Adam Driver : – Jeg har aldri vært selvsikker

Vi har møtt Adam Driver som er aktuell både i Marriage Story og The Rise of Skywalker.

(London) Etter gjennombruddet i HBO-serien Girls har Adam Driver gjort kometkarriere. Tilbudene har stått i kø og new yorkeren har allerede rukket å jobbe med noen av bransjens fremste filmskapere. I 2015 gjorde Driver et stort karrierehopp da han kapret rollen som Kylo Ren i den nye Star Wars-trilogien. For tiden er han å se i det Netflix-produserte skilsmissedramaet Marriage Story, hvor han spiller mot Scarlett Johansson. Begge er nominert til Golden Globe for sin innsats i filmen.

Det er likevel ikke mye stjernenykker å spore hos den 36-år gamle skuespilleren. Driver smiler sjenert når han, iført en enkel ullgenser, tar imot Cinema på en hotellsuite i Soho i London.

Han forteller at han liker å veksle mellom storproduksjoner og indiefilmer.

Star Wars er en gigantisk produksjon, men det er ikke sånn at skuespillerne blir behandlet som små brikker i et stort maskineri. Jeg har fått stor kunstnerisk frihet og jeg fikk være med å forme karakteren, akkurat som i Marriage Story. Det er så klart forskjeller på filmene. Det er en helt annen rytme på et Star Wars-sett, det er langt flere mennesker i sving og mye aktivitet på settet.

Emosjonelle scener

Driver er nær venn med regissør og manusforfatter Noah Baumbach. Allerede for seks år siden begynte de å snakke om å gjøre Marriage Story. Selv om Driver hadde forberedt seg lenge, var det en krevende film å spille inn.

– På papiret kunne mange av scenene virke enkle å gjøre. Men under selve opptakene kjente jeg på hvor emosjonelle og krevende de var. For eksempel Halloween-scenene med sønnen eller advokatmøtene.

I en av de mest hjerteskjærende scenene får Drivers karakter vite at kona vil skille seg.

– Det tok to dager å spille inn scenen. Det er klart at det er en veldig trist og emosjonell scene. Men idet du gjør scenen analyserer du ikke situasjonen så mye, du handler på instinkt og vi hadde øvd på scenen i ukesvis. Det ville vært enda mer krevende å gjøre scenen om motspilleren min ikke hadde vært godt nok forberedt. Heldigvis spilte jeg mot Scarlett som er en fantastisk skuespiller.

Driver og Johansson kom tett på hverandre under opptakene.

– Vi har åpenbart blitt venner på grunn av denne filmen. Eller vent, det var ikke åpenbart – det kunne jo ha gått den andre veien, ler Driver og fortsetter:

– Vi ble veldig godt kjent med hverandre under forberedelsene som varte i to uker. Vennskapet ble enda sterkere da vi spilte inn. Jeg tror man lærer mennesker godt å kjenne i jobbsammenheng, det er da at vi er på vårt mest sårbare, mener han.

Oscar-buzz

Ikke nok med at Driver har blitt Golden Globe-nominert for Beste mannlige skuespiller, tror mange at han kommer til å sikre seg en Oscar-nominasjon. Driver sier han prøver å la vær å tenke på mulige priser.

– Jeg er så klart smigret over at noen liker det jeg gjør. Men jeg har ingen kontroll over priser. Jeg bruker ikke så mye tid og energi på å tenke på det.

Imponerende CV

Det Driver derimot har kontroll over er hvilke prosjekter han velger. I år etter år har han vært med i det ene prestisjeprosjektet etter det andre. Blant disse filmene er J. Edgar (Clint Eastwood), Lincoln (Steven Spielberg), Inside Llewyn Davis (Coen-brødrene), Paterson (Jim Jarmusch), Silence (Martin Scorsese), Logan Lucky (Steven Soderbergh), BlacKkKlansman (Spike Lee) og The Man Who Killed Don Quixote (Terry Gilliam). Tidligere i høst ble det klart at Ridley Scott har castet ham i det historiske dramaet The Last Duel.

Driver mener selv han har hatt flaks

– Jeg ville lyve hvis jeg sa at flaks ikke har vært viktig i karrieren min, mener han og utdyper:

– Jeg har alltid ønsket å jobbe med regissører jeg beundrer. Det er vel noe som gjelder for de fleste skuespillere. Jeg tror jeg har vært heldig med timiningen, sier han ydmykt.

Han forteller han ikke er en selvsikker person.

– Jeg har aldri vært selvsikker, heller tvert om. Noe av det jeg har lært av alle regissørene jeg jobbet med er at man ikke behøver ha svaret på alt. Hvis du ikke har jobbet med Scorsese før, tror man kanskje at han behandler skuespillerne som marionetter. Men det er ikke det han vil. Han vil at du som skuespiller skal ha en mening og være involvert. Det å møte både erfarne regissører og skuespillere som fortsatt sliter med å finne ut svarene, er både inspirerende og skremmende. Det tror det er viktig å være tilfreds med å ikke ha alle svarene, mener han.

Leos Carax’ nye musikal

Driver spiller Kylo Ren for tredje og siste gang i The Rise of Skywalker, som har premiere 18. desember, og neste år er han å se i franske Leos Carax’ nye musikal Annette.

– Dette blir ingen tradisjonell musikal. Jeg har lenge ønsket å gjøre en film med Leos. Han lager veldig særegne filmer, og vi begynte å snakke sammen om prosjektet for mange år siden. Jeg kan nesten ikke tro at noen betaler oss for å gjøre denne unike filmen, ler han.

I den kommende filmen, som det amerikanske bandet Sparks har laget musikk til, fremfører Driver flere sanger.

– Jeg er egentlig ikke glad i å synge, selv om jeg faktisk gjør det i både Marriage Story og Leos kommende film. Men det er jo på film da, så da går det greit, humrer han.