«Marriage Story» – opprørende scener fra et ekteskap

6

Noah Baumbachs film tar oss inn i den virkeligheten som rammer nesten halvparten av norske ekteskap – skilsmissen. Marriage Story er fortellingen om et ekteskap på vei utfor stupet.

Skilsmisse er blitt dagligdags. Det skjer hver dag. Det skjer nærmest ubemerket bortsett fra menneskene som ikke er direkte berørt.

Vi møter Nicole (Scarlett Johansson) og Charlie (Adam Driver), hun skuespiller og han teaterinstruktør som er i ferd med å gå fra hverandre. Noah Baumbach har laget en hjerteskjærende historie om de to og deres åtte år gamle sønn. Livet til de tre kommer i spill.

Ekteskap i spill

Historien begynner med to fine historier som beskrivelser tidligere hendelser og  får frem deres personligheter. De er lykkelig gift, og jobber profesjonelt i New York i samme teatertrupp. Sammen har de sønnen Henry.

Raskt hentes vi tilbake til nåtiden hvor forholdet dem i mellom begynner å skrante og det og går mot en opprørende skilsmisse. Det som starter som en kjærlighetshistorie ender som advokatmat og hvor det er livet og foreldreretten til Henry som kommer i spill.

Marriage Story (2019) 136min | Comedy, Drama, Romance | 6 December 2019 (USA) Summary: Noah Baumbach's incisive and compassionate look at a marriage breaking up and a family staying together.
Countries: USALanguages: English

Få av karakterene kommer moralsk uskadde ut av en til tider opprivende tur til familieretten. Den som gjør det er Bert (spilt av Alan Alda), den litt grå advokaten som Charlie først hyrer. Han får filmens beste replikk: «advokater for kriminelle ser dårlige mennesker på sitt beste –  skilsmisseadvokater ser gode mennesker på sitt verste. »

Charlie ender til slutt opp med Jay som advokat etter at det hele har tilspisset seg mellom ham og Nicole. Han er et rovdyr av en advokat – overbevisende spilt av Ray Liotta. Nicoles advokat, Nora (Laura Dern) er en rutinert og djevelsk god  skilsmisseadvokat som er villig til å bruke alle knep. Når alt kommer til alt, sier Nora, er den standarden kvinner blir bedømt etter er basert på Jomfru Maria. «Hun er en jomfruen som føder – Gud er faren og han dukker ikke opp.»

Havari

Filmens store styrke er Noah Baumbachs manus og regi. I arbeidet med filmen har han kunne bygge på egne erfaringer. Som filmskaper fikk han sitt store gjennombrudd med The Squid and the Whale som handler om hans egne opplevelser som barn i forbindelse med foreldrenes skilsmisse.  Som voksen har han i tillegg et havarert ekteskap bak seg med skuespillerinnen Jennifer Jason Leigh – så her er mange fellestrekk med hans eget liv.

Baumbach lar scenene får tid til å utvikle seg med lange uavbrutte tagninger. Både Driver og Johansson gir episke forestillinger. Scarlett Johansson har  en uavbrutt scene på ti minutter i begynnelsen av filmen der Nicole forklarer situasjonen.  Nicole er en skuespiller som forplikter seg til en rolle, og rollen hun nå har valgt er offerrollen. Adam Driver gir oss en følelsesmessig naken  Charlie.

Måten seerne opplever Marriage Story vil nok på mange måter være avhengig av både kjønn og egne erfaringer, men først og fremst er dette en av årets beste filmer. Med Marriage Story og The Irishman har Netflix  to av årets sikreste kort før Oscar-utdelingen i februar.