12 César-nominasjoner til Polanskis «An Officer and a Spy» skaper sinne

Roman Polanskis An Officer and a Spy (J’accuse) nominert til 12 César-priser, og dermed den store favoritten når franskmennene skal delt ut sitt svar på Oscar.

Nomineringene av Roman Polanski og hans film har skapt raseri i feministiske kretser i Frankrike, skriver France 24. Den kontroversielle regissøren har ikke vært  i USA siden 1978 fordi han er siktet for voldtekt ved bruk av narkotika av en 13 år gammel jente. Han er persona non grata i Hollywood.

Lederen for det franske filmakademiet, Alain Terzian, sier at det «ikke bør tas moralske standpunkter» om når man gir filmpriser. Valget fordømmes nå  av en gruppe på femti feminister og noen filmkritikere. «Hvis voldtekt var en kunst, gi alle cesarene til Polanski,» twitret den franske kvinnegruppen Osez le feminisme (Våg å være feminist).

«Ved å feire en flyktende voldtektsmann og kriminell sexforbryter mot barn, tier vi ofrene,» la gruppen til, som sa at den skulle demonstrere utenfor prisutdelingen 28. februar.

Polanskis historiske drama konkurrerer blant annet med De elendige (Les Misérables) og Portrett av en kvinne i flammer.
I tillegg til beste film og beste regi, kan den blant annet vinne prisen for beste skuespiller (Jean Dujardin), beste foto, beste koatyme, beste musikk (Alexandre Desplat) og mer.

De store utfordrerne er forstadsdramaet De elendige av Ladj Ly med elleve nominasjoner, og kjærlighetsfilmen Portrett av en kvinne i flammer som har ti nominasjoner.

Historisk rettsskandale

An Officer and a Spy sentrerer om den beryktede Dreyfus-affæren fra 1800-tallet. Jean Dujardin spiller som den franske offiseren Georges Picquart.  Etter å ha blitt utnevnt til sjef for hærens etterretningsavdeling (Deuxième Bureau, service de renseignement militaire) i 1895, oppdager han at forfalskede bevis ble brukt for å dømme Alfred Dreyfus, en av de få jødiske medlemmene av den franske hærens generalstab som ble dømt for å formidle militære hemmeligheter til det tyske riket.

Picquart risikerer karrieren og livet, og kjemper i et tiår for å avsløre sannheten og frigjøre den urettmessige domfelte Dreyfus fra det fryktede fengselet på Djeveløya.

An Officer and a Spy  har ikke fått noen norsk premieredato.