Mati Diop skaper historie igjen – første kvinnelige afrikanske regissør som kjemper om Oscar

I mai ble sengalesiske Mati Diop den første afrikanske kvinnelige regissøren med en film i konkurranse i Cannes i løpet av de 72 årene den har eksistert. Resultatet ble Juryens Grand Prix.

Nå skaper hun historie igjen og er første kvinnelige afrikanske regissør som med i Oscar-racet. Netflix kjøpte Atlantique i Cannes, og i forrige uke ble filmen valgt av Senegal som landets første kandidat i konkurransen for Oscar for beste internasjonale spillefilm.

Kritikerne beskriver Atlantique som en fantastisk blanding av romantikk, sosiopolitisk kommentar og surrealistisk drømmebilde alt i ett, noe som resulterer i det som fremfor alt er en tragisk kjærlighetshistorie. Filmen snur opp-ned på den typisk mannsfokuserte historiene om afrikanere som foretar den forræderske reisen over Atlanterhavet på jakt etter bedre liv ved å fortelle en historie som fokuserer på kvinnene som blir hjemme.