«En gave fra Gud» – kuppet i Tyrkia, et amatørmessig bedrag?

5

Dokumentarfilmskaperne Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen presenterte nylig sin film En gave fra Gud på Klingenberg kino i Oslo. Opprinnelig var premieren satt opp på Saga, men teknikken sviktet og forestillingen ble i all hast flyttet over gaten, til en større og bedre kino.

Var det kuppmakere i maskinrommet? For det er ikke tvil om at film-paret utfordrer farlige krefter. Vi presenterer et perspektiv som undergraver president Erdogans offisielle fortelling, fortalte de i sin innledning. I denne utmerkede dokumentaren tar for seg omstendighetene rundt kuppforsøket i Tyrkia for tre år siden. De har blant annet fått den ettersøkte Fethulla Gülen i tale, fra sitt eksil i USA. President Erdogan har jo gjentatte ganger anklaget sin tidligere venn og medaktør i det politiske liv for å ha stått bak kuppet. Og etter filmvisningen var det debatt med tyrkia-forskeren Henri Barkey fra USA, som også medvirket i filmen. Ingerid Salvesen fra Oslo Met ledet debatten på en utmerket måte. Det var
til dels opphetede aktører i salen, en av dem leste opp en tekst fra en I-Pad, tydeligvis diktert av Erdogan-tilhengere, slik at både vektere og politi måtte tilkalles. Jeg ble i tvil om jeg skulle anmelde en film eller en forestilling.

Tilgjengelig på strømming

Jørgen Lorentzen er både med-regissør, produsent og fortelleren i filmen, et grep som er særdeles vellykket, det er nesten som det gamle uttrykket skolefjernsyn kommer til heder og verdighet igjen. Filmen kan nå sees på det nystartede kanalen Aftenposten TV. Både Oslo og Bergen kinoer skal også vise den og den er med på festivalen Movies on War på Elverum i slutten av måneden.

– Vi var i Tyrkia kvelden for tre år siden, og ble sittende og følge med på TV sammen med naboer og venner. Vi lurte alle på hva dette var for noe. Det kom jo fram at det var et kuppforsøk, men bare noen få timer utpå kvelden framstod det hele som veldig mystisk, forteller Jørgen Lorentzen i filmen.

Det påståtte kuppforsøket fant sted 15. juli 2016, da en liten gruppe militære sperret av broen over Bosporos-stredet i Istanbul. Landets president Recep Tayyip Erdogan fikk raskt kontroll over situasjonen, og igangsatte flere tusen arrestasjoner. Den påfølgende, omfattende prosessen ble senere, av  Amnesty International, kalt en politisk styrt utrenskning.

Dramatikk

Erdogan har selv omtalt kuppforsøket som En gave fra Gud, derav filmtittelen, ettersom det gav anledning til å fjerne uønskede elementer i militæret, som lenge hadde vært en viktig maktfaktor i landet. I filmen hevder flere intervjuobjekter at presidenten, som i etterkant har benyttet seg av de dramatiske begivenhetene for å styrke sin egen makt og ta tettere grep om det tyrkiske samfunnet, må ha visst om kuppforsøket på forhånd. Blant annet var arresta-sjonene, som straks ble igangsatt, basert på forhåndsproduserte navnelister.

Vi undersøkte flere kanaler, men ingen steder så man noen faktiske kuppmakere, forteller Lorentzen videre om opplevelsen denne kvelden:  -I stedet talte Erdogan til folket og understreket at de måtte reise seg mot kuppmakerne. Et kupp ville jo vært rettet mot statslederen, men her var det kun ham selv som snakket. Jeg husker at en av naboene, som hadde opplevd flere tidligere kupp i landet, sa at dette ikke var et kupp. Som gammel journalist ble jeg da veldig nysgjerrig, forteller Lorentzen i et intervju med Aleksander Huser på rushprint.no

Anonyme tips

– Vi begynte å stille spørsmål, men det var vanskelig å finne noen som ville si noe. Men når du får en kontakt som er villig til å snakke, begynner det gjerne å rulle. Da tipser de gjerne om andre vi burde snakke med. Slik var det her også, sier Jørgen Lorentzen, og forteller at de første de fikk i tale, var noen toppoffiserer som uttaler seg anonymt i filmen.

– Da jeg våknet neste dag, hadde jeg fått en SMS på min tyrkiske telefon fra Recep Tayyip Erdogan. Jeg tenkte at telefonen min må ha vært hacket, for det er mildt sagt uvanlig at presidenten sender meg en tekstmelding. Men den var sendt til alle som bruker det statlige teleselskapet. Der adresserer han oss som sine barn, og forsikret om at den forferdelige situasjonen var under kontroll, legger Nefise Özkal Lorentzen til.

Autoritær holdning

– Det er jo ganske spesielt at statslederen i et såkalt demokratisk land – han er jo valgt til makten – omtaler folket som sine barn, ikke som statsborgere. Dette er en autoritær leders måte å snakke til folket på. Og så er det ganske utrolig at han kan sende den klokka åtte om morgenen, få timer etter kuppforsøket startet, til kanskje 40 millioner mennesker, supplerer Jørgen Lorentzen.

Se filmen her

Filmen er en spennende kreativ dokumentar, basert på arkiv, innsendte opptak fra folk som var på broen og gode opptak av den norske fotografen Anders Hoft, som sammen med klipperen Morten Haslerud har levert grunnlaget for filmparets fortelling om omstendighetene rundt denne skjebnesvangre kvelden. Lorentzens distinkte fortellerstemme bringer oss inn i en verden vi kan ha vanskelig for på forstå, fra et land vi ferierer i, et NATO- og Europaråds-medlemsland som ikke ligger så langt fra oss.

– Vi ønsket å fortelle en visuelt sterk historie, hvor man skal få en ordentlig film-opplevelse. I tillegg håper vi at filmen kan være med på å åpne for en økt sannhetsproduksjon om disse forholdene. Etter å ha jobbet tett med dette, vet vi jo at det er mange som sitter på viktige historier, avslutter filmparet.