I dag er det klart for den 16. utgaven av Baltiske filmdager. Festivalen foregår 4. – 6. oktober 2019 i Filmens Hus i Oslo.

Årets filmdager byr på spillefilm og lengre kreative dokumentarer og mellom nåtidige og historisk forankrede filmer fra Estland, Latvia og Litauen. Som vanlig er barna i fokus, vi viser tre forskjellige program for barn, med master-class og diskusjoner, for publikum og fagmiljøet. Arrangementet er støttet av Fritt Ord, Oslo kommune og Cinemateket i Norsk filminstitutt.

Estland står i fokus i år, og i tillegg til filmer er et e en plakatutstilling over Estlands filmhistorie. Det er også jubileum i år; for 30 år siden, den 23. august 1989 oppstod det i noen timer en kjede av mer enn 1 million mennesker, fra Tallinn i nord via Riga til Vilnius i sør-øst, lenket sammen, hånd i hånd, for å markere sitt sterke ønske om å bryte opp fra Sovjet-Samveldets okkupasjon og ta friheten tilbake. Baltiske filmdager  en helt ny film om denne store europeiske begivenheten, produsert av estisk fjernsyn nå i år.

Program

Fredag 4. oktober

Kl. 13.00 Lillebil: Master-class med Bille, 105 min, aldersgrense 9 år, Latvia, Litauen, Tsjekkia 2018, regi Inara Kolmane, med norske undertekster. Vises i samarbeid med Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Bille er en talentfull og oppvakt jente. Hun vokser opp i trange kår og det er ikke rom for drømmer og fantasier. Foreldrene krangler, de bor trangt og moren er veldig streng. I møte med livets harde realiteter blir Billes livlige fantasi en tilflukt. Gjennom et fantastisk skuespill og vakkert billedspråk, opplever vi Billes undring over verden og hennes møte med virkeligheten. Vi blir med når hun rømmer av sted for å finne sitt eget Drømmeland. Bille ble kåret til «Beste Latviske film» i 2018. Familie-dramaet er basert på den latviske Nobelpriskandidaten Vizma Belševicas bøker om egen oppvekst. Diskusjon med regissøren om filmen etter visningen, ledet av kuratoren Liga Olsen.

Kl.18.00 Velkomstarrangement m/ Estlands ambassadør og mottagelse i 1. etg. Åpning av filmplakatutstilling, som viser utdrag fra Estlands filmhistorie.

Kl.18.30 Tancred: Den estiske folkedansgruppen Vikingene opptrer. Åpningsfilm Den lille kameraten (Seltsimees laps) regi Moonika Siimets, 99 min, Estland 2018.

En gripende «Coming of age film», med handling lagt til Stalin-tiden, velegnet for både voksne og litt større barn, om seks år gamle Leelo, hvis høyeste ønske er å bli med i de unges røde brigader. Moren tiltales imidlertid for forræderi og sendes til en fangeleir. Leelo gjør alt hun kan for å oppføre seg ordentlig, slik at moren kan komme tilbake. En stor suksess på estiske kinoer siste året, med flere utenlandske festivaldeltagelser.

Kl.21.00 Lillebil: Era of Dance (Deju laikmets), regi Viktors Buda, 81min, Latvia/Russland 2018.

Film om musikkrevolusjonen bak Jernteppet på -80 tallet, om «The rave scene» og teknokulturen som kunne utvikle seg mot et bakteppe av et forfallent politisk system, som endte med Berlin murens fall og Sovjet-samveldets sammenbrudd.

Lørdag 5. oktober:

Kl. 13.00: Barnas Cinematek: Tancred: Bille, 105 min. Aldersgrense 9 år. Latvia, Litauen, Tsjekkia 2018 med norske undertekster. Regissøren Inara Kolmane er tilstede. Vises i samarbeid med Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Kl. 15.00: Lillebil: Bokpresentasjoner. Nye og kommende bøker fra og om Baltikum presenteres av Else-Jannike Kuum, Hege Boman Grundekjøn, Øyvind Rangøy og Jan Erik Holst. Rasa Baciuliene, prosjekt-koordinator ved Universitetet i Vilnius vil dessuten presentere en ny litauisk-norsk ordtaksbok (på engelsk).

Kl. 15.30: Barnas Cinematek: Tancred: Familiefilmen Hunder som snakker (Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi/ Jacob, Mimmi and the Talking Dogs), regi Edmunds Jansons, Latvia 2018.

Jakob bor i byen og ønsker å bli arkitekt, som sin far. Han dagdrømmer og tegner store bygninger. Men en dag må faren på en lengre jobb-reise og Jakob må tilbringe en hele uke med sin sjefende kusine Mimmi og hennes far, den tidligere piraten. En lokal park i bydelen Maskachka skal utvikles til en ny skyskraper- by av grådige spekulanter. Men Jakob og Mimmi henter hjelp fra et kobbel hunder som kan snakke! En fremragende latvisk animasjonsfilm!

Kl. 16.00. Lillebil: Det hände i Ingermanland, 58 min. dokumentar av Anneli Kustfält, Sverige 2018. Svenske tekster.

