Nå kommer den aller siste sesongen av historiens største TV-serie på DVD

Det er nå alt skal avgjøres. Game of Thrones slippes på DVD, Blu-ray og UHD 2. desember.

(LONDON) Da Game of Thrones, verdens største og mest sette TV-serie, rundet av i fjor vår, ble de siste episodene obligatorisk kontrovers i serieseersammenheng. Noen elsket slutten. Andre hatet det. «Det kjentes forhastet» var en vanlig innvending. Men når jeg møter Game of Thrones-rollebesetningen på Corinthia Hotel i London, legger ingen vekt på seerens reaksjon på avslutningen.

– Det er ikke mye vi kan gjøre med den saken nå, hvorfor uroe deg? sier en bekymringsløs og entusiastisk Liam Cunningham. 57-åringen har spilt den lavmælte lojale Ser Davos Seaworth siden sesong to. Han fortsetter: – Det vil alltid være folk som sitter og venter på å klage ved tastaturene sine, de vil sutre uansett om de har sett sesongen eller ikke.

I rollen som Arya Stark har Maisie Williams (22) gjennomført seriens mest imponerende reise av alle. Hun er omgjort fra et maktesløst barn med et tresverd til en livstruende leiemorder. Hun uttaler også nøkternt at det vil være noen skuffede fans:       – Folk vil rett og slett ikke at serien skal ta slutt. Uavhengig av reaksjonene på slutten, vil det fortsatt være en «mindblowing» siste sesong.

Vanskelig avslutning

Å få en tilfredsstillende slutt på episke, ekstremt detaljerte fortellinger er vanskelig. Bare spør menneskene bak Lost. Men ingen kan klandre serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss for å, som det heter, å piske liv i en død hest. Gudene skal vite at de må ha blitt fristet til å fortsette, med alle pengene det innebærer – og alle TV-sjefene som i helspenn og med dollartegn i øynene så etter den minste antydning til at duoen ville være i humør til å lage ytterligere et par år til med Game of Thrones. Men Benioff og Weiss sto på sitt. De avsluttet serien i henhold til den opprinnelige planen. Og med et ekte, tradisjonelt WTF-øyeblikk i tillegg. Imponerende i en tid der det virker som det er en forpliktelse for seriemakere å ikke bare melke kyrne til siste dråpe, men å også fortsette å klemme og presse de dehydrerte, utvannede spenene i noen år.

Nikolaj Coster-Waldau (49) som spiller Jaime Lannister (også kjent som The Kingslayer) i serien, er ivrig etter å få frem viktigheten av å fullføre i tide. Dansken setter pris på at serien ikke ble lenger enn det som var ønskelig. Han synes det er hyggelig å være ferdig og bemerker at skapernes prinsippfasthet ga ham en stolthetsfølelse over å ha vært en del av dette.

– Det ser ikke ut til at Dan og David vil gjøre noe annet enn å fortelle historien på akkurat denne måten. Vi har avsluttet det. Vi sitter her i dag, du har flydd hit, fortsatt interessert i dette. Vi kunne lett ha gjort 12 sesonger og om tre år ville journalistene vært færre.

Karakterutvikling

Flere er inne på samme spor. Sophie Turner, som gestalter den stillferdig manipulerende Sansa Stark, synes også det var riktig tidspunkt å ta farvel med alle. Delvis for sin egen del, men ikke minst for seriens skyld:

– Hver karakter har en veldig rik og fullbyrdet karakterutvikling. Det kunne ikke ha pågått lenger, når serien går i 15 år vil folk til slutt bli blasert: “Enda flere karakterer? Enda flere karakterer som dør? Flere halshugginger? Vi har sett alt før… ”.

Men det var knapt noen i besetningen som tok lett på innholdet i sluttscenene. Tvert imot. Da skuespillerne ble samlet i Belfast for å lese seriens aller siste manus, måtte Isaac Hempstead-Wright (20) (som spiller Bran Stark, katalysatoren for alt drama, den som startet alt gjennom å bli dyttet ned fra det tårnet av Jaime Lannister) reise seg opp, gå rundt i rommet en stund, og gjenta forbløffet: «Hæ?» Samtidig hadde han ingen direkte forventninger til hva som ville skje med Bran til slutt.

