Jeremy Irons blir jurypresident i Berlin

Jeremy Irons  skal den internasjonale juryen på den 70. Berlin International Film Festival.

– Det er med følelser av stor glede og ikke ubetydelig ære at jeg tar rollen som president for den internasjonale juryen for Berlinale 2020, en festival som jeg har beundret så lenge og som jeg alltid har hatt glede av å delta på, sier Jeremy Irons i en uttalelse.

Jurypresident Jeremy Irons kan for tiden sees som Ozymandias i HBO-serien Watchmen.

Prisbelønnet skuespiller

Jeremy Irons har gjort seg bemerket i en rekke prisbelønnede filmer og har jobbet med flere legendariske regissører, inkludert David Lynch (Inland Empire, 2006), Ridley Scott (Kingdom of Heaven, 2005), Volker Schlöndorff (Swanns kjærlighet, 1984), Louis Malle (Damage, 1992), Bernardo Bertolucci (Stealing Beauty, 1996) og mange flere.

Jeremy Irons oppnådde verdensomspennende anerkjennelse foran kameraet i 1981, særlig for rollen i serien Brideshead Revisited og for det viktorianske dramaet Den franske løytnantens kvinne (1981) av Karel Reisz, der han spilte hovedrollen sammen med Meryl Streep. Tidligere hadde han vært mest kjent som teaterskuespiller, inkludert forestillinger på Londons West End. Som medlem av Royal Shakespeare Company forble han lojal mot teateret, selv etter sin vellykkede skjermdebut. I 1984 gjorde han sin første Broadway-opptreden i Tom Stoppards The Real Thing og mottok Tony-prisen for sin opptreden.

Jeremy Irons har faktisk oppnådd en rekke internasjonale filmutmerkelser i løpet av sin karriere. For sin skildring som Claus von Bülow i Reversal of Fortune av Barbet Schroeder, mottok han både Golden Globe og Oscar for beste skuespiller i 1991. I 2006 ble han også tildelt en Golden Globe for beste skuespiller i serien Elizabeth I. Han mottok også en Honour César Award i Frankrike i 2002.

Stort spekter

Sjangrene til filmene der Jeremy Irons spilte sentrale roller omfatter et veldig bredt spekter. I The Mission (1986) inntok Jeremy Irons rollen som en spansk jesuitt, mens han i filmatiseringen av Isabel Allendes berømte debutroman «Åndenes hus» (1993) spilte en ambisiøs rancheier. Han opptrådte som antagonisten i actionfilmen Die Hard: With a Vengeance (1994), en av de tre musketerer i  The Man in the Iron Mask (1998) og Franz Kafka i Steven Soderberghs biografiske thriller Kafka fra 1991. I 1997 , legemliggjorde han hovedpersonen Humbert Humbert i den kontroversielle filmatiseringen av Lolita av Adrian Lyne. J

Jeremy Irons har også vært aktiv innen dokumentarfilmer. Candida Bradys film Trashed ble utgitt i 2012, et verk som følger Jeremy Irons på hans oppdrag og hans reise rundt i verden, noe som øker bevisstheten til seerne med hensyn til det globale problemet med søppel.