Alt du vil vite om Oscar: Vinneroppskriften, hvem bestemmer – og hvem er snytt for Oscar

Årets Oscar-utdeling søndag kveld har har ett favorittheat til de fleste prisene  bestående av 1917Joker, Parasitt, Once Upon A Time in Hollywood, Marriage Story og The Irishman. Oscar-gallaen sendes direkte på svensk TV4 fra kl 23.30 søndag kveld – selve utdelingen starter 02.00.

OSCAR-UTDELINGEN har en todelt funksjon. På den ene overfladiske siden skal den med påkostet underholdning tilfredsstille de kjendishungrige og deres fascinasjon for kjoler og glamour. For de med en forkjærlighet for filmmediet handler det mer om hva de nærmere 7000 medlemmene av akademiet har stemt frem som årets beste filmer. De er profesjonelle filmarbeidere som har oppfylt akademiets strenge krav til å bli medlem.

Det som alltid er betryggende er at medlemmene kun kan stemme innenfor sitt eget fagfelt, f.eks stemmer produsenter frem den beste produsenten, men alle stemmer på kategoriene for beste film. Listen over medlemmene er for øvrig hemmelig.

Biografiske filmer inspirert av virkelige mennesker vinner ofte. De burde gi Renée Zellweger gode odds for hennes rolle som Judy Garland.

#Oscarssowhite

De siste årene har akademiet mottatt kritikk for manglende nominasjoner til afroamerikanere. Mindre enn 4 % av skuespillerprisene har gått til svarte skuespillere og en undersøkelse fra Los Angeles Times konkluderte med at de som stemmer består av 94 % hvite, 2 % svarte og mindre enn 2 % med latinamerikansk bakgrunn.

Her er alle Oscar-nominasjonene

Medlemmene har en gjennomsnittsalder på 62 år og tema behandlet i filmer som The Social Network vil ofte tape for det i filmer som Kongens tale. Til tross for at 12 Years a Slave vant pris for beste film i 2014, har kritikken ført til at akademiet ønsker å doble andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn. Antallet afroamerikanere  som nomineres har økt de siste årene.

Det vil forundre de fleste hvis ikke 1917 stikker av med flere av de gjeveste prisene.

Vinneroppskriften

Kan man se en rød tråd eller en slags oppskrift på hvordan vinne en Oscar? De mest suksessfulle Oscar-filmene, som alle vant 11 priser hver, er svært forskjellige: Ben-Hur, Titanic og Atter en konge.

De fem gjeveste kategoriene er Beste film, Beste regi, Beste manus samt Beste mannlige og kvinnelige skuespiller. Kun tre filmer har klart dette, It Happened One Night, Gjøkeredet og Nattsvermeren, og de har ingen fellesnevner. Fjorårets Beste film ble Green Book, men Bohemian Rhapsody fikk flest priser.

Joaquin Pjoenix er en sterk kandidat til prisen for beste skuespiller. Filmen er også blant favorittene til Beste film og vil ganske sikkert sitte igjen med flere priser.

Musikaler har gode odds

Et tema som derimot har statistisk sett gode vinnersjanser er musikalen. Chicago klarte i 2002 å utklasse The Hours, Gangs of New York og Pianisten, og ble årets beste film.

Etter å ha hå bllitt kåret til Beste film på Golden Globe Awards og ha fått 7 BAFTA-priser og  10 Oscar-nominasjoner er 1917 årets store favoritt. Den møter sterk konkurranse fra Joker, Parasitt, Once Upon A Time in Hollywood, Marriage Story og The Irishman.

Akademiets medlemmer er eldre menn som elsker sang, dans og sin egen industri. På 1960-tallet kåret de hele fire musikaler til beste regi og beste film: West Side Story, My Fair Lady som var datidens dyreste filmproduksjon, The Sound of Music som knuste publikumsrekorder i 29 land og Oliver!. Siden har det skjedd sporadisk med Annie Hall og The Artist.

Ytterligere eksempler som Argo og Birdman illustrerer hvordan nostalgi, showbusiness og industrirelaterte filmer belønnes med de gjeveste prisene.

Krig er populært

Lystige komedier vant ofte prisen for Beste film før andre verdenskrig. Siden har åtte vinnere av beste film, deriblant Broen over Kwai og Patton, tatt utgangspunkt i denne krigen.

Historisk er 47 % av de nominerte til beste film i dramasjangeren, og 39 % av vinnerne er dramafilmer. Kombinasjonen krig og drama taler sterkt til 1917´s fordel.

Tematisk har handling fra konsentrasjonsleirer også vært et sikker stikk, senest med Sauls sønn. Akademiets eldre velgere, bestående av mange jøder, elsker at historien blir gjenfortalt om og om igjen. Dette har resultert i priser til Sofies valg, italienske Livet er herlig, Roman Polanskis Pianisten, The Reader og ikke minst storeslem til Spielbergs Schindlers liste. Nettopp akademiets sammensetning styrker oddsene til Jojo Rabbit.

Akademiets sammensetning er en fordel for Jo Jo Rabbit.

Også Vietnamkrigen har skapt vinnere av beste film og regi med Hjortejegeren og Platoon.

Biografier en sikker vinner

Biografiske filmer inspirert av virkelige mennesker vinner ofte slik som den sinnsforvirrede matematikeren i Et vakker sinn, den stammende kongen i Kongens tale og The Theory of Everything om livet til Stephen Hawking. Det burde gi gode odds for Renée Zellweger når prisen for Beste skuespillerinne skal deles ut. Kritikerne og publikum har elsket hennes rolle som Judy Garland i Judy.

Martin Scorseses The Irishman kommer også inn i denne kategorien.

