booksmart
Booksmart

Blu-ray: Olivia Wildes «Booksmart»

4

Nå og da kommer det en ungdomskomedie som blir stående som en referansefilm til en generasjon. Vi skal ikke se bort fra at Booksmart (2019) kan bli det. 

 

Det finnes drøssevis av ungdomskomedier eller High School-filmer som har blitt stående som klassikere. Fast Times at Ridgemont High (1982), The Breakfast Club (1985), Dazed and Confused (1993), American Pie (1999), Napoleon Dynamite (2004) og Superbad (2007) er noen av disse. Booksmart ligger an til å bli en ytterligere klassiker innenfor sjangeren.

Fest med de kule

 

Etter å ha oppdaget at også de mindre begavede medelevene som har festet seg gjennom skoletiden har fått innpass på gode høyere studiesteder, bestemmer de to skoleflinke nerdene Amy og Molly at de skal ta igjen det tapte. Kvelden før den store avslutningen på High School skal de feste med de kule for aller første gang.

 

Booksmart er en slags feminin versjon av Superbad. Hovedkarakterene og de fleste birollene er jenter, men fokus ligger fortsatt på sex og rølp. Det hele er gjort på en smart og elegant måte fremfor dumt og platt slik man ofte forbinder med denne sjangeren. Plottet består av en kjederekke med morsomme sekvenser hvor den ene avløser den andre. Karaktergalleriet er nøye sammensatt med alle klassiske erketyper med sine særegne egenskaper. Dog er det hele forfriskende og smart gjort.

 

Forfriskende

 

Skuespillerinnen Olivia Wilde, som hadde sitt store gjennombrudd i Tron (2010), debuterer på en overraskende måte som regissør med en komedie. Regien er solid, har en kunstnerisk tilnærming og en langt høyere produksjonsverdi enn denne typen film vanligvis har. Booksmart er teknisk dyktig gjennomført og presenteres i en frisk stil. Det er Megan Ellison og hennes produksjonsselskap Annapurna som står bak og hun er kjent for å ta dristige valg utenfor den trygge og sedvanlige oppskriften. Med Will Ferrell og Adam McKay som produsenter er humoren dessutten kvalitetssikret.

 

Den aktuelle Blu-ray utgivelsen byr på en sedvanlig middels interessant bakomfilm og et kommentarspor. Ønsker man videre ekstramateriale anbefales det å spore opp dokumentaren Don´t You Forget About Me (2009) om den avdøde regissøren John Hughes som i stor grad er ansvarlig for ungdomsfilmen slik vi kjenner den i dag.