Vinnare av Nordiska rådets filmpris 2019, Hjärter dam (Dronningen) Danmark. Manusförfattare och regissör May el-Toukhy, manusförfattare Maren Louise Käehne och producenterna Caroline Blanco och René Ezra.

Danske «Dronningen» stakk av med Nordisk råds filmpris

Dronningen fra Danmark vinner Nordisk råds filmpris 2019. Filmen utforsker utviklingen i en tragisk familiehemmelighet trinn for trinn idet konsekvensene av hybris, begjær og løgner går sammen om å skape et ufattelig dilemma.

Manusforfatter og regissør May el-Toukhy, manusforfatter Maren Louise Käehne og produsentene Caroline Blanco og René Ezra fikk overrakt filmprisen av skuespiller Lene Cecilia Sparrok under den direktesendte prisutdelingen på Konserthuset Stockholm tirsdag kveld.

Juryens begrunnelse

Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og lidenskap? Er hun sexmisbruker? Eller psykopat? Vi er vant til at film serverer et tydelig poeng, vi vet nesten alltid om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlater instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til oss, publikum, å finne fokus og moral og dømme hovedpersonen Anne, som gjør nettopp det hun IKKE bør – innleder en affære med stesønnen sin.  Det merkelige er at det føles helt riktig å få det ansvaret.

Det er ikke en fornøyelse å lære Anne å kjenne – men det er en berusende fornøyelse å oppleve en finmasket film som gir oss de rette redskapene til at vi selv kan finne vårt eget forhold til et komplekst menneske. Og som tror på at vi er i stand til det. Det er umulig å ikke framheve Trine Dyrholm for hennes formidabelt nyanserte skuespill som “Dronning” Anne, men på alle nivåer – foto, musikk, produksjonsdesign, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet.