Akademiets sammensetning er en fordel for Jo Jo Rabbit.

«Jojo Rabbit» – humor blir ikke stort svartere enn dette

5

Jojo Rabbit er er komedie helt utenom det vanlige. Ikke siden Charlie Chaplin og Mel Brooks tid har jeg  sett noen latterliggjøre Hitler og nazismen mer elegant.

Vi møter tiårige Jojo Betzler (Roman Griffin Davis). Med sitt tykke blonde hår og blå øyne er ser han ut som det ariske idealet. Han bor i et Nazi-Tyskland som befinner seg i de siste dagene av andre verdenskrig.

Jojo er en ivrig Adolf Hitler-fan og bærer Hitler Jugend-uniformen med stolthet. Han sendes av gårde til leiren der han og hans jevnaldrende blant annet læres opp i å kaste håndgranater, fornærme jøder og brenne bøker – bli ordentlige nazister som kjemper Hitlers sak. Alt er ikke så lett for ham; han blir målt på sitt mot og drapsinstinkt av noen av de eldre guttene. De setter ham på prøve – han skal drepe en kanin, men feiger ut – det er et stykke fra ord til handling.

Sam Rockwell, Scarlett Johansson og Roman Griffin Davis i Jojo Rabbit.

Vennen Adolf

Jojo er en stor fan av Føreren. For å hjelpe ham med å takle sin sosiale isolasjon har han en imaginær venn som skal gi ham pep-samtaler. Den vennen er Adolf Hitler (Taika Waititi). I sine mørke stunder maner han ham fem og ber om råd, men egentlig medfører det bare ubehag.

Han og kompisen Yorkien (Archie Yates) er like bevisste og målrettede i sitt ønske om å jobbe for Førerens sak sak. Jojo ser opp til sin Hitler Jugend-leder – den ikke helt stabile kaptein Klenzendorf  -fantastisk spilt av Sam Rockwell.

Jojo Rabbit (2019) 108min | Comedy, Drama, War | 17 January 2020 (Norway) Summary: A young boy in Hitler's army finds out his mother is hiding a Jewish girl in their home.
Countries: Czech Republic, New Zealand, USALanguages: English, German

Jojo bor sammen med morenRosie (Scarlett Johansson). Hun har en grenseløs kjærlighet til ham mens hun holder på med sin mystiske jobb; mens faren kjemper for fedrelandet. Hun er en håpefull kvinne som snubler rundt på mystisk vis, håper på et tysk tap og elsker å danse. Hun gjemmer også en annen hemmelighet, en jødisk jente som heter Elsa (Thomasin McKenzie) på loftet. Problemet oppstår for Jojo når han oppdager Elsa. Møte med henne fører til kaos i Jojos forstillelse av verden.

Satire

En ung Hitler-beundrer virker ikke som et naturlig utgangspunkt for en komedie, men Taika Waititi har elegant skrevet et fantastisk manus basert på Christine Leunens bok «Caging Skies». I tillegg står han for regi og har selv rollen som Adolf Hitler. At han har den rollen er i seg selv et lite spark til beundrerne av den ariske rasen – new zealenderen Taika Waititi har jødisk mor og maorisk far.

Waititi slo igjennom med de fantastiske filmene Boy, What We Do in the Shadows og Hunt for the Wilderpeople før han ble hentet av Disney for å regissere Marvel-filmen Thor: Ragnarok. Han dukker alltid opp i sine egne filmer og har en karismatisk tilstedeværelse på lerret – selv som Hitler.

Waititi evner å lage en stor komedie ut av  en av historiens svarteste perioder, akkurat som store filmskapere før ham  som Charlie Chaplin og Mel Brooks. På samme måte som dem bruker han filmmediet for å dissekere de grufulle ideene om antisemittisme og  nazikulturen – og han lykkes til de gradet. Humor blir ikke stort svartere enn dette!