– Ærlig talt så synes jeg at alles avslutning er så listig utført, det er vanskelig å avslutte en serie som er så populær og omfattende, alle kommer ikke til å være fornøyde. Men jeg tror vi har avsluttet det på en ærlig og fengslende måte. Vi har ikke gjort noe sprøtt for å sjokkere alle, men heller ikke, på den klassiske Game of Thrones-måten, strøket fansen medhårs.

Halve livet med serien

Hempstead-Wright har tilbrakt mer enn halvparten av livet sitt med å bli slept rundt av den lojale følgesvennen Hodor i Game of Thrones – men det er først nylig at han har forsonet seg med hvor merkelig barndommen hans har vært.

– Man henger liksom bare med, og så innså jeg nå at jeg hadde brukt mine mest mottakelige år på verdens største TV-serie.

Husker du den første auditions- og innspillingsdagen?

– Jeg var så ung og ikke akkurat desperat etter å slå gjennom i skuespillerbransjen. Var bare et barn og så vips, her er en audition, jeg tester. Så jeg gjorde det, og deretter to til før jeg fikk rollen. Min første dag av innspilling husker jeg fordi det pøsregnet, og jeg tenkte: «Jeg tror ikke jeg kan gjøre dette. Hva har jeg begitt meg ut på?”.

En annen karriere som serien har vært en enorm del av, tilhører Gwendoline Christie (41) som spiller ridderen Brienne of Tarth. Fascinert har hun sett Game of Thrones vokse fra å være en fantasyserie, som ingen visste skulle bli det globale fenomenet det utviklet seg til å bli. Å være en del av en så fengslende historie der alle vil vite hvordan ender til slutt gjorde henne realistisk på at det en dag skulle være over.

– Men det hindret meg ikke i å gråte slik at sminken forsvant i to timer på den siste innspillingsdagen. Jeg tror det er viktig å kjenne på de sorgfølelsene.

Kulturelt fenomen

Det hele startet for Christies del da en venn fortalte at det var noe på internett der hun ble nevnt i forbindelse med en serie fra HBO. Hun googlet navnet sitt, oppdaget mange fanforum om Game of Thrones. Hun ble overrasket over hvor mange mennesker som var i disse, og fant ut hvilken rolle folk foreslo for henne for.

– Jeg leste om karakteren og kunne ikke tro at de ville plassere en slik figur i en mainstream-serie. Og så innså jeg senere at det var noen enorme forskjeller mellom meg og henne som krevde all min oppmerksomhet. Det vil si hele den fysiske åpenbaringen. Så jeg begynte å jobbe med å endre kostholdet og kroppen min. Jeg hadde på meg sportsklær regelmessig, som jeg aldri før hadde i mitt daglige liv, for å forvandles til en annen måte å være på. Jeg visste at jeg måtte fjerne sminken, håret mitt og omfavne høyden min, kroppsbygningen, min androgyni, min sårbarhet. Det føltes som en fødsel på en måte.

Hva sier fansen nå når de kommer frem til deg, hvilke reaksjoner får du?

– Brienne ser ut til å ha slått en tone ikke bare hos kvinner, men hos mennesker som føler en slags isolasjon og marginalisering. Det har overskredet alder, rase og klasse. Det handler om en rollefigur som eksisterer utenfor de tradisjonelle grensene for samfunnet og gjør ting på sin egen måte. Som ikke skammer seg over hvem hun er og kjemper hardt for å oppnå noe. Selv om hun mislykkes konstant, er hun motstandsdyktig og kjemper seg tilbake. Det er dypt rørende når kvinner sier: «Jeg følte meg stygg, jeg følte meg ikke representert på TV, jeg så ingen kvinner jeg kunne identifisere meg med.»

Liam Cunningham ønsker også å fremheve publikum og passer på å tone ned sin egen betydning. Han mener at Game of Thrones er stjernen til Game of Thrones, og at skuespillerne var deltakere i å få denne tingen til å bli et kulturelt fenomen.

