The Two Popes er blant filmene som nå er tilgjengelig gratis på Netflix.

«The Two Popes» – gnistrende om to frustrerte menn

5

The Two Popes tar oss rett inn ei en katolsk kirke med store problemer på begynnelsen av 2000-tallet. Skandalene har stått i kø med pedofiliskandaler, svindel og økonomisk samrøre med mafiaen og støtte til høyreorienterte militærdiktaturer.

Frustrasjonene er er store innad i krigen. Når det skal velges nye pave i 2005 vinner den den konservative tyske kardinalen Joseph Aloisius Ratzinger avstemningen og inntar Vatikanet under navnet pave Benedikt XVI. I avstemningen slo an den mer reformvennlige og liberale argentinske kardinalen Bergoglio.

Filmen er regissert av brasilianske Fernando Meirelles ( City of God ). The Two Popes er basert på en serie intense samtaler som finner sted i 2012 mellom daværende Benedict XVI (Anthony Hopkins) og kardinal Bergoglio (Jonathan Pryce).

The Two Popes (2019) 125min | Biography, Comedy, Drama | 13 December 2019 (Norway) Summary: Behind Vatican walls, the conservative Pope Benedict and the liberal future Pope Francis must find common ground to forge a new path for the Catholic Church.
Countries: UK, Italy, Argentina, USALanguages: Latin, English, Spanish, Italian, French, Portuguese, German

To frustrerte menn

Kardinal Bergoglio (Jonathan Pryce) er frustrert over kirken og ber i 2012 pave Benedict (Anthony Hopkins) om tillatelse til å trekke seg tilbake. I Roma befinner det seg en pave som er minst like frustrert over tingenes tilstand. Den introspektive paven Benedict sender bud på sin hardeste kritiker og fremtidige etterfølger  og ber ham komme til Roma.

Mens tyske Joseph Ratzinger i økende grad blir berørt av de økonomiske og moralske skandaler som omgir ham, har argentineren bestemt seg for å presentere sin avgang. Bak Vatikanets murer starter en kamp mellom både tradisjon og fremgang, skyld og tilgivelse. Disse to veldig forskjellige mennene konfronterer sine livsløp og innstillinger for å finne felles grunnlag og skape en fremtid for en milliard tilhengere rundt om i verden.

De påfølgende møtene mellom de to (fra motsatte perspektiver på tingenes tilstand i verden generelt og i kirken spesielt) bringer dem nærmere hverandre og de to deler tvil, skyld og traumer. I tilfelle av Benedict, hans feilbehandling av seksuelle overgrepskandaler; hos Bergoglio, hans kontroversielle handling under det siste militærdiktaturet i Argentina.

Solid manus

Det er Kardinal Bergoglio, som skal bli den nåværende pave Frans i 2013, som er filmens hovedfokus. Det hele er solid presentert og regissert av Fernando Meirelles selv om han ikke unngår å ta med visse klisjeer (tangodanser, fanatisme for fotball). I flashbacks som avsløres hovedpersonens fortid fra 1950-årene (da han i siste øyeblikk forlater et planlagt ekteskap og i stedet  binder seg til den katolske kirken) og i 1970 (når han konfronterer og kommer på kant med andre jesuitter under militærdiktaturet).

The Two Popes bærer preg a solid research og dokumentasjon. Manuset er skrevet av biopics-eskperten Anthony McCarten (Theory of Everything, The Darkest Hours og Bohemian Rhapsody.

Innlevelse og gjenskapelse

Det er to bemerkelsesverdige sterke skuespillerprestasjoner som gis av Pryce og Hopkins. I rollene avslører de karakterenes indre liv -de psykologiske, spirituelle og moralske motsetningene som preger dem.

Minst like imponerende gjenskapelsen av Vatikanet i de italienske  Cinecittà-studioene i utkanten av Roma. Her har  av det sixtinske kapell, og ved bruk av visuelle effekter gir de oss et innsyn i Vatikanet.

Filmen byr i tillegg på et bredt musikalsk uttrykk som går fra Abba til Beatles videre gjennom flere komposisjoner av Dino Saluzzi. Nok en gang har Netflix laget et av de beste filmene på kino, selv om dette er film som funger like godt i sofaen i motsetning til The Irishman.

The Two Popes er et førsteklasses drama som byr opp til kunstnerisk, politisk og religiøs debatt.