i rollen som talkshow-vert. Sterkest skinner likevel Joaquin Phoenix i tittelrollen: han gjør sin beste rolle noensinne – og de sier ikke så lite om en mann som har vært Oscar-nominert tre ganger allerede. Aldri har vel noen levert en sterke søknad i sitt fjerde forsøk.

Oppslukende

Joaquin Phoenix gir oss et skuespill som du sjeldent ser. Han evner å skape et livsfarlig såret monster som får vår sympati.Phoenix forsvinner inn i karakteren. Det er som man frykter skuespillerens fornuft når han lager sin egen unike versjon av skurken. Det er vondt å oppleve ham. Samtidig er det umulig å ta øynene fra ham.

Hvis Joaquin Phoenix endelig vinner en Oscar-pris for Joker, vil det være vanskelig å argumentere mot den. Todd Phillips har både regissert og er medforfatter av manuset til denne orginalhistorien om hvordan den ikoniske Batman-skurken Joker ble til. Han gir oss en forstyrrende og intens film. Joker er et filmåret 2019s høydepunkter.