Ny Clint Eastwood-film får hard kritikk: Anklager journalist for å ha sex med kilde

Richard Jewell, som handler om bombingen av OL i Atlanta i 1996, hvor en person ble drept og ytterligere 111 skadet.

Sikkerhetsvakten Richard Jewell ble først hyllet som en helt fordi han fattet mistanke til ryggsekken som inneholder bomben. Men snart ble han mistenkt av FBI for selv å plante bomben.

Ligger seg til story

I filmen har journalisten Kathy Scruggs sex med enFBI-agent i bytte for informasjon i saken. Som journalist ved The Atlanta Journal-Constitution var hun den første som beskrev hvordan FBI mistenkte Richard Jewell.

Selv om Richard Jewell aldri formelt ble siktet for noen forbrytelse – og senere fullstendig frikjent – var media raske med å dømme ham. Selv om Clint Eastwoods film er kritikerrost og nominert for en Golden Globe, får den også hard kritikk, skriver blant annet The Guardian.

Richard Jewell er med på å gjenopplive en gammel stereotype om kvinner som ligger seg til karriere, mener kritikere, inkludert The Atlanta Journal-Constitutions nåværende sjefredaktør, Kevin Riley til The Guardian.

Scruggs ‘tidligere kollega Ron Martz stemmer i:

– Hun var en av de beste journalistene jeg noen gang har jobbet med. Hun var skikkelig tøff og hadde bein i nesa. Hun gikk etter en historie og gjorde det som trengs for å få historien på plass – men innenfor de juridiske og etiske rammene.

Videre får filmen kritikk ettersom Kathy Scruggs ikke lenger er i live for å forsvare seg. Scruggs døde tilbake i 2001 som et resultat av en overdose reseptbelagte medisiner. Hun fylte 42 år.

Warner Bros. og Eastwood likegyldig til kritikk

I kjølvannet av Scruggs ‘historie og den påfølgende mediestormen saksøkte Richard Jewell flere medier. CNN og NBC avgjorde blant annet et utenrettslig oppgjør med den frikjente Richard Jewell.

Kathy Scruggs´ gamle avis har nå hyret Hollywood-advokaten Marty Singer (som er forbilde for Ray Liottas hensynsløse advokatkarakter i Marriage Story). Han har sendt et brev til Warner Bros. og kaller filmens skildring av Scruggs og hennes kolleger «ekstra hensynsløs.»

Singer ønsker at filmselskapet skal legge innen advarsel før filmen og avgi en offentlig uttalelse i forbindelse med den. Ellers vil han saksøke selskapet.

Det tar Warner Bros. imidlertid med stor ro og forsvare retten til kunstnerisk frihet.

Feminisme

Clint Eastwood mener at Atlanta Journal-Constitution sannsynligvis prøver å rasjonalisere oppførselen sin, mens Olivia Wilde, som spiller rollen som Kathy Scruggs, også har vært ute for å forsvare sin skildring av den avdøde journalisten.

– Jeg synes det er synd at hun (Kathy Scruggs) er blitt redusert til dette ene øyeblikket i filmen, har Wilde fortalt til Variety.

– Det er en grunnleggende misforståelse om at feminisme er from og sexløs. Det skjer ofte med kvinner; vi forventes å være endimensjonale hvis vi ønsker å bli betraktet som feminister. Det er en kompleksitet i Kathy (Scruggs) akkurat som i oss alle, og det beundrer jeg.

Richard Jewell har amerikansk premiere i dag. Den har ennå ikke fått noen norsk premieredato.