Gal Gadot skal spille polsk heltinne i Holocaust-drama

Wonder Woman-stjernen Gal Gadot skal  produsere og ha hovedrollen i ny film om den polske krigsheltinnen Irena Sendler.

Filmen blir en historisk thriller i beste Hollywood-tradisjon. Historien åpnes med arrestasjonen av Sendler av Gestapo og det blir et løp mot tiden for å redde livene til tusenvis av jødiske barn som er smuglet ut av Warszawa-ghettoen. Britiske Stuart Hazeldine skal stå for regien.

På begynnelsen av andre verdenskrig hadde Warszawa en av de største jødiske befolkningene i Europa. I 1942 var mer enn 280.000 mennesker allerede blitt deportert til Treblinka.

Desperate forhold

Irena Sendler jobbet som sosionom før krigen. Under okkupasjonen fortsatte hun med å hjelpe lavinntektsfamilier og hjemløse i byen. I 1940, da den beryktede Warszawa-gettoen var blitt beseglet og 400 000 jøder levde innenfor under desperate forhold, søkte Sendler og fikk tillatelse til å gå inn for å inspisere sanitære forhold. De tyske okkupantene var opptatt av at ethvert utbrudd av tyfus kunne spre seg til resten av byen og var glade for å gi den unge polske sosionomen tilgang.

I ghettoen tok hun kontakt med den jødiske velferdsorganisasjonen innenfor murene og ble medvirkende i smuglingen av barn ut igjen.Ved å bruke kontaktene sine i nettverket av polske barnehjem og institusjoner som var opprettet for velferd for byens forlatte barn, klarte hun å skjule anslagsvis to og et halvt tusen barn.

Organiserte nettverk

I solidaritet med den jødiske befolkningen hadde hun en Davidsstjerne på kåpa. Under  ghetto-opprøret i Warszawa organiserte hun et nettverk av trygge hus over hele byen der jøder kunne gjemme seg mens dokumenter og langsiktige plasseringer kunne organiseres. Barna ble lært kristne bønner og navnene deres ble endret. De ble testet for å sikre at de kunne dem utenat, i tilfelle spørsmål ble stilt av myndighetene.

Gestapo fattet mistanke til henne på slutten av 1943. De mistenkte at hun hadde en nøkkelstilling i den polske undergrunnsdbevegelsen. Før hennes arrestasjon 20. oktober 1943 hadde hun akkurat rukket å  skjule de kodede adressene til de skjulte barna og de store pengesummene som ble brukt til å betale samarbeidspartnerne.

Irena Sendler motsto tortur av Gestapo, som ikke klarte å hente nyttig informasjon fra henne. Navnene og stedene til barna hun hadde hjulpet ble aldri avslørt.

Dødsdom

Etter hvert ble hun dømt til døden for sine påståtte handlinger og ble sendt i fengsel. Hun ble løslatt i februar 1944 etter at det ble betalt bestikkelser. Hun  tilbrakte resten av krigen med å fortsette arbeidet under jorden.

Irena Sendler døde i 2008. Hennes dramatiske liv er tidligere filmet. I 2009 kom The Courageous Heart of Irena Sendler  i regi av John Kent Harrison og med Anna Paquin i rollen som Irena Sendler.