Harvey Keitel overrakte æresprisen i Marrakech til Bertrand Tavernier

Den franske regissøren Bertrand Tavernier fikk æresprisen i Marrakech for sitt lange virke som manusforfatter og regissør.

The Irishman-aktuelle Harvey Keitel, som spilte i Taverniers science-fiction thriller Death Watch (1980), sto for overrekkelsen.

Den  78-årige franske filmskaperen er fremdeles aktiv og jobber nå med et nytt manus. I 2016 ga Tavernier ut den fire og hen halv time lange  filmen  My Journey Into French Cinema.  En tv-versjon på  åtte episoder kom i fjor, som begge er inspirert av Martin Scorseses personlige dokumentarer om amerikansk og italiensk film. Serien forteller den franske filmhistorien fra 1930 og frem til 1970.

Tavernier har alltid vært en stor beundrer av amerikansk film, spesielt westernfilmene forteller han til Cinema og har da også skrevet bøker om nettopp amerikansk film.

Bertrand Tavernier startet sin karriere som ung filmkritiker og presseagent.

– Hans siste film som presseagent var Mean Streets, som var min første film med Scorsese, forteller Harvey Keitel. – Så skiftet han retning og startet som manusforfattere og til syvende og sist også som regissør. Til slutt siterte han Robert De Niros replikk i Martin Scorseses The Irishman da han mottok en medalje fra Al Pacinos karakter. «Jeg vet ikke om jeg fortjener denne hyllesten, men jeg fortjener heller ikke min artrose.»

Bertrand Tavernier er for øvrig en stor beundrer av Jo Nesbøs bøker.

– Jeg har lest alle  bøkene om Harry Hole. De fleste er veldig norske og bør filmatiseres av nordmenn, sier franskmannen. – Flaggermusmannen, derimot, er jeg sikker på at jeg kunne lage en god film av.