– Det er litt som å være i et stort band. Du jobber ræva av deg på scenen, men det er som publikum som blir underholdt. Du opplevde ikke konserten selv fordi du spilte instrumentene. Noe som ikke er en dårlig ting, det er det beste instrumentet jeg har spilt, en Stradivarius.

Ble rørt

Jeg ber Carice van Houten (43) om å beskrive det hun ser når hun står der på Cunninghams metaforiske scene og ser ut over folkehavet. Van Houten spiller den utspekulerte prestinnen Melisandre of Asshai (også kjent som The Red Woman), og hun svarer at hun ser det sammen som man ser på gaten utenfor. Et spenn som strekker seg til alle typer mennesker.

– Forleden så jeg et sånt klipp igjen der en gruppe mennesker samlet ser på serien, og jeg ble virkelig rørt. Du ser dem bli overrasket, som barn foran et dukketeater. Det er vakkert. Dette er hva vi gir dem, det er den beste gaven.

Hun fortsetter: – Og du får kontakt med mennesker. Det er så fantastisk når du spiller teater, at du kan føle publikum puste med deg, og til slutt handler det om en forbindelse du føler. Som skuespiller føler jeg at jeg ikke er alene fordi den blir gjenkjent av et publikum, og omvendt. Slik at vi alle føler at vi er i den samme jævla båten i livet.

Cunningham fortsetter: – Det er en kollektiv greie med serien som ikke skjer ofte. Det skjedde med Breaking Bad og Mad Men, men det er ekstremt sjelden å nå det nivået av en kollektiv reise, og nivået til alle forventninger sammen med venner. Og jeg gjør det samme, jeg ser det hjemme i sofaen med familien.

Hivju påvirket av Cohen

Visste du at den avdøde sangeren Leonard Cohen gjorde avtrykk i Game of Thrones-verdenen? Da Kristofer Hivju (40) i forkant av innspillingene søkte i sitt indre etter sin rollefigur Tormund Giantsbane , var det først da han begynte å etterligne Cohens stemme at han havnet på rett sted. Det Hivju husker best fra alle innspillingene, er ellers nettopp øyeblikkene mellom tagningene.

– Å lage TV eller film inneholder innslag av å stå og vente, for å si det mildt. Vi står der i gjørma og i vinden. Jeg husker alle de fantastiske samtalene. Og å fullføre de store sekvenser, som Battle for the Wall, Massacre at Hardhome og Battle of the Bastards. Når vi står overfor en så enorm sekvens, vet alle at nå har vi en måned eller to til å gå «all in». Og når vi endelig er ferdige med dem, er det magisk.

Hvordan forbereder du deg på de sekvensene, kjemper du mye selv?

– Det er intervalltrening. Fordi du har ett eller to minutter der det er skrikende berserkmodus. Og så må du ta en pause. Men sesongene når jeg har forberedt meg kjempenøye er mye lettere enn når jeg har vært lat. Men du kommer raskt i form fordi det har vært ekstremt fysisk. Og jeg må si at hvis du hadde sendt meg tilbake i tid og gitt meg et sverd, ville jeg gjort det bra.

Filmstudio

I motsetning til Hivju, foretrakk 29 år gamle Jacob Anderson, som spiller Grey Worm (en soldat i en hær av evnukker), å bruke tiden mellom tagningene til å gå omkring i filmstudioet Paint Hall i Belfast, der Game of Thrones ble spilt inn.

– Du kan gå fra Meereen til King’s Landing på to minutter, det er virkelig gøy å bare vandre rundt. Jeg pleide å gjøre det hele tiden, snek meg rundt og sjekke ut forskjellige set. Det er som å gå inn i en helt ny verden, jeg elsker det.

Andersons forundring over alle scenebyggingene var så påtakelig at den faktisk synes i serien. Det er en scene der man laget regn i Dragonstone, og hvis du ser nøye etter kan du få øye på hvordan Anderson blir distrahert.

