Klart for årets Film fra Sør i Oslo

Den 29. utgaven av festivalen går av stabelen 7.-17. november på Vika kino, Klingenberg kino, Cinemateket i Oslo og Vega Scene. Cinema har fått festivalens kunstnerisk leder, Lasse Skagen, til å plukke ut noen favoritter på årets festival.


Monos

Alejandro Landes, Colombia 2019

En personlig favoritt er dette kidnappingsdramaet, som foregår langt inne i Colombias jungel, hvor en paramilitær gruppe kalt Organisasjonen har tatt en kvinnelig amerikansk statsborger som gissel. En gruppe nye rekrutter får ansvaret for henne, samtidig som de trenes opp i geriljakrigføring. Unge folk, som blir fanget i en spiral av vold og undertrykte instinkter, som bringer tankene hen på Goldings Fluenes Herre og Coppolas Apokalypse nå! Rått, intenst og klaustrofobisk.

Les mer her

 

Wandering Girl

Ruben Mendoza, Colombia 2019

Vi følger fire jenter på en roadtrip. De er fra 12 til 30, kjenner ikke hverandre særlig godt, men har en felles far som har lagt egg i ulike kurver. Målet er en tante som den yngste skal bo hos, men reisen blir noe mye mer; en sjanse til å bli kjent med hverandre og det er fortalt med masse humor, dramatikk, nysgjerrighet og sensitivitet. En skikkelig feelgood-film.

 Les mer her

 

Devil Between the Legs

Arturo Ripstein , Mexico 2019

For elskere av djevelsk dialogdrama av typen Who´s afraid of Virgina Wolf, med Richard Burton og Elisabeth Taylor, har en av de virkelige veteranene i meksikansk film masse på hjertet. Som en av hans mest personlige filmer i karrieren skjærer Arturo Ripstein et langt samliv på hell fra hverandre, med sjelden retorisk snert. Mørkt, fornedrende, rått, kjærlig. I deilig sort/hvitt.

Les mer her

 

Los Reyes

Ivan Osnavkoff/Betina Perut, Chile 2018

Regissørenes opprinnelige plan med denne nydelige dokumentaren var å få unge skatere som hang på en skatepark i Santiago i tale. Målet var å komme på innsiden av deres store og små dramaer i livet. Så dukker løshundene Chola og Football opp på alle opptakene; med sine sprell, sin nysgjerrighet og sin boblende livsglede. Det ble et kult sceneskifte for filmen. Skategutta fikk fortsatt fortelle sine historier på lydsiden, men hundekompisene fikk alle bildene. Blir garantert en crowdpleaser på festivalen.

Les mer her

 

 24 Frames

Abbas Kiarostami, Iran 2017

Film fra Sør har helt siden starten på Blindern i 1991 fulgt Irans store filmsønn i alt han har gjort, og han var også en av gjestene på festivalen i 2006. En sann forteller og en mester i å gi landskap en poetisk dimensjon, som få andre har mestret å gjøre etter ham. Da han døde i 2016 var han i gang med 24 Frames, sin aller siste film. Den ble ferdigstilt av hans sønn og vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. En vakker, kontemplativ sonate, med animerte variasjoner over 24 bilder. En avslutning verdig en stor mester.

Les mer her

 

Kammerpiken (extended)

Park Chan-wook, 2016, Sør-Korea

Det er helt umulig å ikke nevne muligheten for å se hele vår fantastiske retrospektiv på denne unike sjangersjongløren fra Korea. Muligheten til å se hele hevntrilogien på én dag (Oldboy, Lady Vengeance, Sympathy for Mr Vengeance) og alle de andre glimrende filmene hans. Ikke minst et utvalg av kortfilmene hans, som mange kanskje ikke hår fått med seg tidligere. Og så presenterer han selv Kammerpiken i extended versjon på Vega Scene. Billettene til alle filmene i retrospektivet går unna som varmt hvetebrød, så her er det lurt å være kjapp med å sikre seg billetter til filmene.

Les mer her