ArteKino Festival er en online europeisk filmfestival. Dette er den fjerde utgaven. Den finner sted online fra 1. til 31. desember 2019.

CINEMA er norsk samarbeidspartner for festivalen som presenterer 10 europeiske filmer tekstet på 10 språk på nettstedet artekinofestival.com (med 5.000 virtuelle seter per film, og gjør 50.000 totalt sett), tilgjengelig gratis i 45 europeiske land.

ArteKino Festival streber etter å fremme sirkulasjonen av europeiske filmer og å gi et stort publikum tilgang til spillefilmer som ellers kan ha, til tross for gode kritikker, problemer med å finne distribusjon i europeiske kinosaler og i festivaler.

Seerne får delta gratis og får muligheten å stemme for ArteKino Audience Award. ArteKino Festival er et innovativt arrangement utviklet av ARTE og Festival Scope, som kombinerte sin redaksjonelle og teknologiske ekspertise til
lansere en ny og unik type festival. Målet med dette arrangementet er å
lage en ny festivalmodell .

ArteKino Festival er et initiativ fra ARTE France Cinema, ARTE GEIE, og Festival Scope, støttet av Creative Europe.  Målet er å tilby filmelskere og alle de som er nysgjerrige på kino et utvalg av de mest originale og stimulere nyere europeiske produksjoner.

De 10 Artekino Festival-filmene:

Chanson Triste (dokumentar) by Louise Narboni FRANCE

Dette er historien om en lyrisk sanger og en afghansk flyktning. Med sanger og introspeksjon, håp og skuffelse. «Jeg har alltid ønsket å lage en film med Elodie. Jeg liker henne som en sanger og som person. Jeg oppdaget at hun var en del av en forening som hjelper flyktninger. Der møtte hun en ung, Ahmad Afghan, og ble hans lærer. Jeg møtte ham og bestemte meg for å lage en film med dem. En film som ville bli båret av Elodies stemme ».

Messi and Maud by Marleen Jonkman NETHERLANDS /GERMANY

Maud og Frank er på ferie i Chile. Forholdet deres er skjørt og det samme er Maud. Etter mange år med forsøk, er det nå på tide å møte det faktum at de aldri vil få barn. Maud er imidlertid i fornektelse. Etter en kjempekamp med Frank løper hun og legger ut på biltur gjennom Chile for å få livet tilbake på sporet.

Normal by Adele Tulli ITALY / SWEDEN

En urolig visuell reise gjennom kjønnsnormer i samtidssamfunnet. Fordypet i en kaleidoskopisk mosaikk av visuelt kraftige scener, opplever seerne ritualiseringen ytelse av femininitet og maskulinitet skjult i det vanlige interaksjoner, fra fødsel til voksen alder. Isolerer det litt groteske. Normal mediterer over det som forblir umerkelig med de uhyggelige elementene som omgir vår hverdag: dens styring normer, dens indre mekanismer. Det som teller som «normalt» føles ikke så betryggende, lenger.

Psychobitch by Martin Lund NORWAY

Norge og Gjøvik i dag. 15 år gamle Frida antar helt at hun er klassens outsider. I denne verdenen til  “Generation Perfect”, er de andre barna på skolen enige om: Frida er så rar. Marius gjør stort sett alt han kan for å være eksemplarisk. Når de to er sammenkoblet som studiekamerater, ser han det som en ny mulighet til å vise alle hva en flott fyr han er. Men Frida har ingen intensjoner om å bli «fikset» av klassen gullgutt. Studiene deres blir katalysator for et turbulent forhold. Likevel opplever Marius også i sine kamper med Frida noe spennende, utfordrende og helt nytt …

Ruth by Antonio Pinhão Botelho PORTUGAL

Ruth er en film om portugisiske storbysamfunnet og dets afrikanske kolonier på begynnelsen av 1960-tallet. Dette er historien
Eusébio, en ung mozambikansk fotballspiller som er en begavet idrettsutøver bestemt for store prestasjoner. Han er ettertraktet av rivaliserende klubber, Sporting og Benfica, hvor sistnevnte ender med å ansette ham. Utpressing, kidnappingsforsøk, ministerinvolvering, pressehysteri og store pengetilbud er en del av historien om denne fotballen som utvikler seg mellom de to kontinentene. Det ender der legenden begynner: med Eusébios første kamp for Benfica.

Selfie (dokumentar) by Agostino Ferrente FRANCE / I TALY

Alessandro og Pietro er 16 år gamle og bor i Traiano distriktet i Napoli, hvor Davide Bifolco, en annen 16-åring, var skutt av en politimann som tok feil av ham som og en på flukt sommeren av 2014. De er uskillige venner, Alessandro jobber som servitør
i en bar og Pietro drømmer om å bli frisør. Alessandro  og Pietro aksepterer filmskapernes forslag om å filme seg selv med
en iPhone, kommenterer live sine egne daglige opplevelser, deres nære vennskap, nabolaget deres – som nå er tomt, midt
på sommeren – og tragedien som endte livet til Davide.

Sons of Denmark by Ulaa Salim DENMARK

Ett år etter et stort bombeangrep i København, tiltar radikalisering i landet og den etniske spenninger har blitt høy. Det neste folketingsvalget er nær, og det ekstremt nasjonalpolitiske lederen Martin Nordahl ligger an til  et valgskred. 19 år gamle Zakaria blir involvert i en radikal organisasjon, hvor han danner et bånd med Ali. De to mennene er ikke enige den nåværende situasjonen i landet, som svender seg mot sine egne borgere fordi de har innvandrerbakgrunn, og bestemmer seg for å handle. De blir begge bare verktøy i hendene på mennesker med makt. Deres brorskap blir testet og handlingene deres vil ha alvorlige konsekvenser for deres liv.

Stitches by Miroslav Terzić SERBIA / SLOVENIA / CROATIA / BOSNIA & HERZEGOVINA

Når syersken Ana lsetter en kake på kjøkkenbordet, rister datteren Ivana på hodet og vender seg bort. Mannen hennes, vil også at hun skal slippe emnet. Med kaken vil Ana feirer bursdagen til sønnen sin som i følge sykehuset, døde rett etter at han ble født. Han ville være 20 år år gammel nå. Ana deler denne skjebnen med mange andre serbiske kvinner og mener at det nyfødte barnet hennes ble stjålet fra henne så barnet kunne bli lovlig adoptert for penger. En ny ledetråd gir Ana grunn til nytt
håp…

Thirst by Svetla Tsotsorkova BULGARIA

Hvite ark blafrer rundt i vinden et sted på en bakketopp på den bulgarske landsbygda. Et ektepar og deres 16 år gamle sønn
lever av å vaske på flere hoteller. Det dårlige vanntilførselen, forårsaket av den brennende varme sommeren, er en fare
for virksomheten. En brønngaver og hans unge datter datter blir hentetinn for å løse problemet. Mens de søker etter en
ny kilde, blir de to familiene sakte kjent med hverandre, og lærer at det er mye større tørst enn vann – tørsten etter kjærlighet, som snart setter det enkle livet til hovedpersonene våre på hodet.

Thirty by Simona Kostova GERMANY

I det hippe Berlin-området Neukölln opplever vi 24 timer i livet til en gruppe menensker i slutten av tyveårene. Mens skribenten Övünç sliter med en følelse av tomhet, tprøver de tidligere kjærestene Pascal og Raha å gi slipp på forholdet. Kara, Henner og Anja har også problemer i vennegjengen sin. Om kvelden, feirer de bursdagen til Övünç, og vandrer deretter i gatene, inn i natten. Filmen fanger stemningen til unge urbane på randen av en livskrise.