«The Body Remembers When The World Broke Open» – går rett til hjertet

5

Elle-Máijá Tailfeathers og Kathleen Hepburn har laget en film helt utenom det vanlige.The Body Remembers When The World Broke Open er fortellingen om en fremmed som griper inn for å prøve å hjelpe en ung gravid kvinne i et voldelig forhold.

Resultatene er både overraskende og hjerteskjærende film. Vi møter to kanadiske urfolkskvinner, men med veldig forskjellige bakgrunner og liv. Det synes som om at de  har få ting til felles- og det lille de har er kanskje ikke er nok til å bygge bro mellom dem.

Gravide Rosie (Violet Nelson) venter på bussen. Hun står barfot i striregnet – tydelig preget. Hun skal snart få sitt første barn og deler en liten leilighet med kjæresten og moren hans. Hun står der kald og hutrende  – hun har nettopp løpt fra kjæresten som har slått henne.  Áila (Tailfeathers) ser fortvilelsene hennes og tar den unge kvinnen med seg hjem.

Status og klasse

Áila prøver å hjelpe, og Rosie vakler mellom motstand og aksept. Fellesnevneren er at de begge tilhører forskjellige urfolksgrupper, men som kvinner lever de i to helt forskjellig verdener. Rosie har liten kontakt med familien. Hun lever i fattigdom og i et voldelig forhold. Áila er oppvokst i et reservat, men har greid seg altskillig bedre. Hun er halvt samisk og halvt blackfoot-indianer, bor i en fin leilighet, er velkledd og har tilsynelatende god jobb.

The Body Remembers When the World Broke Open (2019) 105min | Drama | 7 February 2020 (Norway) Summary: After a chance encounter on the street, a woman tries to encourage a pregnant domestic abuse victim to seek help.
Countries: Canada, NorwayLanguages: English

Áila prøver å oppføre seg normalt ovenfor Rosie som til gjengjeld oppfatter henne som en besserwisser. Hun har møtt for mange mennesker som dette; folk som kanskje tror de forstår hennes situasjon, men i virkeligheten ønsker å kontrollere henne. Hun har ikke tillit til dem.

Briljant samspill

Hele filmen hviler på samspillet mellom de to hovedkarakterene som har sine liv i to forskjellige verdener. Filmskaperne evner briljant å vise forskjellen i status og liv. Det er en ubevisst arroganse overfor Áila, som Rosie reagerer på. Samtidig har livet til Rosie synlig brutt henne ned og hun er i en desperat situasjon.Tidlig inn i filmen benytter hun anledningen til å stjele både Áilas medisiner og lommebok Dette skaper en spenning gjennom resten av filmen – blir hun tatt eller innrømmer hun det hele? Samtidig kan vi også se henne gråte og synge for det ufødte barnet sitt.

Áila forsøker å vise Rosie godhet og hjelpe henne, men møter en vegg. Det er hele fortelles intimt og nært. Som publikummer dras du inn i leiligheten til de to kvinnene som sliter med mistillit seg i mellom. Gradvis blir vi bedre kjent med dem når de forteller sine historier.

Imponerende

Som film er The Body Remembers When The World Broke Open i familie med sosialrealistiske drama av regissører som Andrea Arnold og Lynne Ramsay, men står solid på egne bein.

Denne kanadiske filmer er dypdykk inn i den verden som vi stadig leser om – om urbefolkningsgrupper som sliter sosialt. Styrken til denne historien er manuset og skuespillerprestasjonene. Violet Nelson i rollen som  Rosie har en usedvanlig tilstedeværelse. Vi tror virkelig på henne.

Til tider er filmen til å gråte over når Rosie stadig vekk velger å gjøre det vi oppfatter som forferdelig dårlige valg. Du forlater ikke kinosalen uberørt etter å ha sett The Body Remembers When The World Broke Open.