Helgas seertips: Agenter, 22. juli, Dracula og krimblogg

Denne helga byr på mange ferske TV-serier; norsk dramaserie om 22. juli, Jakob Oftebros i ny agentserie om Hamilton, folka bak Sherlock-serien har laget en lignende serie om Dracula og etterforskningen av en voldtekt skal splitte et samfunn.

Crime dokumentar

Har du allerede sett Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer så kan den nyeste dokumentaren Roll Red Roll på Netflix også være interessant. En anmeld voldtekt ved Steubenville High School i Ohio blir omtalt i den lokale avisen, men blir forsøkt avfeid av lokalsamfunnet som lever og ånder for sitt amerikansk fotballag. De ønsker å beskytte lagets stjerner, men en krimblogger begynner å nøste i saken og avdekker en sjokkerende voldtektskultur som skal få nasjonal oppmerksomhet på flere nivåer.

Det handler om ofrene, de som står bak og ikke minst de passive på sidelinjen samt voksne autoritetsfigurerer som ikke tar ansvar. Serien byr på et variert bildemateriale og det er interessant å følge med på etterforskningen. Det er aldri gitt at noen skal kunne dømmes i denne saken. Dokumentaren som hadde premiere på Tribeca Film Festival ble sluppet på Netflix 1. januar.

Fortsatt jul

Mange har sett miniserien A Christmas Carol i jula, men har du ikke sett den så har du nå muligheten til å skvise ut en siste rest av julestemning. Vi befinner oss i et mørkt og kaldt London hvor vi nok en gang får en ny vri på Charles Dickens’ klassiske spøkelseshistorie denne gangen med Guy Pearce som Ebenezer Scrooge.

Ridley Scott og Tom Hardy står bak som produsenter mens manus er skrevet av Steven Knight som også skrev TV-serien Taboo. Se alle tre episodene på HBO Nordic nå.

Hamilton

Denne nye agentserien har i lang tid blitt eksponert gjennom Jakob Oftebros skade under innspillingen. Nå er serien som er basert på Jan Guillous romanserie endelig klar for publikum. Jakob er for øvrig den første ikke-svenske i rollen som tidligere har blitt gestaltet av Peter Stormare i Harald Zwarts regi i 1998 og Mikael Persbrandt i flere filmer i 2012.

Nå er konseptet restartet som en ny thrillerserie med den unge Hamiltons første tid etter mange års utdanning i USA. Etter flere bombe- og cyberangrep i Stockholm må de prøve å finne organisasjonen bak ugjerningene. Serien begynte 1. januar og kan sees på C-More eller TV2 Sumo.  Den begynner også på svensk TV4 12. januar.

Ny Dracula

Etter den populære Sherlock-serien med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman fra 2010 har produsentene og manusforfatterne nå laget en ny variant av Bram Stokers Dracula. Mens Sherlock var modernisert til vår samtid er Dracula satt til Transylvania i år 1897 og hvor greven planlegger en tur til Victoriatidens London.

Serien er en samproduksjon mellom BBC og Netflix og skal være smart, morsom og ikke minst skremmende og blodig. Den er som Sherlock-serien, bare med Dracula. Serien byr på 3 episoder på 90 minutter og har premiere på Netflix lørdag 4. januar.

 

Norsk terror

Mens vi selv ser og underholdes av terrorhandlinger på film fra utlandet har det blitt ofte debattert om man kunne lage underholdning av vårt eget nasjonale traume. En bilbombe gikk av i Regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya ble angrepet, til sammen ble 77 personer drept.

Hendelsen har blitt dokumentert og fiksjonalisert flere ganger, først med Erik Poppes Utøya 22. juli (2018) som dramatiserer ungdommenes kamp for å overleve angrepet på Utøya. Deretter fikk 22 July (2018) en begrenset kinolansering før den ble sluppet på Netflix. Paul Greengrass forteller hele historien fra begynnelse til slutt og fokuserer mer på terroristen. I tillegg kom dokumentaren Rekonstruksjon Utøya (2018) hvor Utøya-overlevende samles med andre ungdommer som fremfører et rollespill hvor de opplever samme scenario som de overlevende.

22. juli

Nå lanserer NRK en ny dramaserie som ikke har søkelys på det som skjedde på Utøya, men som handler om alle andre. Vi følger fiktive karakterer basert på virkelige mennesker; en journalist i Aftenposten, en politimann, en anestesilege på Ullevål sykehus, en barneskolelærer og en høyreorientert blogger. Serien er skapt av Sara Johnsen og Pål Sletaune og regissert av sistnevnte. De to første episodene av 22. juli kan sees søndag 5. januar på NRK1 og traileren kan du se her