Når små folkeslag havner i klemme mellom stormakter i konflikt trues både kulturen, tradisjonene og noen ganger hele folkets eksistens. I de baltiske land har de historiske erfaringene fra forrige århundre vært preget av okkupasjon, deportasjon og undertrykkelse. I denne svenske dokumentaren skildres minnene til et nabofolk som måtte forlate området der de var bosatt øst for det nordlige Estland, i området rundt St. Petersburg i Russland. Filmen forteller om den bortglemte fordrivelsen av det ingermanländska folket (på finsk inkeriläiset), som var innvandret fra Finland på 1600-tallet. Minoriteten ble forfulgt i Sovjet etter revolusjonen i 1917 og særlig under Stalins voldsomme utrenskninger. Under den annen verdenskrig flyktet 63 000 av dem fra Ingermanland via Estland til Finland. 5000 av disse kom videre til Sverige og bosatte seg der – blant dem var filmskaperens egen far. Filmen forteller den dramatiske historien gjennom minnene til de gjenlevende i Sverige og er et lite kapittel i historien om et av våre nabofolk som er nesten ukjent i Norge.

Kl. 17.30: Premiere: Lillebil: The Baltic Way 30, ny fjernsynsdokumentar, 58 min, produsert av Det estiske statlige fjernsynsselskapet 2019.

Den 23. august 1989 kl. 19.00 oppstod det en lang kjede av mennesker, fra Tallinn via Riga til Vilnius. Over 2 millioner mennesker holdt hverandre i hendene gjennom 600 km. Denne fredelige demonstrasjonen var arrangert av de nasjonale bevegelsene Rahvarinne i Estland, Tautas Fronte i Latvia og Sajūdis i Litauen. Mange deltagere samlet seg i byer og landsbyer og reiste ut til steder hvor kjeden var tynnere enn ellers. Den holdt ut i tre dager og ble en av de mest markerte og følelsesladde begivenheter i Europas nyere historie. Den skapte et stort fokus på de baltiske land og flere fjernsynsselskaper og produsenter laget ulike filmer. Kjeden ledet til frigivelse og gjenoppbygging av de baltiske statene to år etter. I filmen møter vi folk som var involvert i hendelsen gjennom intervjuer og bruk av unikt arkivmateriale.

Kl. 19.00: Lillebil: Den selvlærte filmfotografen (Johannes Pääsukese tõeline elu), regi Hardi Volmer, 104 min Estland 2019.

I 1912 ble Estlands første filmskaper anmodet om å oppta film om folkelivet i Setomaa, et godt stykke fra Tallinn. Han returnerte med 1300 fotografier men bare 7 min film. Hva hendte med resten av materialet? Hardi Volmers komedie undersøker det hele og foreslår en ny versjon. Filmen har to ledende estiske skuespillere, Ott Sepp og Märt Avandi i hovedrollene, som forflytter seg via tog og hesterygg inn i en surrealistisk verden. Q/A med regissøren etter filmen!

Kl. 21.15 Lillebil: Summer Survivors, (Išgyventi vasarą) regi Marija Kavtaradze, Litauen 2018.

Et ungdommelig psykologisk drama i form av en road movie, med en indre og ytre reise som ramme for nærere menneskelige relasjoner.

Søndag 6. oktober:

Kl. 13.00 FØRPREMIERE Lillebil : Scandinavian Silence (Skandinaavia vaikus), Martti Helde, 75 min, Estland 2019. Husker du den fremragende filmen Der vindane møtes som vi gikk på norske kinoer for 2 år siden? Nå har regissøren kommet med en ny film og vi kan invitere til en førpremiere på en spennende psykologisk thriller som kommer opp på kino-repertoaret senere i høst.

Kl. 14.00 Tancred: Barnas Cinematek: Den lille kameraten i reprise.
Kl. 15.00 Lillebil: The Mover (Tévs Nakts), Davis Simanis, 87 min, Latvia 2018.

Historisk drama basert på faktiske hendelser om Žanis Lipke, som skjulte dusinvis av jøder og andre ettersøkte i sitt eget hjem under den annen verdenskrig i Riga. Hva fikk ham til å risikere sitt liv og unngå at tyskerne oppdaget ham? Filmen er basert på romanen The Boy with the Dog: the Story of a Well-Preserved Secret by Inese Zandere og er produsert innenfor programmet Latvian Films for Latvian Centenary med støtte fra National Film Centre of Latvia.

Kl. 17.00: Lillebil: Breathing into Marble (Kvėpavimas į marmurą), regi Giedrė Beinoriūtė, 97 min., Litauen/Kroatia/Latvija 2018.

Izabelė og Liudas bor på landet med sin epileptiske sønn Gailius. De adopterer seks-år gamle Ilja, en fjern liten gutt som de henter på et barnehjem. Familie- situasjonen endres drastisk etter dette. Psykologisk drama produsert etter en prisvinnende roman av Laura Sintija Černiauskaitė.

Kl. 19.00: Lillebil: Homo Novos, regi: Anna Viduleja, 90min, Latvia 2018.

Den fattige kunstneren Juris Upenājs ankommer Riga fra sitt hjemsted på landet samtidig som den forfinede Eižens Žibeika arriverer fra Paris, med håp om å arve sin velstående onkel. En morsom og lettere komisk film om grådighet, misunnelse og konkurranse i et bohemisk kunstnermiljø i Riga i 1938.

Kl. 21.00: Lillebil: Acid Forest, (Rūgštus miškas) regi Rugilė Barzdžiukaitė, 63 min., Litauen 2018.

Kan du forestille deg en turistattraksjon hvor man kommer for å se en død skog? Hvor man ikke bare observerer men også selv blir observert, av svarte fugler? Denne fascinerende dokumentaren er opptatt i Spit i det litauiske Kurland ved Østersjøen som står på UNESCOS liste over steder med status verdensarv. Den føyer seg fint inn i rekken av litauiske natur-dokumentarer, jfr. fjorårets suksess med Urskogen.

Filmene har engelske tekster hvis ikke annet er angitt.

Delta i diskusjonen