«Midway» – spektakulært, men overfladisk

3

Roland Emmerich har vist seg å være en effektiv popcornmaskin for kinoene. Midway er ikke noe unntak. Filmen forteller om det avgjørende slaget i Stillehavet som endret krigslykken for amerikanerne.

Det finnes ikke noen større amerikansk patriot enn tyskeren Roland Emmerich. Han har tidligere viftet med det amerikanske flagget i filmer som Patrioten, Independence Day og White House Down.

Den amerikanske marinen lå nede etter angrepet på Pearl Harbor. I slaget ved Stillehavsøya Midway, som var en amerikanske befestning mellom Japan og Hawaii, overrasket den amerikanske marinen den japanske flåtestyrken. Amerikansk etterretning hadde avlyttet og desifret de japanske kodede meldingene.

Midway (2019) 138min | Action, Drama, History | 15 November 2019 (Norway) Summary: The story of the Battle of Midway, told by the leaders and the sailors who fought it.
Countries: China, USALanguages: English

Flyslag

Øverstkommanderende admiral Nimitz (Woody Harrelson) tar sjansen på at meldingene er ekte og gir ordre om at flåten skal legge seg i bakhold og vente på japanerne. Meldingene viser seg å være riktige. Japanerne seiler ut med hele sin flåte som er amerikanernes langt overlegne i styrke. Slaget foregikk fra 5. til 7. april 1942 og blir utkjempet med fly. For første gang i sjøkrigshistorien kommer flåtestyrkene ikke på skuddhold av hverandre. Japanerne lider så store tap at de må trekke seg tilbake og gi opp å erobre Midway. Om bord på det amerikanske hangarskipet Halsey er Dennis Quaid befalshavende som styrer den amerikanske marineflåten.

LES INTERVJU MED ROLAND EMMERICH HER

Slaget ble et vendepunkt i Stillehavskrigen. Roland Emmerich elsker digitale effekter og pyroteknikk i sine filmer. Midway er blitt en effektiv historiefortelling hvor regissøren går leksikalsk til verks. Som vanlig er svakheten også i denne Emmerich-filmen karakterene. Vi kommer aldri under huden på dem. I stedet så minner de om tegnseriefigurene fra Emmerichs barndom som Pilot- og Kamp-serien. Den eneste karakter vi møter som føles som han har noe mer enn det ytre er Patrick Wilson, som medlem av etterretningstjenesten.

Endrer historien

I tillegg har filmskaperen fått med seg den amerikanske bombingen Tokyo som et sidespor i handlingen. Her møter vi en steintøff  John Doolittle (Aaron Eckart) og hans menn som tar av fra hangarskipet Hornet og bomber den japanske hovedstaden for så å lande i Kina etter bomberaidet. 250 000 kineserne ble drept i ettertid for å ha hjulpet amerikanerne. Jeg har en mistanke om dette sidesporet i filmen er tatt med av økonomiske årsaker. Mesteparten av pengene til Midway stammer fra Kina. Dette er i tillegg en aldri så liten historieforfalskning i en film som ellers følger slaget time for time. John Doolittle-angrepet skjedde i virkeligheten nesten fjorten dager etter slaget ved Midway.

LES OM TIDENES 10 BESTE KRIGSFILMER HER

For oss som er interessert i andre verdenskrig, er dette en grei leksikal oppsummering, men sammenlignet med  krigsfilmer som Apokalypse nå!, Redd menig Ryan og Dunkirk savner den dybde og interessante karakter som vi kommer under huden på. Det hele blir spektakulært, men overfladisk. Imidlertid, for den som går på kino for å spise popkorn og vil ha eksplosiv underholdning er dette en perfekt film.