Ti amerikanske selskaper – blant dem strømmegigantene HBO og Hulu – kommer til Tromsø for å se og kjøpe norske filmer og dramaserier under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) 17.-18. januar.

For første gang arrangerer Tromsø internasjonale filmfestival, Norsk filminstitutt og Filmfond Nord Fiction Norway – en markedsplass der amerikanske tv-kanaler, strømmetjenester og distributører møter norske spillefilm- og serieskapere.

22 filmer og dramaserier er valgt ut til å delta, både ferdigstilte filmer og serier, prosjekter i produksjon og prosjekter under utvikling.

– Dette er et utrolig spennende prosjekt som vi er glade for å ha fått realisert. Vi håper Fiction Norway kan styrke den norske bransjen og være et springbrett for norske prosjekter som fortjener å nå ut til Nord-Amerika og verden, sier Henning Rosenlund, programsjef i TIFF.

– Vi har med hell gjennomført to tilsvarende markeder for dokumentarfilm i Bergen i 2018 og 2019, og lanserer nå et pilotprosjektet for fiksjon under TIFF. Til Tromsø kommer det svært spennende og sentrale gjester fra det nordamerikanske markedet, sier Lars Løge, avdelinsgdirektør i NFI.

Årlig møtested

Planen er at dette skal bli et årlig møtested for norske spillefilm- og serieskapere og det nordamerikanske markedet, og stimulere til økt salg og distribusjon av norske filmer og serier til Nord-Amerika.

– Vi håper og tror dette skal bli et årlig referansepunkt for kjøpere og produsenter som vil etablere og styrke et nettverk til Nord-Amerika, som er et svært spennende og aktuelt marked for norsk film og dramaserier, sier Lars Løge, avdelingsleder i NFI.

Under Fiction Norway Norway får de norske film- og serieskaperne muligheten til å presentere seg og sine prosjekter for de amerikanske gjestene, gjennom pitcher og personlige møter.

 

Disse deltar på Fiction Norway:

Spillefilmer:

 • Den sommeren pappa ble homo / Fabelfjord AS
 • Marerittet / Handmade Films in Norwegian Woods AS
 • Thomas i multiverset / Maipo Film AS
 • Vampyr / Maipo Film AS
 • La elva leve! / Mer Film AS
 • Titina / Mikrofilm AS
 • Amundsen /  Motion Blur Films AS
 • Doppler / Motlys AS
 • Alle hater Johan / Nordisk Film Production AS
 • Sick of Myself / Oslo Pictures AS
 • Pappa er en dansk hulemann / Rein Film Finnmark AS
 • Alle utlendinger har lukka gardiner / Miso Film AS

Dramaserier:

 • State of Emergency / Anagram Norge AS
 • Sagn / ITV Studios Norway AS
 • Across the Sea / ITV Studios Norway AS
 • Heksejakt  / Miso Film AS
 • Skitten snø / Miso Film AS
 • Kristianias Magiske Tivoli Theater / Monster Scripted AS
 • Mengele Zoo / Motion Blur Films AS
 • Birthright / Motlys AS
 • Isen / Nordisk Film Production AS
 • Hacker / Motlys AS

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen