Polaroid
Polaroid

Blu-ray: Lars Klevbergs «Polaroid»

3

Lars Klevberg hadde en plan med kortfilmen Polaroid. Den skulle bli oppdaget av noen i Hollywood slik at han kunne få lage en spillefilmversjon. Og det var nettopp det som skjedde.

 

Den fotografiinteresserte Bird er en introvert High School-jente som jobber i en antikvitetsbutikk. Hennes kollega Tyler gir henne et gammelt polaroidkamera som han har funnet på et dødsbo og hun tar et bilde av ham. Hun ser en slags flekk eller skygge på bildet og han blir senere funnet død. Deretter begynner andre av hennes fotograferte venner å dø.

 

Polaroid har en veldig nordisk setting og man lurer til tider om noe kan være innspilt i Norge. Det er likevel en veldig amerikansk fortelling og en klassisk grøsser med ungdommer. Oppskriften følges til punkt og prikke; en skummel prolog, en hjemsøktaktig trussel innføres, ungdommelige dødsfall kommer på løpende bånd, deretter må de finne ut hvorfor dette skjer samt stanse det.

Våger ikke nok

Det er en mild grøsser for ungdommer, det grøsselige er tonet ned og det er ikke spesielt grafisk. Polaroid kunne vært en fin mulighet til å kommentere sosiale medier og ungdommers trang til å fotografere, dele og publisere med påfølgende konsekvenser gjennom blant annet mobbing. Men for de erfarne innen sjangeren så mangler filmen en brodd. Den våger ikke nok og presser ikke noen grenser. Det blir for kontrollert. Det er derimot noen svært visuelt imponerende partier med tilbakeblikk i retronostalgisk stil som gir årsak og forklaring.

 

Tematisk føles det som man har sett elementer tidligere. Polaroid kan til tider føles som japanske Ring (1998), thailandske Shutter (2004) og ikke minst i stil med Sinister (2012). Det begynte med at regissør Lars Klevberg laget den 16 minutter lange kortfilmen Polaroid (2015). En Hollywood-produsent så potensialet i å gjøre den til spillefilm og ønsket å bruke samme regissør.

Forsinket lansering

Den skulle lanseres i 2017, men etter Weinstein-skandalen, konkurs og deretter oppkjøp ble filmen liggende frem til i år hvor den ble kinolansert i enkelte land, men rett på DVD og Blu-ray i Norge. Dessverre er ikke kortfilmen vedlagt på utgivelsen, men den er tilgjengelig med et enkelt søk på nett. Siden har Klevberg også regissert Child´s Play (2019) som ble lansert på kino tidligere i år.