Terminator Dark Fate
Terminator: Dark Fate

Terminator: franchisen som nektet å dø

James Cameron gikk tilbake til den tredje, fjerde og femte filmen i serien for å finne ut hva som gikk galt og hva som måtte til for å gi franchisen en lysere fremtid. Etter tre avbrutte forsøk ser det nå endelig ut til å bli en ny trilogi!

Les også historien bak The Terminator og dens oppfølger Terminator 2.

En ny Terminator-trilogi

Samme år som James Cameron lanserer sitt megaprosjekt Avatar (2009) er det premiere på den fjerde filmen i Terminator-serien; Terminator Salvation (2009). Den eneste koblingen den har til Cameron er hans forslag om å gi en av rollene til Sam Worthington som hadde hovedrollen i Avatar.

Terminator-franchisen hadde blitt kjøpt opp av nye eiere og med på kjøpet kom også et ferdig manus den gang myntet på regissøren av Terminator 3: Rise of the Machines (2003). I et svært uvanlig samarbeid mellom konkurrentene Warner Bros. og Sony skulle investeringene og rettighetene til det internasjonale og amerikanske markedet deles. Med et budsjett på 200 millioner dollar var Terminator Salvation den dyreste uavhengige filmproduksjonen til da og den første i en planlagt ny trilogi.

Året er 2018. Dommedag har inntruffet og vi befinner oss i et post-apokalyptisk landskap hvor John Connor leder motstandskampen mot Skynet og dets utryddelse av menneskeheten. Skynet bygger kampmaskiner på samlebånd mens motstandsledelsen er villig til å ofre mennesker for å nå sine mål. Connor står derimot opp og peker på hvordan mennesket ikke ukritisk kan ta imot ordre og kjempe som kalde maskiner.

Camerons mørkeblå visuelle stil ble endret til gul ørkenaktig fargepalett og effektene ble oppgradert i stil med Transformers-universet. Filmens mange produsenter hadde kanskje for ulike meninger og den manglet ikonet Arnold Schwarzenegger. Til tross for at den spilte inn 371 millioner dollar på verdensbasis fikk den aldri nok anerkjennelse til å få sine tiltenkte oppfølgere.

Kompliserte rettigheter

Helt siden Cameron solgte filmrettighetene til produsent Gale Anne Hurd for 1 dollar har rettighetene stadig skiftet eiere og vært til hinder for kommende filmer. Den første filmen ble produsert av Hemdale Film Corporation og distribuert av Orion Pictures. Etter at selskapet gjorde det meget godt på 1980-tallet gikk det nedover med Hemdale og de erklærte seg konkurs. I 1990 kjøpte Carolco rettighetene og laget Terminator 2, men også de gikk konkurs etter katastrofer som Cutthroat Island og Showgirls i 1995. Carolcos tidligere eiere Mario Kassar og Andrew G. Vajna tok med seg rettighetene og dannet det kortlivede selskapet C2 Pictures som eneste formål var å lage Terminator 3 og TV-serien The Sarah Connor Chronicles før de også gikk konkurs.

I 2007 gikk rettighetene videre til medieselskapet The Halcyon company og Terminator Salvation blir laget. Til tross for overskudd gikk også de mot konkurs og hedgefondet Pacificor kjøpte rettighetene etter en hard budkonkurranse. Utover inntekter fra selve filmene vet selskapene at det er store penger å tjene på samleobjekter, leketøy, spill, bøker, klær og andre ting innenfor merkevaresalg. Deretter kjøpte visjonære Megan Ellison og hennes selskap Annapourna rettighetene i 2011 og sto sammen med sin bror David Ellisons selskap Skydance Productions og Paramount Pictures bak den femte filmen i serien; Terminator Genisys (2015).

Post Guvernator

Mens Terminator 2 fornyet actionfilmen på alle mulige måter i 1991 er situasjonen endret i dag og franchisen må ta opp kampen med superheltfilmer og andre moderne blockbustere. Nok en gang planla nye eiere en ny frittstående trilogi. Og passende nok, for å gi nytt liv til maskineriet av et filmunivers, hyret man inn Alan Taylor, regissøren av Thor: The Dark World (2013). I kontrast til de forrige to filmene hadde manusforfatterne dessuten fått aksept fra James Cameron til å skrive en ny historie og nok en gang var ikonet Schwarzenegger tilbake fra den politiske karrieren og frontet plakaten.

Terminator: Genisys er en nytenkning og videreutvikling av universet og gir publikum en ny opplevelse av historien vi tror vi kjenner fra før. Gjennom lek med franchisens mange tidsreiser har det blitt mulig å gjenintrodusere nøkkelkarakterene fra de to første filmene. Historien utspiller seg i tre tidsperioder: år 1984 kjent fra The Terminator, år 1995 kjent fra Terminator 2 og år 2029 etter dommedag. Maskinene er i ferd med å ta over verden og John Connor sender Kyle Reese tilbake til år 1984 for å beskytte sin mor Sarah Connor, men noe er annerledes denne gangen. Premissene er endret og filmen spiller et metaspill med sitt eget filmunivers. Til tross for stor popularitet i Kina og en totalt sett finansiell suksess, ble en mildere film laget for en yngre målgruppe samt negative anmeldelser denne trilogiens bane.

Franchisen som nektet å dø

Terminator-karakteren og filmene er populærkulturelle fenomener og ikke minst en viktig del av filmhistorien. Franchisen startet et nært vennskap og samarbeid mellom James Cameron og Arnold Schwarzenegger. Og til tross for at Cameron regisserte Avatar, som var verdens mest innbringende film, er det karakteren Terminator som er hans mest populære og kjente skapelse. I motsetning til sin store inspirasjonskilde George Lucas som beholdt kontrollen og bygget et imperium, mistet Cameron denne muligheten da han solgte rettighetene for å få lov til å regissere selv. Dermed har så mange ulike eiere og regissører forsøkt å relansere konseptet og laget mindre vellykkede filmer.

Det ironiske er at Lucas har solgt sitt arvesølv til Disney mens James Cameron i henhold til amerikanske rettighetslover har fått tilbake rettighetene til i Terminator.

Franchisen nekter å dø og kinoaktuelle Terminator: Dark Fate, denne gangen i regi av Deadpool (2016)-regissøren Tim Miller, er nok en gang en slags omstart på serien og ignorerer alle filmene etter Terminator 2. James Cameron er tilbake som produsent og har også vært svært involvert i skriving av manus. En omfattende historie planlagt over tre filmer ble presentert til Linda Hamilton før hun godtok å bli med. Med alle nøkkelelementene på plass er det endelig håp for en ny Terminator-trilogi.