Nasjonalbiblioteket viser alle de norske stumfilmene på Frogner kino

Alle norske langfilmer som er bevart fra stumfilmperioden, skal gjennom de tre neste årene vises for publikum på Frogner kino i Oslo.

Det historiske filmprogrammet er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og stumfilmkinoen fra 1926, som nylig ble gjenåpnet etter å ha blitt restaurert tilbake til fordums prakt.

– For første gang siden mellomkrigstiden får publikum nå en unik mulighet til å se de eldste norske kinofilmene, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. – Dette er en enestående anledning til å bli kjent med de enkelte filmene og den norske filmhistorien i autentiske omgivelser, sier en entusiastisk Sira Myhre.

Først ut, mandag 11. november, er Revolusjonens datter fra 1918, med musikk komponert og fremført av Nils Petter Molvær og Jan Bang.

Streik og opprør

Revolutionens datter er en av Norges aller første spillefilmer, med regi av Ottar Gladtvet, der dramatiske innslag som streik og opprør står sentralt for handlingen. Samme kveld får publikum også se de sensurerte – og eneste bevarte – klippene fra Dæmonen (1911), blant annet med Per Krohg i en sensuell dansescene, og Under forvandlingens lov fra samme år, den eldste norske langfilmen som er bevart nesten komplett.

– Vi ønsker å gi publikum en opplevelse man ikke kan få hjemme, med det beste fra norsk filmhistorie og det beste fra norske musikere, sier kinobestyrer Jan Vardøen, som også står bak restaureringen av Frogner kino.

Filmene projiseres på Axel Revolds gjenskapte maleri, hvor en stor hvit sky utgjør lerretet, slik stumfilmvisningene foregikk på Frogner Kino frem til 1932 da lydfilmen gjorde sitt inntog, og orkestergraven ble lukket. Maleriet ble funnet på bakveggen under arbeidet med tilbakeføringen av Frogner kino, og er gjenskapt ved hjelp av gamle fotografier og studier av Revolds fargebruk i andre malerier.

Moderne musikk

I denne serien vil de norske stumfilmene presenteres med moderne musikk fra musikere innen ulike sjangre. Ambisjonen med de nye lydbildene er å styrke filmenes kvalitet og underholdningsverdi for publikum.

Fra januar vil filmprogrammet fortsette med månedlige visninger, hvor Nasjonalbiblioteket vil bidra med korte innledninger om bevaring og filmenes historikk.

MANDAG 11. NOVEMBER KL. 19.00 | FROGNER KINO
Under forvandlingens lov, eller Jo tykkere jo bedre
Halfdan Nobel-Roede, 1911, 29 min
Dæmonen [fragment]
Jens Christian Gundersen, 1911, 4 min
Revolutionens datter
Ottar Gladtvedt, 1918, 44 min

Mer informasjon om filmprogrammet på frognerkino.no