European Film Awards: Æresprisen til Werner Herzog

European Film Awards (EFA) hedrer Werner Herzog. Han får Æresprisen (Liftetime Acheivement) for sitt unike bidrag til filmens verden.

Werner Herzog ble født i München i 1942, og vokste opp i en avsidesliggende dal i de bayerske fjellene. Inntil elleveårsalderen visste han ikke engang om eksistensen av kino.

Werner Herzog ble født som Werner Stipetić, men skiftet senere navn til Herzog. Han vokste opp i enkle kår. Da han var 13 år, delte familien hans leilighet med skuespilleren Klaus Kinski. Herzog uttalte senere at han allerede på den tiden visste han ville bli filmregissør, og at han ville instruere Kinski foran kamera.

14 år gammel leste Herzog ei bok om filmskaping. Den gav ham alt han trengte for å kunne lage film – unntatt et kamera. Han stjal et kamera fra filmskolen i München og prøvde seg på sine første tagninger. Han begynte å utvikle filmprosjekter fra han var 15 år gammel, og siden ingen var villige til å finansiere dem, jobbet han nattskiftet som sveiser på en stålfabrikk de siste årene av videregående skole. Han begynte også å reise til fots. Han foretok sin første telefonsamtale i en alder av 17 og lagde sin første film som 19-åring.

Siden den gang har Werner Herzog produsert, skrevet og regissert mer enn sytti spillefilmer og dokumentarfilmer. Han debuterte med Livstegn i 1968. Den vant Sølvbjørnen i Berlin.

I noen av hans mest kjente filmer har Klaus Kinski hovedrollen. Blant disse de episke Aquirre: Guds vrede (1972), Jakten på El dorado (1975), skrekkfilmen Nosferatu – nattens vampyr (1979) og dramaet Fitzcarraldo (1982).

Det ofte vanskelige forholdet mellom skuespiller og regissør var i fokus for Herzogs dokumentar My Best Friend (1999) som han fikk en EFA-nominasjon for.

Hans imponerende cv inkluderer Også dverger begynte i det små (1970),Hvor de grønne maurene drømmer (1984), Lessons of Darkness (1992), Little Dieter needs to Fly (1997), Grizzly Man (2005) og The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans (2009)

Werner Herzog har utgitt mer enn et dusin prosabøker, og regissert like mange operaer. Han har også grunnlagt sin egen filmskole.

Han er æresgjest ved årets European Film Awards lørdag 7. desember.

Se utdelingen live her