Netflix ringer julen inn med «Hjem til jul»

Flere av Norges fremste skuespillere er med i Netflix’ første egenproduserte norske serie Hjem til jul. Vi har møtt dem. 

– Det å ha hovedrollen er et karrierehopp for meg, forteller Ida Elise Broch når vi møter henne og resten av skuespillerne i den romantiske julekomedien Hjem til jul på hotellet Amerikalinjen.

I Netflix’ første norske TV-serie spiller Broch den single sykepleieren Johanne som forsøker å få seg en kjæreste før julaften. Gjennom desember dater hun derfor en rekke menn, som spilles av blant annet Mads Sjøgård Pettersen og den svenske popyndlingen Felix Sandman.

– Som skuespiller må du nærmest tigge om de fleste roller. Ofte har jeg blitt castet til mørke karakterer, noe jeg er litt lei av å spille. Jeg har lenge ønsket å vise meg fra andre sider. Derfor ble jeg veldig glad da Per-Olav (regissøren, journ.anm.) tilbød meg denne morsomme rollen, sier Broch, som er stor fan av romantiske julekomedier.

Men det var alt annet enn lett for henne å spille sykepleier.

– Selv om moren min er sykepleier, har jeg ikke et naturlig forhold til sykehus. Tvert imot. Jeg hater sykehus! Det er noe av det skumleste jeg vet om. I Hjem til jul er et det en scene hvor jeg skal ta blodtrykket på en pasient. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv og fremstå tilforlatelig. For jeg er livredd blodtrykksmålere, ler hun.

Gabrielles skuespillerdebut

En annen popstjernen i serien er Gabrielle Leithaug, som gjør sin skuespillerdebut som Johannes bestevenninne. Hun sa ikke umiddelbart ja til å bli med.  

Gabrielle debuterer som skuespiller i Hjem til jul.

– Jeg måtte gå mange runder med meg selv. Men jeg bestemte meg for å si ja fordi livet er for kort til å ikke gjøre gøye ting. Jeg tror det er sunt å gå utenfor komfortsonen, selv om det kan være ubehagelig. Det er ikke til å legge skjul på at jeg hadde ekstrem høy puls under de første innspillingsdagene. Jeg var veldig redd for å skuffe de andre på settet. Men jeg ble gradvis tryggere på meg selv, det gjorde at jeg kunne senke skuldrene og konsentrere meg mer om rollen. Jeg synes det har vært sykt gøy å være med i denne serien, mener Gabrielle.

Broch får ikke rost Gabrielle nok og mener hun har en stor skuespillerkarriere foran seg.

– Jeg likte virkelig godt å spille med Gabrielle. Hun er veldig flink. Hun har et naturlig talent for fysisk komedie. Det var rått å være vitne til, sier hun.

Redd for å ødelegge opptakene

I Hjem til jul møter vi også Stian Blipp i en mindre rolle.

– Det var Per-Olav som spurte meg om jeg hadde lyst på en rolle i en Netflix-serie.  Jeg svarte ja før han i det hele tatt var ferdig med setningen. Jeg kunne jo ha endt opp med å spille alle mulige rare ting. Men sa ja fordi jeg var livredd de hadde spurt feil fyr. Det kunne jo være at de hadde spurt feil Stian.  Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å være en del av en produksjon med så ekstremt flinke skuespillere.  Kanskje er jeg en «freeloader» oppi det hele. Men det har vært en helt rå opplevelse. Per-Olav er en fantastisk fyr å være med, spesielt for sånne som oss som ikke har gjort spilt så mye. Han har en ro over seg som gjør at man tenker «det kan gå bra, dette». Han er ufattelig flink til å hente ut det beste fra folk, sier Blipp.

Sandman, som er en stor stjerne i vårt naboland og som tidligere har vært med i Netflix-serien Quicksand, føler seg fortsatt ganske ny som skuespiller.

– Under innspillingen av Quicksand måtte jeg undersøke om jeg virkelig kunne spille. Jeg måtte utfordre meg. Det måtte jeg også denne gangen. Hjem til jul er jo en komedie, en sjanger jeg har aldri har jobbet med før. Jeg var veldig i tvil om jeg kunne spille komedie. Det vet man ikke før man faktisk starter innspillingen. Det handler om å gjøre det beste man kan. Jeg er alltid nervøs når vi spiller inn de første scenene, sier Sandmann.

– Morsomme sexscener

Sexscenene var han imidlertid ikke nervøs for.

– Det er lettere å gjøre sexscener om man har en bra kjemi med motspilleren. Jeg og Ida fikk veldig god kjemi. Ettersom det er en komedie er et en morsom stemning på settet. Når vi ler i sexscenene, ler vi også på ekte, mener Sandmann.

Blipp sier han var redd for å ødelegge opptakene.

– Når vi står på en scene, så vet man at det går fint. Siden man har gjort det tusen ganger før, er det grenser for hvor til helvete det kan gå. En innspilling er annerledes. På vei opp til Røros, hvor vi spilte inn de første scene, ble jeg veldig usikker på om jeg ville takle rollen. Jeg var redd for å ødelegge alt. Men det var utrolig deilig å kjenne på det å kaste seg ut i noe nytt og at det gjorde litt vondt i magen, sier Blipp.

Sandmann ser frem til nye roller det kommende året.

– Jeg synes det har vært utrolig gøy å gjøre Hjem til jul. Musikk-karrieren er det viktigste for meg.. Men det kan skuespill også være. Til nå har jeg klart å kombinere de to karrierene, noe jeg vil fortsette med. Jeg har alltid hatt skuespillerdrømmer, sier Sandmann.

Blipp er åpen for flere roller.

– Jeg er veldig åpen for mer – enten det er film eller TV. Jeg synes det er gøy å få en pause fra meg selv av og til – noe sikkert mange andre synes er fint og, humrer Blipp.

Stort publikum

Når serien slippes på Netflix vil den nå ut til 158 millioner brukere i 190 land. Anette Hoff, som spiller moren til Johanne, synes tallene virker overveldende.

– Såpass ærlig skal jeg være. Jeg skjønner egentlig ikke hva det innebærer, bortsett fra at det handler om veldig, veldig mange mennesker. Så får vi bare håpe at den jobben vi har gjort og den historien vi er med å fortelle, holder, sier Hoff.

Hege Schøyen har rollen som en av Johannes kollegaer. Hun sier det er en rar følelse å nå ut til så mange seere.

– Jeg tror ikke vi helt hva vi har i vente. Innspillingen av Hjem til jul var som alle andre norske innspillinger. Det er jo tross alt norske filmarbeidere du jobber med. Men når vi nå gjør intervjuer på et 5-stjernershotell, det er annerledes. Det er litt mer stas å gjøre intervjuer for denne serien enn andre produksjoner, mener Schøyen.

Sandman synes det er gøy å nå ut til så mange seere.

– Jeg tror ikke jeg helt har forstått det ennå. I dag er man på sosiale medier og er tilgjengelig verden over hele tiden. Netflix er en utrolig stor distribusjonskanal som forbinder folk verden over. Folk i Sør-Amerika kommer til å se på Hjem til jul! Det er det jeg elsker med Netflix, avslutter Sandman.

Hjem til jul har premiere på Netflix 5.desember.