«Godt nyttår, Chile» – vakkert og personlig om frihet og oppvekst

5

Godt nyttår, Chile er en stemningsfilm beliggende på et emosjonelt stup. En film om barns visdom og voksnes dårskap.

Vi tas med til romjula i et sommervarmt Chile. Det er den tiden på året når dagene går i ett med venner og familiesamvær. Den chilenske sommeren er varm. Diktaturet har falt – det er en tid for drømmerne.

Dominga Sotomayor Castillo tar oss med på en nostalgisk reise inspirert av hennes egen oppvekst. Demokratiet kommer tilbake til Chile sommeren 1990. Augusto Pinochets brutale militærdiktatur er endelig avsluttet. Den uvanlige friheten som det innebærer, blir forsterket av det livet disse familiene har valgt: et hippie-stil på landsbygda uten elektrisitet, og noen ganger vann.

Godt nyttår, Chile (2018) 110min | Drama | 22 November 2019 (Norway) Summary: During the summer of 1990 in Chile, people begin to feel a growing sense of freedom and three teenagers face their first loves and fears.
Countries: Chile, Brazil, Argentina, Netherlands, QatarLanguages: Spanish

Utopia

Sofia opplever at faren og hans venner begynner å bygge sitt eget lille drømmesamfunn i fjellet og en ganske lang kjøretur fra hovedstaden Santiago. Her forsøkere familiene å starte et fellesskap – et slags bohemisk idealsamfunn hvor alle kjenner alle og beslutninger tas sammen.

Politikk er imidlertid langt fra Sofias tanker når hun prøver å tåle de utfordringene det er å være en 16 år gammel jente. Sofia (Demian Hernández) føler seg mer ambivalent. Hun ønsker å unnslippe denne flukten til naturen som er blitt pålagt henne. Det ønsket intensiveres hver gang hun ser Ignacio komme på motorsykkel. Han kjenner noen av beboerne, men bor der ikke selv. Sofias interesse for ham blir lagt merke til av Lucas, en gutt på hennes alder, som helt klart foretrekker å være mer enn bestevennen.

Farvel til diktaturet

Godt nyttår, Chile handler oppvekst, forandring, familie, den første kjærligheten og en frykten for en farlig naturen. Dominga Sotomayor Castillo forteller det hele med dempede toner, vakre bilder og et langsomt tempo – det hele oppleves som et vakkert maleri. Kameraet fanger Sofias vakre verden slik somrene – slik barndoms som alltid oppleves i ettertid – nærmest som et Krøyer-maleri; familiene nyter piknikbordet og vakre lyslamper henger på grenene og underbygger hyggen undr trærne. Kameraet trekker deg inn i opplevelsen og ønsker deg velkommen inn til en plass rundt bordet.

Under denne idyllen ligger hele tiden storsamfunnet og de politisk forandringene som skjer i landet med sine store klasse- og generasjonsforskjeller. Det er en billedvakker film hvor musikk også spiller en sentral rolle. Musikken til to generasjoner, fra internasjonal altrock til tradisjonell chilensk folkemusikk. Minneverdige gjengivelser av Mazzy Star “Fade Into You” (på engelsk og spansk).

Godt nyttår, Chile er en personlige historie filmskaperens egen oppvekst. Til syvende og sist blir Sofias opplevelser ved overgang til voksen alder et bilde på Chiles usikkerhet når landet opplever en ny start.