«Flukten fra Øst-Tyskland» – en praktfull film

6

Flukten fra Øst-Tyskland er et endeløst spennende drama i en gjennomført -70-talls atmosfære. Klær, rekvisitter og små putrende Trabanter er godt anrettet, til overmål i de korrekte grønnaktige filmfargene som preget de østlige filmene fra den gangen.

Den tyske regissøren Michael Herbig, med tilnavnet Bully, er et fenomen i Bayeren, en komiker, skuespiller og dubbing-ekspert med foto-utdanning og medarbeider og aktør i tall-løse radio- og fjernsynsproduksjoner. For dette har han fått det meste av priser på sitt område. Hans allsidige bakgrunn må ha gitt ham en særlig erfaring og kunnskap om dramaturgi etter klassisk amerikansk mønster, for sjelden har vi sett et bedre eksempel på tidens, stedets og handlingens enhet. Eller at delene tjener helheten og omvendt. Med andre ord et skole-eksempel på god dramaturgi!

Sann historie

Dette er en sann historie, kjent fra avisoverskrifter over hele verden i 1979, om de østtyske familiene Strelzyk og Wetzel, som i september dette året i all hemmelighet arbeidet med å konstruere og sy sammen en luftballong, som skulle gjøre det mulig for dem at flykte fra diktaturet i øst til friheten i vesten.

Flukten fra Øst-Tyskland (2018) 125min | Drama, History, Thriller | 25 December 2019 (Norway) Summary: Balloon is a German thriller that deals with the crossing of the inner German border of the families Strelzyk and Wetzel from the GDR to West Germany with a homemade hot-air balloon.
Countries: GermanyLanguages: German, English

En dristig og modig plan, hvor både forberedelsene og selve flukten, satte dem i fokus for sikkerhetstjenesten Stasi, som hadde sine informanter plassert overalt. Filmen gir et realistisk og skremmende bilde av landet og tiden de levde i. Et første forsøk mislyktes, men i en større og bedre ballong, kombinert med modifikasjoner med gasstilførselen, resulterte i en fantastisk flukt over grensen.

Kamp mot klokka

Når Stasi uunngåelig kommer på sporet av dem, blir familienes flukt en kamp mot klokka, hvor hvert sekund teller. Familiene preges av indre konflikter, naturlig nok, den ene av dem er til overmål nabo med en sentral figur i det forhatte Ministerium für Staatssicherheit, som dog ikke har den fjerneste mistanke, i seg selv ganske så oppsiktsvekkende. En oberstløytnant i Stasi er den drivende figuren i dramaet, en ganske intellektuell men også infam figur som tar det personlig at noen vil flykte fra hans demokratiske paradis. Kjærlighet, solidaritet og småborgerlig angiveri er ingredienser i dette spennende dramaet som holder deg fast i stolen i over 2 timer, uten at du eneste gang titter på klokken.

Denne velkjente historien har tidligere dannet grunnlag for flere dokumentarfilmer, samt den amerikanske spillefilmen Night Crossing fra 1982 med John Hurt og Jane Alexander.

Flukten fra Øst-Tyskland ble en gigantisk suksess i hjemlandet, hvor den til nå er sett av mer enn en million. Filmen var en høyst fortjent vinner av Publikumsprisen under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund og åpnet festivalen Movies on War i Elverum i november. Herbig fikk Friedenspreis des Deutschen Films – Die Brücke for dette verket tidligere i år. En praktfull julefilm i jubileumsåret for tysk film, ta med hele familien på kino!