Filmatiseringen av Marthe Michelets bok "Den største forbrtyelsen" med Jakob Oftebro er en av filmene som er underveis fra Fantefilm.

Marte Michelets «Den største forbrytelsen» spilles inn med Jakob Oftebro i hovedrollen

 Innspillingen av Den største forbrytelsen, en spillefilmen om jødeforfølgelsene i Norge under andre verdenskrig er i gang. Jakob Oftebro har hovedrollen.

Mens de norske andre verdenskrigsfilmene til nå har vært heltehistorier om motstandskampen, kommer nå den første norske filme om jødeforfølgelsene under andre verdenskrig. I hovedrollen som Charles Braude møter vi Jakob Oftebro og i en annen sentral rolle finner vi Nikolai Cleve Broch som fangevokter på Berg, et fengsel/fangeleir som ble opprettet av det NS kontrollerte statspolitiet i 1942.

Filmen bygger på Marte Michelets bok og Eirik Svensson står for regien. Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad.

Brutal historie

Filmen starter i Oslo, 26. november 1942: Hundrevis av norske jøder er hentet midt på natten og fraktes nå til kaia i Oslo. Uvitende og skrekkslagne tvinges barn, kvinner, syke og gamle om bord i det tyske lasteskipet som venter. Mennene, som en måned tidligere har blitt revet vekk fra familiene sine og har vært internt på Berg fangeleir, ankommer kaia i krøttervogner. I korte glimt gjenforenes menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn, før de brutalt blir revet fra hverandre og ført under dekk på lasteskipet.

Skipet ”Donau” forlater kaia med 532 norske jøder ombord, 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Målet var Tyskland og endestasjonen var Auschwitz.

Midt i dette kaoset møter vi familien Braude; en familie bestående far Benzel (Michalis Koutsogiannakis), mor Sara (Pia Halvorsen) og deres fire barn, Helene (Silje Storstein), Charles (Jakob Oftebro), Isak (Eilif Hartwig) og Harry (Carl Martin Eggesbø).

Forventet premiere er høsten 2020.

Feldmann-saken

Den første norske filmskaperen som tok opp jødeforfølgelsene på film var Bente Erichsen. I 1987 kom hennes film Over grensen.

Bente Erichsens «Over grensen» (1987) tok for seg den såkalte Feldmann-saken hvor to jøder på flukt ble drept av grenselosene som skulle hjelpe dem over til Sverige.

Høsten 1942 forsøker et norsk jødisk ektepar å ta seg over grensen inn i Sverige. De når aldri friheten. Langt inne i skogen blir de slått ned og drept av grenselosene som skulle vært deres redningsmenn. I 1947 tilsto de to motstandsfolkene drapet, men ble likevel frikjent i retten. Denne saken, Feldmannsaken, er senere forsøkt holdt hemmelig og filmen som bygger på denne hendelsen ble forsøkt stoppet under innspillingen.

Familiedrama

14. februar 2020 kommer familiefilmen Flukten over grensen som er basert på Maja Lundes  bok. Flukten over grensen er en spenningsfilm om tillit og vennskap, om frykt og om stort mot hos små mennesker og tar oss til 1942 og fire barn er på flukt. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert.

Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner. Gjennom snøtunge skoger flykter de fire barna fra tyske soldater. Målet er å komme seg til Sverige. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men hvem kan de egentlig stole på?