Midsommar
Midsommar

Blu-ray: Ari Asters «Midsommar»

5

Danis søster har lenge slitt med psykiske problemer og da en dyster tragedie inntreffer fører dette til omveltende hendelser for Dani. Hennes forhold til kjæresten Christian er anstrengt, men hun har ingen andre å støtte seg til.

Når Christians studiekamerat Pelle inviterer ham med på en slags studietur til hjemlandet Sverige er dette en god anledning for Dani å komme seg unna, men nye dystre hendelser skal prege henne.

Raffinert skrekk

Slik som Ari Asters forrige film Hereditary (2018) er Midsommar en del av den nye såkalte skrekkfilmbølgen «Elevated horror». En smartere og mer raffinert kvalitetsutgave av skrekkfilmen med kunstneriske tilsnitt. Begynnelsen var It Follows (2014) og andre bidrag var The Witch (2015) og It Comes At Night (2017). Fellesnevneren er at filmene ligger nærmere det mer intellektuelle dramaet enn den rendyrkede skrekkfilmen. Samtidig byr de på det stilistiske og mystiske med snikende og underliggende ubehag fremfor billige sjokk.

I Sverige befinner vennegjengen seg i et slags kollektiv hvor Pelle kommer fra og hvor de skal feire en nidagers festival. Fastsatt i norrøn mytologi er dette en slags kult med fruktbarhetsritualer som tar opp arven etter klassikeren The Wicker Man (1973). Midsommar er vellykket på alle plan, fra eleganse i kulisser til utrolig vakkert fotografert film. Skuespillerne leverer dessuten på et høyt og dyktig nivå og Florence Pugh har endelig fått sitt gjennombrudd i hovedrollen Dani.

Allerede en kultklassiker

Midsommar er en gjennomgående ubehagelig film med innslag av voldsomme og grafiske scener. Den er kreativ, original og allerede på vei til å bli en kultklassiker. Midsommar ble også sluppet i en 24 minutter lengre Director’s cut i USA. Selv om kinoversjonen føles perfekt slik den er blir man nysgjerrig på å også se en lengre versjon. Kinoutgaven er ute på Blu-ray og DVD nå.