The Irishman er en sterk kandidat til flere priser.

Sci-fi vinner aldri

Eldre hvite menn foretrekker drama og nostalgia fremfor sci-fi og fantasy. Atter en konge vant 11 priser, men det betyr ikke at fantasy er anerkjent som sjanger. Til tross for nominasjoner til Gravity, Inception, Avatar, District 9 og The Martian har ingen sci-fi filmer noensinne vunnet prisen for beste film bortsett fra The Shape of Water i regi av Guilermo del Toro i 2018.

Selv om Rosemary´s Baby, Eksorsisten og The Omen vant noen priser og at Nattsvermeren vant storeslem er skrekkfilm og thrillere også generelt uønsket.

Oscar i farger

Nå blir  afroamerikanske filmarbeidere tatt på alvor. I fjor fikk Spike Lee prisen for bese manus for BlacKkKlansmen og mahershala ali og Regina King prisne for beste biroller for rollene i henholdsvis Green Book og If Beale Street Could Talk,  men det har ikke alltid vært slik. Da Tatt av vinden hadde premiere i rasedelte Atlanta fikk ikke skuespillerinne Hattie McDaniel lov til å være tilstede. Hun fikk en trøstende oppreising da hun var første svarte skuespilleren som noensinne vant en Oscar, riktignok for en birolle.

Sidney Poitier brøt også en barriere da han vant beste hovedrolle for Markens liljer i 1964 og ble et symbol på kampen for at USAs minoriteter skulle få gjøre seg sterkere gjeldende i filmindustrien.

Det konservative akademiet brukte ytterligere fire tiår før de ga prisen for beste kvinnelige skuespiller til Halle Berry og hennes tolkning av en henrettet morders kone i Monster´s Ball.

Sør-koreanske Parasitt kan bli både Beste film og Beste ikke-engelskspråklige film.

Oscar på første forsøk

Meryl Streep er tidenes skuespillerinne med tre statuetter og 21 nominasjoner. Til sammenligning har Jack Nicholson 12 nominasjoner og vunnet tre statuetter. 19 personer har interessant nok vunnet en Oscar på første forsøk.

Lupita Nyong’o vant beste kvinnelige birolle med 12 Years a Slave. Anna Paquin var bare 11 år da hun vant samme pris for rollen i The Piano. Diablo Cody vant for beste originale manus for Juno og journalist Mark Boal vant for manus til The Hurt Locker.

Den mest uheldige er lydteknikeren Kevin O´Connell som til tross for 20 nominasjoner aldri har vunnet. Alfred Hitchcock er utvilsomt en av filmhistoriens største regissører, men han vant aldri regiprisen.

Den med aller flest nominasjoner er komponist John Williams. Han har vunnet flere ganger blant sine 50 nominasjoner, deriblant for Star Wars, men interessant nok har han aldri sett en ferdig Star Wars-film.

Her er alle Oscar-nominasjonene

Norsk Oscar

Norges kandidat Ut og stjæle hester gikk ikke videre fra innledende runde Vi har aldri hatt lykken med oss i våre nominerte filmer: Ni liv, Veiviseren, Søndagsengler, Elling og Kon-Tiki. Det nærmeste vi kommer er Torill Koves Den danske dikteren som fikk prisen for beste animerte kortfilm i 2006.

Det ble med innledende runde for Ut og stjæle hester.

Prisen til Kon-Tiki for beste dokumentar i 1952 gikk dessverre til svenske Olle Nordemar. Det nærmeste vi kommer Oscar i spillefilmsammenheng er Morten Tyldums The Imitation Game som, av åtte nominasjoner, vant for beste tilrettelagte manus.

Våre naboland, Sverige og Danmark, har vunnet tre ganger hver. Italia gjort det beste når det gjelder Beste fremmedspråklige film og har vunnet 14 ganger, blant annet med Cinema Paradiso, Livet er herlig og Den store skjønnheten.

Årets vinner blir ganske sikkert sør-koranske Parasitt.

Beste regi

Med Boyz N the Hood ble John Singleton i 1992 den første afroamerikanske som ble nominert til beste regi, men ingen svart mann har vunnet prisen til nå. I år er ingen kvinner nominert til beste regi. Akademiet som består av 76 % menn brukte 80 år før de klarte å kåre en kvinne til vinner av beste regi.

Selvfølgelig vant Kathryn Biglow og The Hurt Locker beste regi med akademiets favorittsjanger krigsfilm. Og som historien har vist tidligere vant den naturligvis også beste film. Ironisk nok var også hennes tidligere ektemann James Cameron nominert i de samme kategoriene med Avatar. Sistnevnte vant tre tekniske Oscar og tjente inn 760 millioner dollar i USA. The Hurt Locker er filmen som har spilt inn minst penger blant de som har vunnet beste film, kun 17 millioner dollar i USA.

Fraranet prisen

Flere stor favortitter har i Oscar-sammenheng blitt «fraranet» prisen – slik som Orson Welles´ Citizen Kane. Andre klassiske tilfeller er Raging Bull som tapte mot Ordinary People og Mickey Rourke i The Wrestler som tapte mot Sean Penns rolle i Milk.

I virkeligheten ble Akademiet ranet i år 2000 da tyver stjal ekassene med 55 statuetter i forbindelse med transportering. 52 av disse ble tilfeldig funnet av en søppelbilsjåfør som fikk 50 000 dollar i belønning og en billett til utdelingen. I etterkant meldte han at det meste av pengene ble stjålet og han endte opp med å bli stilt for retten mistenkt for å være delaktig i ranet. Ytterligere en statuett ble funnet under en narkotikasak tre år senere mens to fortsatt er sporløst borte.