Tilda Swinton styrer juryen i Marrakech

Filmfestivalen i Marrakech regnes som den viktigste i den arabiske verden. I år styres juryen av Tilda Swinton som blant annet har fått med seg Mikael Persbrandt og Andrea Arnold i juryen.

MARRAKECH: Festivalen har 14 filmer fra første eller andre gang regissører o hovedkonkurransen. Fem av filmene som konkurrerer om Etoile d’Or (Gullstjernen) er regissert av kvinner.

Tilda Swinton, som selv er med i hele fem filmer i 2019, mener ordet konkurranse ikke er dekkende for den jobben juryen skal gjøre:

– Jeg reflekter over ordet konkurranse som er et utilstrekkelig ord å bruke når det gjelder kunst, sier hun. – Vi må finne et bedre ord for å beskrive hva vi gjør, hva disse filmskaperne gjør. Kunst aldri kan være en konkurranse. Men det vi alle har, er privilegiet å sitte sammen, ikke alene, men sammen med kolleger og tygge over det vi opplever – og  kose i en uke med nye filmer. Vi skal  finne en film og sette søkelys på den. Det kan utgjøre en forskjell.

Mikael Persbrandt sier forholdet hans til Ingmar Bergman påvirker hans syn på film:

– Jeg jobbet først med Ingmar Bergman da jeg var 19 , og han påvirket mitt syn på filmkunsten. Jeg er interessert i hva som skjer mellom mennesker, mindre eksplosjoner mer mennesker. Jeg vil føle noe. Jeg vokste opp med filmene hans, og jeg kan ikke si på hvilken måte det påvirket meg, men det fikk meg til å velge dette yrket som skuespiller. ”