Nobelprisvinneren i litteratur er også filmskaper

Litteraturprisvinneren Peter Handke har  kjempet både om Gulløven i Venezia og Gullpalmen i Cannes.

Årets Nobelprisvinner i litteratur har solid filmbakgrunn – både som regissør, manusforfatter og som skuespiller. Han har hatt et nær samarbeid med blant annet Wim Wenders og Bruno  Ganz.

Østerrikske Peter Handke var svært aktiv innen film på 1980 og -90-tallet. Handke og Wenders har samarbeidet flere ganger.Peter Handke og skrev blant annet  manuset til  Wim Wenders Lidenskapen vinger (1987) med Bruno Ganz i hovedrollen. Også Wim Wenders´ Målmannens angst for straffemerket (1972) Falsche Bewegung (1975) er også basert på et manus av Peter Handke. Sist samarbeidet de to  i 2016 i Wim Wenders Les beaux jours d’Aranjuez basett på Handkes skuespill Die schönen Tage von Aranjuez. Peter Handke spille også i filmen.

Peter Handke debuterte som filmskaper med dramaet Die linkhändige Frau (1978) som ha både regisserte og skrev manus til. Filmen, med blant annet Bruno Ganz, deltok i hovedkonkurransen i Cannes. I 1992 deltok han i hovedkonkurransen i Venezia med L´absence som han både regisserte og skrev manus til – også her med Bruno Ganz i hovedrollen.