«Uncut Gems» er garantert en av årets beste og mest intense filmer

5

Uncut Gems var en av fjorårets store snakkiser i USA. Den vant masse priser, endte opp på mange topp ti lister for 2019, og generelt en kritisk suksess. At Adam Sandler ikke ble nominert på Oscar for beste skuespiller er regnet som en av de største sjokkene under årets nominasjoner.

Og nå er den endelig her i Norge! Intet mindre enn på Netflix. Som skaffet seg de internasjonale rettighetene til filmen. Og merker at jeg skulle ønske jeg kunne se den på et kinolerret med et lydbilde som begraver deg, for det tror jeg virkelig kunne blitt noe magisk. For dette er en utrolig stressende, fantastisk og intens film.

Et løpsk tog

Uncut Gems er et løpsk tog som kan spore av når som helst. Den er stressende, og lar deg aldri ta et pust. En manns jakt etter det store pengegevinsten, og hva han er villig til å gjøre for å skaffe det – og alle de dårlige valgene han tar for at det skal skje. Det er heseblesende.

Har man sett filmer fra Safdie-brødrene før så vet man hva man har i vente. Det er skittent og det er lugubert. Tvilsomme karakterer og moral. Konfronterende og frustrerende. Å se en mann så besatt. Det hele er nesten en moderne fabel.

Deres forrige film Good Time var god, men i Uncut Gems har de tatt det til et nytt nivå. Den føles nesten mer intens, verden er mer komplett og har en stemning som ikke slipper taket når den først har deg.

Uncut Gems (2019) 135min | Crime, Drama, Thriller | 25 December 2019 (USA) Summary: A charismatic New York City jeweler always on the lookout for the next big score makes a series of high-stakes bets that could lead to the windfall of a lifetime. Howard must perform a precarious high-wire act, balancing business, family, and encroaching adversaries on all sides in his relentless pursuit of the ultimate win.
Countries: USALanguages: English

Det er en film som vet hvordan den skal gjøre deg sliten og nervøs. Og det er noen scener som eksploderer i uro. Folk prater i hytt og pine, mens noe kaos skjer her og noe annet kaos der, mens telefonen ringer og andre lyder stresser. Det er nydelig. Og hvordan de bruker kamera for å underbygge det opparbeidende stresset og følelsen av at alt kan kollapse når som helst er fantastisk. Det er synd vi i Norge blir forvist til Netflix for å se den.

Adam Sandler gir alt

Det er lett å glemme at Adam Sandler egentlig er en utrolig god skuespiller. Og det er derfor lett og avskrive en film som Uncut Gems om man ikke vet bedre. Spesielt når han har en egen avtale med Netflix, hvor han har produsert filmer med varierende kvalitet. Men med filmer som Punch-Drunk Love og The Meyerowitz Stories er det ingen tvil om at Adam Sandler kan hvis han gidder. Og i Uncut Gems så gidder han så jævlig at det er utrolig og se på. Han gir alt, men klarer likevel og holde på en subtilitet som gjør det hele ekstra intenst.

Han kaster seg inn i rollen som Howard Ratner, som får tak i en uslipt diamant som er verdt en formue. Han mister den og må løpe rundt New York for å finne den. Aldri lån bort ting, er det jeg har lært fra denne filmen. Samtidig har han en lite gamblingproblem, blir jaktet på av folk han skylder penger og må sjonglere familie og elskerinne.

Han spiller rett og slett utrolig godt. Og det er en rolletolkning som både er langt unna det man er vant til med Adam Sandler, men som bruker det han kan godt. Og han er litt av en sleskete type, som man likevel vil se lykkes med alle sjansespillene sine. Det er en kraftprestasjon, og man skal være forsiktig med å være nedlatende om Adam Sandler, uansett hvor mange Jack and Jill han lager.

Jeg håper det ikke tar alt for lang tid til han gjør en ordentlig rolle igjen. Komediene hans har en plass i kulturen vår, men det er godt å se han strekke bena litt og vise at han er et talent.

Uncut Gems er garantert en av årets beste og mest intense filmer.