Vi har alle noen filmer vi bare må se i desember for å komme i skikkelig julestemning. Vi har spurt flere av skuespillerne i Netflix’ nye TV-serie Hjem til jul om hvilke julefilmfavoritter de har.

Mads Sjøgård Pettersen lader opp til jul med en rekke filmer.

Tre nøtter til askepott er en klassiker. Den må jeg innom. Den filmen jeg kanskje har et sterkest forhold til, er Frost, som jeg har sett mange, mange ganger. Første juledag er det endelig premiere på Frost 2. Jeg klarer nesten ikke å vente til den dagen kommer, sier Sjøgård Pettersen til Cinema, som fortsetter:

–  Jeg husker at jeg deltok på pressekonferansen for Den 12.mann, hvor mange av filmens involverte var samlet. Komponisten Christophe Beck satt ved siden av meg. Det tok litt tid før jeg skjønte at det var ham som hadde skrevet mange av Frost-sangene! Det var et helt magisk øyeblikk. Jeg har aldri vært så starstruck, ler han.

Kingsford Siayor har Love Actually som sin julefilmklassiker.

– Jeg og en venninne så denne på kino mens vi gikk på videregående. Siden den gang har det blitt en tradisjon å se filmen i jula, forteller han.

Svenske klassikere

Felix Sandman må få med seg noen helt spesielle svenske klassikere.

– Jeg må alltid se Karl-Bertil Jonssons jul og Kalla Ankas julafton. Det blir også gjensyn med Love Actually og Hjemme alane. Jeg synes at Hjem til jul har et stort potensial til å bli den nye, store juleklassikeren. Ellers vil jeg anbefale Klaus på Netflix. Det er en veldig sjarmerende tegnefilm som kan minne om de klassiske Disney-filmene vi vokste opp med, sier Sandman.

Lader opp med ABBA-musikk

En av Stian Blipps store julefilmfavoritter er, noe overraskende, Mamma Mia.

– Min kone har introdusert meg for flere filmer som jeg har aldri har tenkt over at er veldige julete. De siste fem årene har vi alltid sett Mamma Mia. Den har god stemning, mye dansing og alt mulig. Det er en atypisk julefilm. Det som jeg synes er gøy er at mange mener at Die Hard er en julefilm. Det er jeg ikke helt enig i, selv om det så klart er en skikkelig god actionfilm, sier Blipp.

Om forfatter

Morten Steingrimsen jobber som filmjournalist. Han gjør intervjuer for en rekke medier, både for print og TV, og har gjennom en årrekke dekket filmfestivalene Cannes, Berlin, Toronto, Karlovy Vary, Zürich og Venezia. Steingrimsen har intervjuet mange av verdens største skuespillere og filmskaperne, som Brad Pitt, Oliver Stone, Charlize Theron, Dwayne Johnson, Zack Snyder, Tilda Swinton, Sean Penn, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, Robert Pattinson, Olivia Colman, Noah Baumbach og Laura Dern – for å nevne noen. I 2015 skrev Steingrimsen «Den store boken om James Bond», utgitt på Aller Forlag.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen