To priser til «Barn» i Thessaloniki

Dag Johan Haugeruds spillefilm stakk av med to priser på den 60. utgaven av Thessaloniki internasjonale filmfestival.

THESSALONIKI: I helgen ble den 60. utgaven av den internasjonale filmfestivalen i Thessaloniki avsluttet. Dag Johan Haugeruds spillefilm Barn – eller Beware of Children, som den heter internasjonalt – deltok i festivalens hovedkonkurranse, og sanket inn hele to priser på avslutningsarrangementet søndag kveld.

Kritikerprisen

Barn vant den internasjonale filmkritikerprisen – også kalt FIPRESCI-prisen etter kritikerorganisasjonen som deler den ut – for beste film i det internasjonale konkurranseprogrammet. I juryen satt den norske filmkritikeren Kristin Aalen sammen med libanesiske Hauvick Habéchian og Dimitris Bampas fra Hellas.

I tillegg ble Haugeruds film belønnet med Human Values Award, som er en pris som gis av det greske parlamentets tv-nettverk The Hellenic Parliament TV Channel.

Også den norske filmen Disco var valgt ut til årets utgave av festivalen i Thessaloniki. Jorunn Myklebust Syversens spillefilm deltok utenfor konkurranse, i sideprogrammet Open Horizons. Begge de norske regissørene og Disco-hovedrolleinnehaver Josefine Frida gjestet festivalen.

Hovedprisen

Hovedprisen Golden Alexander «Theo Angelopoulos», som er på 15.000 euro, gikk til Fire Will Come (Spania/Frankrike/Luxembourg), regissert av Oliver Laxe. Special Jury Award – Silver Alexander på 8.000 euro gikk til The Fever (Brasil/Frankrike/Tyskland) av Maya Da-Rin. Sistnevnte film vises også på Film fra Sør-festivalen i Oslo, som pågår nå.

Cinema var som vanlig tilstede på festivalen i Hellas’ nest største by, som har fokus på både internasjonal og gresk film, i tillegg til å være en viktig festival for filmer fra Balkan-regionen.