Harde sammenstøt mellom politi og demonstranter ved visningen av«I morgen danser vi»

Det ble sammenstøt mellom politi og demonstranter da filmen med homofilt tema hadde premiere i Georgias hovedstad Tbilisi.

Åpningen av Levan Akins I morgen danser vi ble fordømt av religiøse myndigheter og ultra-nasjonalister i den tidligere sovjetrepublikken. Visningen av filmen tilden svenske filmskaperen av georgisk avstamming har blitt møtt med demonstrasjoner av hundrevis av ultra-nasjonalistiske og religiøse demonstranter i Georgias hovedstad Tbilisi.

Fordømmer filmen

Den innflytelsesrike ortodokse kirken fordømmer filmen som et forsøk på å undergrave kristne verdier og legalisere det den betegner som synd.

Fredagens åpning av Levan Akins And I morgen danser vi fikk premieren ødelagt da demonstranter som sloss med politiet utenfor Tbilisi sentrums Amirani kino og på noen av de fire andre stedene i hovedstaden og kystbyen Batumi. Filmen, som handler romantikk mellom to mannlige ballettdansere, oppfattes som en ren provokasjon i en konservativ macho-kultur.

Hundrevis av demonstranter blokkerte gaten utenfor Amirani-kinoen da politiet kjempet for å holde en korridor åpen for at publikum til den utsolgte visningen skulle komme inn.

-Filmen handler om å finne din egen plass i en kultur som ikke vil akseptere deg, sa regissør Levan Akin da Cinema traff ham på BIFF. Filmen går for tiden på norske kinoer og har fått strålende kritikker.

«Det er absurd at folk som kjøpte billetter trenger å være modige og risikere å bli trakassert eller til og med overfalt bare for å gå for å se en film,» la 39-åringen som ble født i Sverige til foreldre av georgisk avstamming lagt til i et sosiale medier post.

Filmen hadde premiere på Cannes i Frankrike i mai og har siden sanket priser på filmfestivaler over hele verden, og er Sveriges Oscar-kandidat.

Les vår anmeldelse av I morgen danser vi her

Nasjonalister og konservative religiøse

Opptak som ble delt på sosiale medier viste plakatsvingende demonstranter som holder krusifikser og religiøse ikoner – ropende «lenge leve Georgia» og «skam.»

Demonstrantene satte også fyr på et regnbueflagg og kastet kinaputter og røykbomber mot kinoinngangen. En ung kvinne ble truffet av en rakett og ble ført til sykehus i en ambulanse, ifølge rapporter som sier at et titalls demonstranter var blitt arrestert.

Georgiske myndigheter hadde understreket at visningene skulle gjennomføres til tross for omfattende advarsler om forstyrrelser. Landet, som en dag håper å bli medlem av EU, har de siste årene kjempet for å forene dypt konservative synspunkter med en mer liberal, moderniserende vei.