Helgas seertips: kattemorder eller seriemorder? Første verdenskrig og monsterjeger

Denne helga bør du vie til en svært oppsiktsvekkende dokumentarserie om noe som begynner med drap på katter, men som eskalerer raskt. Peter Jackson er også aktuell med sin praktfulle dokumentar om første verdenskrig.

Kattemorder eller seriemorder?

En dataanalytiker kommer over en video av noen som dreper to kattunger. Hun involverer flere på nettsamfunn og de prøver å finne ut hvem som står bak grusomhetene. Som hobbydetektiver gransker de alle slags mulige detaljer for å finne personen og de lurer på om dette kan være en seriemorders tidlige fase.

Det hele går fra å være en syk historie til å bli enda sykere og det skal balle på seg ytterligere. Er dette helt i ytterkanten av den populære seriemorderbølgen eller er dette en slags fornyelse?

Svært vanedannende

Den 3 episoder lange miniserien er svært vanedannende og høyst spennende. Det er vellaget og varierer godt mellom intervjuer, arkivopptak og illustrasjoner. Netflix treffer igjen midt i blinken for de med fascinasjon for de makabre hjørnet. Likte du Jeg blir borte i mørket til Michelle McNamara vil du nok også like denne serien.

Ikke k*dd med katter: På jakt etter en Internett-morder er en svært dårlig tittel, men serien er høyst seerverdig. Du kan se alle episodene på Netflix nå.

They shall not grow old

Noe annet svært seerverdig og som kommer til å toppe flere av listene over årets beste filmer er They Shall Not Grow Old. Peter Jackson har bygget seg opp en solid formue på Ringenes Herre– og Hobbit-filmene og mye har han brukt på artefakter fra første verdenskrig. Samleren har også laget den dokumentariske hyllesten They Shall Not Grow Old til de som deltok i første verdenskrig.

Sort hvit-bilder akkompagneres av ulike stemmer som forteller hvordan de følte spenningen med første verdenskrig og hvordan de vervet som 16 og 17-åringer. Så kommer en enorm visuell overgang når bildet endrer seg til farger og er restaurert til perfeksjon. Det er som å se 100 år gamle bilder, men som føles som om de var filmet nylig. Det er overraskende godt laget med en perfekt match mellom lydens fortellere og det restaurerte bildet.

Ingen var helter

Det handler om noe så forfriskende som hverdagslivet til soldatene som å gå på do, lus, stanken av død samt vann i skyttergravene med påfølgende kulde og koldbrann. Vi opplever krigen samt hvordan det var for dem å komme tilbake til deres gamle samfunn hvor de ikke fikk respekt eller jobb og hvor folk ikke ønsket å snakke om krigen. De var ingen helter og folk flest forsto ikke presset å sitte i en skyttergrav og vente på å få granater i hodet.

Like interessant er bakomfilmen om hvordan dokumentaren ble laget. Det hele er basert på 100 timer opptak hvor de måtte korrigere hastighet, pusse opp og fargelegge. Stemmene stammer fra 600 timer med intervjuer gjort med veteraner som var med i krigen. They Shall Not Grow Old er en av årets beste som nå kan sees på VOD, Blu-ray eller DVD.

The Witcher

Den nye Netflix-serien som er tilgjengelig denne helga blir hypet som den mørkere og mer lineære arvtageren til Game of Thrones, skal vi tolke skriveriet til de som har fått sett smakebiter. The Witcher er basert på Andrzej Sapkowskis bok-serie og handler om monsterjegeren Geralt, spilt av Henry Cavill, som dreper fabeldyr og monstre mot betaling. Om fantasy-sjangeren er din greie har du nok allerede planlagt helgen. Om den kommer til å overgå Game of Thrones gjenstår å se.

 His Dark Materials

Mandag kommer siste episode av den første sesongen av His Dark Materials og seriens andre sesong er allerede annonsert. De som ikke har noe positivt forhold til filmatiseringen Det gyldne kompass fra 2007 bør likevel ta sjansen da His Dark Materials  stort sett har fått positive tilbakemeldinger. Sees på HBO Nordic.

Serien følger Lyra, en tilsynelatende vanlig, men modig jente fra en annen verden. Hennes leting etter en kidnappet venn avdekker en uhyggelig plan som involverer stjålne barn, og blir en søken etter å forstå det mystiske fenomenet kalt Støv.

Svensk julekomedie

For de som trenger noe lett, enkelt og julerelatert har også HBO Nordic den svenske julekomedien En underbar jävla jul fra 2015 tilgjengelig perfekt tilrettelagt rett før jul.

Simon og Oscar har vært sammen i tre år. Sammen med deres gode venninne Cissi, har de kjøpt ett hus i Bromma. Cissi er 9 måneder på vei. Men hvem er faren til barnet? I nesten ett år har de holdt dette hemmelig for familiene deres, men hemmeligheten må frem. Og hvilket tidspunkt passer vel bedre å fortelle nyheten enn dagen der alle familiene er samlet; på selveste juleaften!