«1917» utropes til den beste krigsfilmen på 20 år av kritikere

Filmen 1917, som handler om første verdenskrig, spås gode sjanser i flere Oscar-kategorier. Storfilmen får norsk premiere først den 24. januar. Mye tyder på at det virkelig er noe å se frem til.

Det strømmer ut med positive anmeldelser etter at filmen hadde premiere i USA i helgen. Filmkritiker Clayton Davis i AwardsCircuit.com synes 1917 er den beste krigsfilmen siden Steven Spielbergs fem ganger Oscar-vinner Redd menig Ryan fra 1998, mens andre som har sett filmen berømmer den for det utrolige kameraarbeid.

Oscar-favoritt

Alene på grunn av det filmatiske uttrykket, skriver New York Times at 1917 er Oscar-favoritten i flere av de tekniske kategoriene som ‘beste scenografi’, ‘beste score’ og ‘beste fotografering’. Filmen er filmet og fortalt på en måte som den ser ut til å være skutt og regissert som en lang tagning uten synlige klipp fra start til slutt – akkurat som Erik Poppes Utøya 22. juli.

New York Times omtaler også 1917 som en seriøs Oscar-kandidat for tungvektsprisene som «Beste regissør» og «Beste film» sammen Once Upon a Time in Hollywood  og Netflix-filmen The Irishman.

The Guardian gir 1917 fem av fem mulige stjerner og berømmer filmens britiske regissør, Sam Mendes, for sin ‘modige og spenstige filmskaping’.

Indiewire sammenligner den med Oscar-vinnerne Dunkirk og The Revenant og spår også 1917 som en favoritt for flere av de gylne statuettene. I 2000 fikk Sam Mendes Oscar for beste regissør for American Beauty.

1917 er løst basert på krigshistorier til hans egen bestefar. 1917 finner sted, som du kanskje har gjettet, under første verdenskrig og følger de to britiske soldatene Blake (Dean Charles Champman) og Schofield (George McKay). De blir beordret til å krysse et slagmark der fienden har kontroll, fordi de må advare soldatkameratene om et bakholdsangrep. Hvis misjonen mislykkes, vil 1.600 soldater miste livet.

Rollelisten inkluderer også store navn som Colin Firth, Benedict Cumberbatch og Richard Madden.

De ettertraktede Oscar-statuettene blir presentert 10. februar 2020 i Hollywood.