– De hadde lyst opp bakgrunnen for å få den til å se ut som havet, og så fikk de en regnmaskin senket ned og det tok meg totalt på sengen. Det var ingen visuelle effekter involvert i det hele tatt, bare magisk kunst. Jeg så meg rundt og havet var der, hørte regnet og strekte ut hånden og det var der, tredimensjonalt. Jeg ble så forvirret av all magien, kunne ikke ta blikket fra det.

Apropos magi, den beste kvelden i John Bradleys (som spiller den godmodige Samwell Tarly) liv fant sted under en middag i Girona, Spania, på hans 27-årsdag. Det var noe med selskapet den kvelden som gjorde det til en perfekt kveld. I tillegg til Bradley selv, besto det lille, intime selskapet av Hannah Murray, David og Dan, Jonathan Pryce, Natalie Dormer, Diana Rigg, Nikolaj Coster-Waldau og Hannah Waddingham.

– Hvis jeg ser på noen av de mer lavmælte bursdagene jeg har hatt i livet mitt … og så blir plutselig Jonathan Pryce og Diana Rigg med på bursdagsmiddagen min! Det var utrolig, en av disse kveldene når ingen kan gjøre noe galt ved bordet.

Blir du vant til å jobbe og omgås mennesker som du er fan av?

– På et eller annet nivå er du likestilt sosialt fordi man lager serien sammen, men samtidig ikke i det hele tatt. Pryce og Rigg har den typen karriere som jeg drømmer om å ha. Også det som er så smigrende med at de er med. At de har kommet til et stadium i karrieren der de kan gjøre hva de vil, og de vil være en del av serien vår. At skuespillere av det kaliber ser på serien vår som et ønskelig valg. At vi får jobbe med dem og lære av dem er utrolig smigrende. De har ikke en gang hovedrollen, de kommer inn og er perfekte for en sesong eller to, det er ekstraordinært.

Comeback

Karakteren Gendry var med i de tre første sesongene, men forsvant så i fire sesonger før han gjorde comeback igjen. Så Joe Dempsie (32) var kjent med følelsen av å ikke ha Game of Thrones som en stor del av livet. Likevel kunne han ikke forsvare seg mot tårene da den aller siste innspillingsdagen var kommet.

– Vi hadde visst at det ville komme drit lenge, du tror du har tenkt på det, men du har ennå ikke konfrontert virkeligheten med å avslutte. Og det var virkelig ferdig gangen. Jeg hadde det bra helt til jeg så en av de andre skuespillernes lepper dirre, til jeg så noen andre gjøre en innsats for ikke å gråte. Så gråt jeg ustanselig.

Sophie Turner, som var 13 år da hun leste for rollen som Sansa Stark i 2009, er enig. Siden den gang har hun brukt halvparten av livet sitt på å kjølig forholde seg til forskjellige maktkonspirasjoner. Innspillingen av den siste sesongen var veldig emosjonell. Det var ekstremt vanskelig å ta farvel med forskjellige skuespillere hele tiden som gjorde sin siste innspillingsdag.

– Det var rett og slett en hjerteskjærende sesong. Etter så mange år er det umulig å ta farvel på riktig måte.

Hennes beste venn Maisie Williams stemmer i: – Det er umulig å legge alle de følelsene i siste tagning før de sier «bryt!» For det første er det umulig å føle alt det på en og samme tid og for det andre å kunne takke noen nok. Vi visste at det ville ta tid for alle å synke inn.

«Og det synker fortsatt inn,» sier Turner.

2. desember slipper Twentieth Century Fox den siste sesongen av HBOs Game of Thrones på DVD, Blu-ray og UHD. Samme dag slippes også en Complete Series-boks på DVD og Blu-ray som inneholder alle åtte sesonger.

Fakta:

Game of ThronesD

Basert på: Romanserien En sang om is og ild av forfatter George R.R. Martin.

Serieskapere: David Benioff og D.B. Weiss.

Antall sesonger: 8

Den første episoden ble sendt: 17. april 2011 i USA på HBO

Medvirkende: Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys «Dany» Targaryen), Kit Harington (Jon Snow), Sophie Turner (Sansa Stark), Maisie Williams (Arya Stark), Iain Glen (Jorah Mormont), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime «the Kingslayer» Lannister), med flere.