Ray Liotta: – Elsker rollen som hensynsløs advokat

 – Det er fascinerende at et par kan være sammen i flere år, men så plutselig bli uvenner og si «fuck you» til hverandre. Det er så hjerteskjærende. Kanskje er det best å forbli singel, ler Marriage Story-aktuelle Ray Liotta.

LONDON: Den 64-år gamle skuespillerlegenden, kjent fra filmer som Goodfellas, Field of Dreams og Cop Land, er i godt lynne da vi møter ham på Ham Yard Hotel i London. Han sitter avslappet i stolen og er langt fra så skummel som karakterene han ofte portretterer.

I Marriage Story, som nylig fikk flere Golden Globe-nominasjoner, spiller Liotta advokaten Jay Marotta. Han blir hyret av Charlie (Adam Driver) som står midt i et skilsmisseoppgjør med kona Nicole (Scarlett Johansson).

– Kjenner meg igjen

I forberedelsene til rollen snakket Liotta med flere advokater.

– Jay er en virkelig hensynsløs person. Han har et stort ego og gjør alt det han kan for å sette motparten i et dårlig lys. Han er også veldig opptatt av penger, sier Liotta og tar seg en slurk av en  grønn smoothie han har med, før han fortsetter:

– En gammel venn av meg er advokat. Jeg har kjent ham siden videregående. Selv om han ikke jobber med skilsmisser, er han en type advokat som er ekstremt fokusert på å vinne. Jeg lærte mye av vennen min.

Han ble også kjent med den beryktede Hollywood-advokaten Marty Singer, som er kjent for å bistå kjente skuespillere og regissører som har havnet under medienes kritiske søkelys.

– Jeg fikk vite at han er en ekstremt aggressiv person som banner og skriker i telefonen. Planen var at vi skulle møtes, men han ble forhindret. Heldigvis satte han av tid til en telefonsamtale med meg. Det gjorde at jeg fikk en større forståelse for hvordan slike advokater jobber og hvorfor de er så gode: De er direkte, fokuserte og høyrøstet overfor motparten.

Liotta sier at han kjenner seg igjen i advokatbransjen.

– Filmbransjen er egentlig ikke så ulik. I Hollywood er det en enorm konkurranse om å få de beste rollene. Mye handler om å være engasjert, slik advokater er. Jeg har alltid vært av den formening at de som brenner mest for en rolle, får den. Det lærte jeg av min gamle skuespillerlærer. I filmen vinner Laura Derns advokat frem fordi hun er så engasjert, opprørt og sint på vegne av klienten sin.

Trygt miljø

Han beskriver regissøren Noah Baumbach som veldig rolig på settet.

– Han er en veldig dyktig regissør. Han bryr seg mye om tematikken og kjenner godt til det han skildrer, selv om han ikke snakker så mye på settet. Filmene hans er basert på egne opplevelser.

Under opptakene av Marriage Story gikk Liotta på medisiner som gjorde at hukommelsen sviktet.

– På et tidspunkt begynte jeg å rote med replikkene. Men Noah ble verken sur eller sint. Andre regissører ville reagert annerledes. Han var rolig som en agurk, som vi sier på engelsk.  Han skaper et miljø hvor du som skuespiller føler deg trygg.

Sen filmdebut

Liotta passerte 30 år før han gjorde sin første filmrolle.

– Det var ikke et bevisst valg. Men før det hadde jeg vært med i flere TV-serier, deriblant en merkelig versjon av Casablanca – som altså ikke må forveksles med den store filmklassikeren. Huff, det var mange dårlige serier jeg spilte i! Men det var seriene som betalte regningene, og det var ikke så lett å få filmroller. Men etter at jeg gjorde Something Wild, gikk det slag i slag og fikk jeg tilbudt mange filmroller.

Nye roller

Fremover ønsker han å utforske flere roller.

– Det er en kjensgjerning at jeg ofte har blitt typecastet til å spille veldig tøffe eller slemme mennesker. Mange regissører tror jeg har et begrenset skuespillerregister. De glemmer at jeg har spilt i personlige dramaer som Dominick and Eugene og Corrina, Corrina. Konsekvensen er at jeg har gått glipp av del roller. Samtidig har jeg gjort mye spennende, sier han.

Nylig fullførte han innspillingen av forløperen til TV-klassikeren The Sopranos, laget av serieskaper David Chase.

– Selv om dette er et univers mange kjenner meg fra, var jeg ikke tiltenkt en rolle. Det var egentlig en annen skuespiller som hadde blitt forespurt. Men han krevde for mye penger. Med en gang jeg hørte dette, fløy jeg til New York på egen regning. Jeg ordnet et møte med Chase. Han likte meg heldigvis og jeg fikk rollen. Jeg tror det er viktig å gjøre det du kan for å få en rolle. I og med at jeg filmdebuterte ganske sent, er jeg fortsatt sulten og jeg stiller gjerne opp på audition.

Han skulle gjerne likt å bli gjenforent med Scorsese, som regisserte ham i Goodfellas.

– Jeg ble litt skuffet over å ikke bli tilbudt en rolle i The Irishman. Men etter å ha tenkt meg om, så jeg lyst på det hele: Jeg har ikke passert 70 år som de andre hovedrolleinnehaverne, smiler Liotta.

Marriage Story er ute på Netflix nå