Ukens seertips: krimdokumentar, ny Stephen King-serie og romkomedie

Høyaktuelle Stephen King står bak den mørke og svært forseggjorte TV-serien The Outsider på HBO Nordic mens Netflix har sluppet krimdokumentaren Drapsmannen på innsiden: I hodet på Aaron Hernandez.

The Outsider

Stephen King og hans romaner har aldri vært mer aktuell enn i disse dager. Det han skriver blir enten filmatisert eller laget som TV-serie og ting som har blitt filmatisert tidligere blir laget på nytt. Det siste skuddet på stammen er hans roman The Outsider som ble utgitt i 2018 og som nå har blitt laget som en TV-serie på 10 episoder.

Vi følger politietterforskeren Ralph Anderson, spilt av den svært dyktige Ben Mendelsohn, som prøver å finne ut hvem som drepte og mutilerte den 11 år gamle Frankie Peterson. En mistenkt sirkles raskt inn, men selv om alle indiser peker på ham finnes det uomtvistelige bevis for at det ikke kan være ham likevel.

Man føler raskt om en TV-serie er gjort riktig eller om noe skurrer, i dette tilfellet klaffer alt. Det er et mørkt og velregissert krimdrama med et snev av mystikk slik Stephen King-serier bør være. The Outsider er nydelig fotografert og skuespillerne er godt castet. Jason Bateman, som også har hovedrollen i Ozark, både spiller og har regien på de to første episodene som ble sluppet på HBO Nordic denne uka. The Outsider er totalt på 10 episoder og disse slippes hver mandag fremover.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Nok en gang slipper Netflix en krimdokumentar midt i uken og ikke ulikt Roll Red Roll som kom på Netflix tidligere i år, les mer om Roll Red Roll her, handler også denne ukens dokumentarserie med den norske tittelen Drapsmannen på innsiden: I hodet på Aaron Hernandez om koblingen mellom amerikansk fotball og kriminalitet.

Den 23 år gamle Aaron Hernandez var et svært lovende idrettstalent som skrev kontrakt med det amerikanske fotballaget New England Patriots på 40 millioner dollar. Han ble en høyst elsket spiller som scoret touchdown under Superbowl, men så ble han mistenkt for drapet på sin svoger.

Den tredelte dokumentaren følger det som på utsiden var en hyggelig og kjærlig familiefar som hadde svært impulsivt handlingsmønster. Det nøstes tilbake til Hernandez sin oppvekst med en legendarisk fotballspillende far og alle detaljer fra hans liv avdekkes helt frem til rettsaken. Så tar saken nye vendinger, det dukker opp ny informasjon og saken skal føre til endringer høyt i rettssystemet.

Slik som den svært vellagede dokumentarserien O.J.: Made in America (2016) handler også Drapsmannen på innsiden: I hodet på Aaron Hernandez om en anerkjent spiller i amerikansk fotball som blir knyttet opp mot drap. Til tider kan det være litt for mye om amerikansk fotball, men i sum er rettssaken i så stor grad knyttet til dette at det blir interessant. Ytterligere underliggende tema er seksualitet, narkotika og gjengmiljøer. Drapsmannen på innsiden: I hodet på Aaron Hernandez og dens tre episoder ble sluppet på Netflix onsdag 15. januar.

The Stand miniserie

For de med behov for mer Stephen King kan det anbefales å gjøre et retronostalgisk dypdykk i miniserien The Stand (1994) som ble sluppet i en restaurert versjon på Blu-ray på tampen av fjoråret. The Stand som mange så på VHS den gang var en påkostet dramaserie for sin samtid, det samme året som Friends hadde premiere.

Et influensavirus blir til en pandemi og etterlater seg et samfunn i anarki og kaos. Folk går amok og dør som fluer. De få som er immune mot viruset deler seg i to fraksjoner og forbereder seg mot en siste kamp mellom de som følger håpet og de som dyrker den mørke siden.

Med sin tematikk og maktkamp mellom to grupperinger kan The Stand på mange måter sees på som en tidlig variant av The Walking Dead uten zombier. Serien er på seks timer og har et mye lavere tempo enn hva man er vant med fra dagens serier og de den gang innovative datagenererte dataeffektene imponerer dessverre ikke like mye i dag.

På rollelisten finner du storheter som Rob Lowe, Molly Ringwald, Ed Harris og gjesteopptredener av regissører som John Landis og Sam Raimi. Regissør Mick Garris lagde for øvrig også Stephen King-filmatiseringene Sleepwalkers (1992) og miniserien The Shining (1997). Mens vi venter på den moderne nyinnspillingen som kommer senere i år byr den aktuelle Blu-ray utgivelsen på et fint retronostalgisk gjensyn.

Avenue 5

For de som ønsker noe litt lettere og mer lystbetont er det straks klart for den nye komedieserien Avenue 5. Skaperne av denne byråkratiske humorserien har tidligere laget Veep og The Thick of It og dermed skulle målgruppen være på plass.

Denne futuristiske serien som er lagt 40 år inn i framtiden handler om romturisme og en måned lang luksuriøs cruisetur til verdensrommet. I bane rundt Saturn får skipet en feil i systemet og de havner så langt ute av kurs at det vil ta år å vende tilbake til jorden. Første sesong av Avenue 5 byr på 8 episoder og premiere er på HBO Nordic 20. januar.